11. mar. 2009

- Alle jenter er misfornøyd med kroppen sin
For en tid tilbake tok ei jente kontakt med meg, hun visste jeg var politiker og ville derfor formidle et budskap. Selv om jeg på en måte visste det, slo det likevel ned i magen min;
- Filip, du vet at alle jenter er misfornøyd med kroppen sin?

Det har vært skrevet tusenvis av artikler, bloggposter, utredninger og innlegg om dette temaet før. Jeg har ikke tenkt å late som om jeg er en fagperson som kan komme med noen psykologiske utredninger, men jeg vil at du som leser denne bloggposten skal være med og reflektere litt.

Vi vet at Norge har høye selvmordstall, antall psykisk syke øker, vi har mange som sliter med spiseforstyrelser og de som driver med plastisk kirurgi har gode tider. Samtidig vet vi at vi alle(og kanskje særlig unge jenter) hver eneste dag møter uoppnåelige idealer og angrep på selvfølelsen. Medias kropp- og sexfiksering bidrar neppe til en bedre selvfølelse for folk flest.
.
Tyskland er nettopp blitt rystet av en ny, og svært tragisk skole-masakre. Det er neppe for korte fengselsstraffer, for lite synlig politi, for få fritidstilbud eller for lite kreative fag i skolen som er grunnen til at en ung gutt gjør noe så grusomt. Det er uforståelig for oss alle, samtidig som det er åpenbart at det ligger i det mentale som ikke var som det skulle.

Politisk kan man "løse" disse tingene med mer penger til selvmordsforebygging, flere skole-psykologer, flere behandlingsplasser for psykisk syke og enda flere krisesentre. Men er det egentlig det som er virkelige løsningen? Er det politisk vedtak som får oss til å føle oss vel? Eller er det en mer grunnleggende verdiforankring som må til?

Tenk hvis vi kunne fått alle Norge 1.2.3. og 4. klassinger til å hver dag si til seg selv i speilet; Jeg er perfekt! Jeg er unik!

Det høres nok banalt ut, og for så vidt er det også det. Dette er en kraftig forenkling. Jeg vet at for en som selv sliter er det mange mil mellom en slik setning og den situasjon man lever i hver dag, hver time og hvert minutt. Men jeg mener likevel at det er verdt å reflektere over dette. For det er bekymringsfullt at vi til tross for stadig bedre behandlingsmetoder, stadig mer kunnskap og stadig flere tilbud, ikke klarer å stoppe veksten av antall psykisk syke, antall barn som sliter og antall mennesker som er misfornøyd med egen kropp.Dette er egentlig ikke politikk. Det er langt viktigere enn politikk. Hva hjelper det at vi lager økonomiplaner, revisjonsrapporter, stortingsproposisjoner og alt mulig annet, når ikke selvmordstallene går ned, mange barn og unge driver med selvskading og har spiseforstyrrelser? Presten Per Arne Dahl skal en gang ha sagt:

Hvorfor har vi det ikke bedre, når vi har det så bra?

I rike Norge, i lille Norge, ja der er det fullt av mennesker som desperat trenger hjelp. Det nytter ikke å si at de må ta seg sammen, det er svært virkelighetsfjernt. Det nytter heller ikke å lage så mange behandlingsplasser at vi alle kan være der samtidig. Det eneste som nytter er at vi gjør noe før problemene kommer. Brannslokking fører ingenting godt med seg, annet enn at vi skaper masse arbeidsplasser.

Bilde 1: sxc.hu
Bilde 2: sxc.hu / duchesssa
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

10 kommentarer:

Anonym sa...

Dette hadde jo enormt mye med saken det er liket til å gjøre.


Ja altså skoleskytingen

Anonym sa...

linket

Beate Husa sa...

Tingene du tar opp her er utrolig viktige! Som mor til en 13-åring møter jeg denne problematikken til stadighet.

Det finnes ingen enkle svar og det er veldig lett å gå i "fella" når man skal snakke med unge om dette. Det hjelper null at mor eller andre forteller jenta si at hun er perfekt og unik. Selv om en har bygd selvtillit inn i barna fra de var små virker det som om puberteten kommer og tar rotta på alt en har bygd opp. Da er det mye mer viktig hva vennene mener. Når jeg snakker med 13-åringer som ikke vil gå på butikken uten å først ta sminke på seg, blir jeg skremt og lei meg.

Jeg tenker på en setning fra åttitallsfilmen "Pretty woman" hvor Vivian sier "The bad stuff is easier to belive". Forskningen viser at det trengs minst 14 positive tilbakemeldinger for å nøytralisere en negativ....

Da jeg ble mor var jeg fast bestemt på at det aldri skulle komme en Barbiedukke inn i mitt hus... Men det gjorde det... På 3-årsdagen. Gullungens skinnende lykkelige øyne feide alle argumenter til side.

Dessverre tror jeg kroppsidealene fra medier alltid vil være en forbannelse for unge jenter (og voksne damer!). Det hjelper heller ikke at forbilder stadig står fram og forteller om vellykkede slankekurer.

Så, derfor, ingen enkle løsninger, men viktig med et vedvarene fokus på forskning, opplysning og veiledning for unge jenter i forhold til kropp, grensesetting og sunne idealer.

Og så må vi ikke glemme guttene oppi det hele. Det har faktisk behov for akkurat det samme!

Karoline R. sa...

Dette er et utrolig viktig tema, og jeg tror det finnes mange ting man kunne ha gjort for å forebygge lav selvtillit, men ingenting som kunne ha fjernet det helt.

Én ting jeg mener man kan gjøre er å snakke med barn om dette i skolen når de er ganske unge. Forklare dem at slik man ser kjendiser og lignende er ikke slik de ser ut i virkeligheten. At de har blitt retusjert og sminket av makeup-artister før de blir avbildet, og at det finnes et helt team av mennesker som jobber med dem før de blir avbildet slik de ser ut i bladene.

Filip Rygg sa...

Ja dette er ingen fix-fix, dette er omfattende, men utrolig viktig. Takk til Beate og Karoline for svært viktig betraktninger!

Anonym sa...

Vel, jeg er ingen mor, men en ung kvinne på 23 år med mine meninger om det som står her. Personlig har jeg aldri hatt noe problemer med selvbildet og kroppsideal, men skjønner godt hvorfor enkelte har det. I min oppvekst la foreldrene mine ned et solid grunnarbeide med å fokusere på viktigheten av andre verdier og kvaliteter enn utseendet, men merker godt hvordan dette har blitt motarbeidet i samfunnet rundt meg.

Det blir for lettvint å skylde på media når de fleste jenter har mødre som er på konstant slankekur og pynter seg for å holde seg attraktive som om det er det eneste en kvinne har å tilby samfunnet. Media understreker bare hva vi allerede har lært av våre mødre. Selvsagt er det ikke bare mødrenes skyld, i og med at vi ikke lever i hver vår lille verden, men jeg vil våge å påstå at den største påvirkningskraften til små jenter er deres egen mor. Et samfunn som ikke saboterer oppdragelsen hadde jo også være kjekt.

Som unge jenter blir vi fort klar over at vi ikke blir tatt like seriøst som gutter/menn. Om noe er omtalt som "jentete" er det ytterst sjeldent i et positivt lys og blir som regel synonymt med feigt, pinglete og tullete. For det er faktisk sånn vi blir sett på av de fleste mannfolk der ute: Stakkarslige småjenter som må beskyttes og dulles med. Og dette synet er så inndoktrinert hos både menn og kvinner at vi ofte ikke registrerer det engang, men om du faktisk ser etter så er det overalt. Og dette er ikke bare såkalte mannsjåvenister, også rollemodeller som for eksempel atleter og andre offentlige personer bruker ordet "jentete" i en svært nedlatende setting. Man kan selvsagt ikke kommentere dette uten å bli tillatterliggjort for å være hårsår eller militant feminist, som igjen beviser hvilken holdning samfunnet har til det kvinnelige kjønn. For små jenter er ofte såpass smarte at dere ikke trenger å si det rett ut med store bokstaver og banale formuleringer, vi leser det godt likevel. Det som er virkelig synd er at mange av dere antakelig ikke vet at dere gjør det, nettopp fordi det er så innarbeidet i samfunnet, på alle nivå.

Og du kan jo spørre deg hvorfor jeg trekker med det forrige avsnittet; kort og godt fordi når ikke personligheten og det indre blir verdsatt er det ikke så rart at det mange jenter må støtte seg til er ytre skjønnhet. Det kroppsidealet som dere har gitt oss gjennom oppdragelse, holdninger og media, det kroppsidealet vi helt sikkert kommer til å føre videre til våre barn om vi får noen. Derfor mener jeg at om man vil få bukt med problemet med jentenes dårlige selvbilde er det holdninger vi må endre, ikke nødvendigvis lovverket. Det siste vi trenger er å bli holdt i hånden.

Filip Rygg sa...

anonym: takk for en viktig kommentar, det ga meg mye!

Tror absolutt det er mye i dette med forskjellen gutter/jenter. Her har samfunnet en jobb som overhodet ikke må stoppe.

Prince Wah sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...

Takk for at du tar opp temaet! ta det med deg inn i den politiske jobben du gjør. Jeg er ei jente på 19 som kjenner meg så igjen i det du skriver om. Selv med kjæreste og et godt liv er mine tanker på alt jeg må ordne på kroppen min og hva jeg skal gjøre når jeg får råd. Jeg er så absolutt ikke den eneste som tenker slik. Vi trenger politikere som tar bladet fra munnen og snakker åpenlyst om det, dårlig selvbilde på dagsorden NÅ! Keep up the good work.

Anonym sa...

ну не чо так прикольненько!) [url=http://uploadtut.ru/sitemap.xml ] windows xp мак федрис скачать [/url] скачать драйвер workcentre 3119
[url=http://loadfilex.ru/sitemap.xml ] скачать книгу 7 заповедей энергии и здоровья в украине [/url]
http://fileloadnow.ru/sitemap.xml

скачать реферат делопроизводство

http://fileuploadnow.ru/sitemap.xml

скачать windows 7 start button changer

http://fileloadingnow.ru/sitemap.xml

скачать темы для nokia форум