10. apr. 2013

Storsatsingen tar 100 år!


I går var det sjampis og jubel på Bergen stasjon. Som daglig bruker av Arnatoget valgte jeg å delta i seansen, dog ikke like jublende som de lokale representantene til SV. I går forklarte jeg her på bloggen hva som egentlig ligger i denne såkalte togsatsingen, i dag tenkte jeg å drøse litt videre på faktisk investeringsbehov.

En opprustet Bergensbane som i mange år har vært tverrpolitisk ønsket, koster omlag 50 milliarder. Da har man midler til Ringeriksbanen, flere krysningsspor, ny Vossebane, Ulrikstunnelen og andre nødvendige oppgraderinger. I går ble det presentert hva regjeringen vil bruke de neste ti årene. "Hele 5.2 milliarder!". Enkel hoderegning forteller oss at vi nærmer oss 100 år før Bergensbanen har fått sin nødvendige opprustning. Plutselig var det ikke snakk om noen storsatsing og sjampisen burde kanskje vært byttet ut med noe mindre glamorøst.

Men la oss prøve å være litt mer optimistiske. Vi vet at det er i endene av banen vi får mest igjen for investeringene. 20 milliarder til Ringeriksbanen og 5 milliarder til Vossebanen ville betydd store endringer for lokalpendlerne og det ville selvsagt gitt en viss reduksjon av reisetiden mellom Bergen og Oslo. Med regjeringens storsatsing på 5.2 milliarde
r over ti år, er vi altså oppe i 50 år for en Bergensbane light satsing. Jeg ville igjen droppet sjampisen.

Hva skal vi så gjøre? Vi trenger mer midler, mye mer. Vi må antakelig også gjøre dette på en annen måte. En annen organisering og styring av prosjektet. For å få dette til er det Stortinget som er håpet. Jeg tviler ikke en grunn på at sjampanjekameratene oppriktig ønsker en modernisert og raskere Bergensbane, sammen med en utålmodig opposisjon er det utvilsomt mulig å gjøre dette til en reell storsatsing. En satsing som ikke tar 100 år, men ti år.

Flere rødgrønne politikere synes det er sårt at vi pirker borti realitetene i saken. Som en skrev på facebook "dette er som å klage over at Brann bare klarte 3-0 i cupfinalen". Hvis vi først skal bruke den terminologien: Å juble over denne satsingen blir som å juble over at laget ditt kun klarte å skaffe seg tre poeng gjennom hele sessongen.

Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

Ingen kommentarer: