26. feb. 2009

LHL betaler moms, 7/11 slipper


Tidligere nestleder i KrF og nå toppkandidat for Akershus KrF, Knut Arild Hareide(bildet) skriver på sin blogg om dagens urettferdige og uforståelige momsregler:

"Bymisjonen må betale 25% mer for kaffemaskinen til rusmisbrukere enn McDonalds betaler for den samme maskinen. Skolekorpset betaler 25% mer for noter og instrumenter enn den kommunale kulturskolen."

Det er for meg helt utrolig at ikke regjeringen for lengst har forsøkt å endre dagens regelverk. KrF har nå et forslag til behandling i Stortinget som vil kunne spare frivillighets Norge for mer enn 1 mrd hvert år. For staten er dette småpenger med tanke på hvor mye mer frivillig arbeid man kan få.

I det hele tatt er det flere sider ved dagens skatte- og avgiftsregler som bør forandres. I programforslaget for de neste 4 årene, foreslår også KrF å redusere momsen på frukt og grønt. Kiwi har selv kuttet momsen og har pga opplevd en voldsom omsetningsvekst. Men ikke bare tjener de penger på sitt stunt, de ser også at en stadig større andel av handlekurven er frukt og grønt. Med KrFs forslag vil dette kunne gjelde alle butikker i Norge.

Norge har selvsagt behov for mange av de inntektene dagens skatter og avgifter gir oss. Men enkelte avgifter er rett og slett uforståelige, og en god del virker mot sin hensikt. Kanskje du har flere forslag til skatter/avgifter som bør kuttes/fjernes?
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

6 kommentarer:

Vox populi sa...

"Det er for meg helt utrolig at ikke regjeringen for lengst har forsøkt å endre dagens regelverk."

Men hvorfor i alle dager gjorde dere ikke noe med dette i den perioden dere satt i regjering. Da hadde det jo vært endret "for lengst". Når både Høyre og Krf fronter denne saken nå, så burde det jo vært en smal sak å få gjort om på regelverket i de 4 årene dere satt med makten.

Filip Rygg sa...

Vox populi: Med en slik tilnærming så trenger vi vel kanskje ikke gå til valg? Alt som står i programmet skulle vært gjennomført sist gang?

KrF har mye god politikk, der det selvsagt ikke er mulig å gjennomføre alt samtidig. Denne konkrete saken har siden KrF satt regjering også blitt utredet, der omfang og konsekvenser er blitt lagt på bordet.

Sist gang vi kunne gjøre noe med frivilligheten, fikk KrF innført skattefritak for gaver til frivillige organisasjoner på 12.000,- per år. Nå er det på tide å også gjøre noe med momsen.

t!g sa...

Overskriften din er feil, kunder av 7/11 betaler også moms, alle sluttbrukere gjør det. En videre uthuling av momsen vil skape enda flere smutthull og skatteadvokater. Hvorfor ikke bare gi lavere moms for alle?

Filip Rygg sa...

ja det er riktig at kundene betaler, men det var ikke poenget i denne bloggposten

Lavere moms for alle er slik jeg ser det, lite målrettet og vil generelt bare føre til færre inntekter og kanskje noe høyere forbruk.

Men det er klart at det er nettopp den evige diskusjonen. Hvor flatt bør det være? I en rekke tilfeller seg vi at forskjellige satser får uheldige konsekvenser, men akkurat når det gjelder frivillige aktører så mener jeg at den saken bør være ganske grei.

t!g sa...

Er forbruk hos LLH bedre enn forbruk i husholdinger som feks din egen?

Det er nettopp det du da mener.

Filip Rygg sa...

t!g: vi skal prioritere, så vil jeg begynne med de frivillige organisasjonene. Kan godt hende man bør gjøre større grep, men ikke med en gang.