6. mar. 2012

En hyllest til Audun Lysbakken


Audun Lysbakken. Foto: SV / Mona Wærnes
En av Norges flinkeste politikere klarte å rote det mest til. Ut i fra styrke, kompetanse, nettverk og idealer er kanskje Audun Lysbakken den siste statsråden som skulle gått av. Jeg kjenner ham ikke personlig, men har møtt ham i mange debatter, deltatt på felles pressestunt og har som de fleste andre politiske "dyr" fulgt karrieren til Lysbakken de siste årene.

SVs kommende partileder er som SV-statsråd, Erik Solheim en gang sa: Audun Lysbakken er den største stjernen SV har fostret i moderne tid. På mange måter minner han meg om min egen partileder, Knut Arild Hareide. Begge representerer en ny generasjon politikere, de har begge sin lokale forankring i Hordaland og de kjennetegnes begge som ekstremt dyktige, velformulerte og som politiske idealister. De kjemper for noen verdier langt større en konkrete posisjoner.

Man kan si mye om håndteringen, eventuelt mangel av håndtering i det som har vært denne periodens største politiske skandale. Beløpene er ikke veldig store, men det er mange regelbrudd og det er mye informasjon som har poppet frem underveis, til tross for lovnader om at alt var lagt frem. Hva gjorde Audun Lysbakken galt? Kommentatorene har gode dager nå, alle vil vite hva de mener, selv mener jeg det er vanskelig å gi en veldig nøyaktig analyse. Kanskje er det så enkelt som Lysbakken selv hevder; rutinene i departmentet har vært mangelfulle, i såfall er jeg enig med Mange Lerø, da bør flere enn den politiske ledelsen gå.

Det er nok mange som koser seg nå. Twitter er full av skadefryd. Målingene som nylig er tatt opp viser også lav tillit blant velgerne. Men det er ingen grunn til å avskrive SV eller Audun Lysbakken. Han har talent i massevis og han er strategisk. Som partileder med base i Stortinget blir han friere og får muligheten til å profilere alle saksområdene, slik som Jens Stoltenberg også kan. Senterpartiets partileder er mer låst til sitt departement og fagområde, noe også Kristin Halvorsen har vært. Lysbakken blir friere, og da er han på sitt aller beste. 
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

3 kommentarer:

Anonym sa...

Takk

Torstein sa...

Godt å høre gode ord om politikere i andre partier. Dersom ikke politikere klarer å respeketer hverandre, er det ingen grunn til at vanlige folk skal respektere dem.

Filip Rygg sa...

Enig Torstein, det kan vi nok bli mye flinkere til!