21. mars 2009

Tuvalu forsvinner, regjeringen sover




Sammen med Rahim Ali og Sondre Olsen møtte jeg en prest fra Stillehavsøyen Tuvalu(bildet) igår. Han reiser rundt i Norge for å få oss til å våkne. Tuvalu er en liten øy med bare 11.000 innbyggere og det høyeste punktet er 4 meter over havet. De merker klimaendringene på kroppen. Hvis ikke noe snart skjer må hele landet tvangsflyttes.

Tafue M. Lusama er mer enn "bare" prest for øya, han er en av deres utsendte, en av de lokalbefolkningen setter sin lit til. Skal deres barn og barnebarn få bo på Tuvalu så må drastisk skje. Da må hele verden snu.

I dag kom nyheten om at Norge vil si ja til full drift på Goliat feltet uten rensing, det er ingen god nyhet for Tafue og hans medborgere. Selv føler jeg at det ofte er vanskelig å sette seg inn i konsekvensene av Norges utslipp. Vi har det greit i Norge og ingen av oss er direkte truet av klimaendringer. Men for Tuvalu er dette ramme alvor.

FNs klimapanel m.fl. har tegnet opp dystre fremtidsutsikter for oss alle. Men i Norge går alt fortsatt veldig bra. Vi merker ikke noen dramatiske endringer i grunnvann, vannstand og værstyrke slik Tuvalu merker.

Kanskje er det denne avstanden fra våre utslipp til de fryktelige konsekvensene som gjør at regjeringen gir blaffen i viktige klimasaker. Det er synd. Både Norge og Tuvalu trenger handling.
Bilde 1: photobucket / britters20
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

5 kommentarer:

Anonym sa...

Dette er et bomskudd.

Når det gjelder Tuvalu, vilutvinning av olje og gass utenfor Lofoten og Vesterålen være et positivt bidrag! Det er et faktum at gass fra norsk sokkel er en langt renere energikilde enn f.eks. kull som mange europeiske kraftverk drives med. Utvinning av gass fra Nord-Norge vil dermed kunne være et positivt bidrag til det globale klima- og miljøregnskapet, dersom det brukes i stedet for kull som energikilde på kontinentet.

Tuvalus innbyggere bør være glade for at gass fra Nord-Norge nå ligger an til å erstatte kullfyrte kraftverk på kontinentet. Dermed kan CO2-veksten bremses noe, og havstigningen utsettes en smule.

Klimapolitisk kritikk mot utvinning av olje og gass utenfor Lofoten og Vesterålen er etter min oppfatning et fullstendig skudd i blinde.

Mvh
Bjørn Jarle

FR sa...

Hei Bjørn Jarle!

Det er ingenting som tilsier at vår olje og gass vil erstatte kull. Tvert i mot tyder alt på at dette kommer i tillegg. Co2 veksten bremses ikke, vi bare øker den ytterligere.

Det vi kunne ha gjort var å bruke penger og tid på alternativ enerig, evt sikre full rensing av gass og kull med norsk teknologi og forskning.

Ximinez sa...

Hvilke forslag har du som kan levere mer energi, NÅ?
Vind, sol og bølgekraft er alle sekundære el-kilder. De kan hjelpe, men kun på dagtid/når det en viss mengde vind eller bølger.
Alternativ som vann, kull, gass og atomkraft kan levere etter det behovet som finnes når det finnes. Men kull er fyfy, og atomkraft er jo verdens undergang. Da står vann og gass igjen som brukbare alternativer.
Det er få muligheter til å bygge ut flere elver for vannkraft, og der kommer det jo til å komme store protester uansett hvor man vil bygge.
Da gjenstår gass...
At det forskes på alternativ energi er fint, men fram til det dukker opp noe fornuftig så får vi prøve å gjøre det beste ut av det. Haltbrekken & Co vil ha alt eller ingenting, I DAG. Det er fint og idealistisk og alt det tullet der, men det fungerer ikke i "real life".

Uansett, om Norge hadde kutta 100% av CO2-utslippet hadde ikke dette hjulpet. Vi står for 0,2% av verdens totale CO2-utslipp i året. Å tro at våre utslippskutt vil hjelpe på de 3% menneskeskapte CO2 i atmosfæren er tullete. Det er ikke noe vits uten at utslippskjemper som Kina, Taiwan og USA gjør det samme. Faktisk er det mye mer nyttig for klimaet at Kina reduserer sine utslipp med 2%, enn at Norge fullstendig kutter sine utslipp. Og vet du hvordan det kan løses? For å kunne levere nok energi, bygger Kina et brunkull-kraftverk annenhver uke. 10 av disse kullkraftverkene representerer store deler av Norges totale CO2-utslipp. Hvis Norge kan levere mer miljøvennlig kraft, reduserer det andre lands avhengighet av brunkull.

Det er langt bedre enn å la ting være slik de er i dag mens vi "bruker penger og tid på alternativ energi".

FR sa...

For meg er ikke kull fy-fy, det går utmerket an å rense et kullkraftverk. I stedet for å ta opp massevis av olje- og gass uten å rense fordi det koster for mye, bør man utvikle rensesystemer på feks kull som kan bli lønnsomme.

Aller helst skulle vi kun satset på ny fornybar energi, men det løser ikke klimautfordringene. Som du sier Ximinez så bygges det nye kullkraftverk uten rensing i Kina hver eneste uke. Da må vi prøve å gjøre noe med det.

Hvorvidt Norge skal kutte med våre "små" utslipp, mener jeg handler om at alle må bidra. Hvis ikke vi som et av verdens rikeste land klarer å kutte våre "små" utslipp, hvordan skal vi da forvente at gigantene skal klare å kutte?

Ximinez sa...

Rensing av kullkraftverk er ikke bare-bare, ikke bare med tanke på CO2, men også aske. Den asken er mer radioaktiv enn "avfallet" fra et moderne kjernekraftverk.
I så måte så ser jeg på kjernekraftverk som et langt bedre alternativ til kraftproduksjon her til lands, enn kraftig forurensende kull (Eller bare "litt" forurensende gass).

Jeg er på ingen måte motstander av rensing og "ren" energi, men det er alt for mange idealister som løper rundt og hyler "nei" til alle former for kraftproduksjon (rene former inkludert), og ikke foreslår noen reelle alternativer.

Men, av samtlige fossile brennstoff er naturgass det som forurenser aller minst. Og det er vel det minste av flere onder vi faktisk er nødt til å velge?

Det må sies at den sittende regjeringen hyler over seg når det er snakk om å få inn nye avgifter for "miljøets skyld". Men de er fullstendig uvillige til å bruke penger for å senke utslipp. De snakker og snakker, men ingenting skjer. Pengene fortsetter å strømme inn i statskassen i "miljøets" navn.

Selvfølgelig må vi alle bidra, det er jo ikke egentlig et diskusjonstema. Spørsmålet er jo hvor mye og viktigst for meg; hvordan, vi gjør det.

Dessverre tror jeg nok Tuvalu ikke har noe håp, selv om hele verden skulle slutte å slippe ut CO2 i dag. Jeg tror verden uansett er på vei inn i en ny varm periode.

Urk, rotete men jeg må dra på familiemiddag så jeg rekker ikke rydde opp innlegget før jeg drar :-P