15. mai 2014

Kan Norges Bondelag lære av TINE?


Ikke overraskende er Norges Bondelag og landbruksminister Sylvi Listhaug(FrP) svært uenige om retningen for landbruket. Frem til det aller siste har jeg heiet på Norges Bondelag. Selvsagt skal også Norge produsere mat og kulturlandskapet må holdes i hevd av andre enn de som vil lage golfbaner. For få dager siden startet årets minst vakre eventyr: landbruksoppgjøret. For hver dag som går blir det vanskeligere å være en trofast venn av landbruket. Jeg tror mange har det som meg.


Norges Bondelag gjennomfører aksjoner i hele landet. De spyler ut melk, hamstrer egg, blokkerer eggleveranser, blokkerer for politikere som skal til lunsj, starter ulovlige branner og bruker krigsretorikk. Ikke bare er det upassende å spyle/kaste store mengder mat i en verden som mangler mat, men dette er aksjoner som i stor grad rammer forbrukerne, altså velgerne eller opinionen om du vil. Hvor lurt er det?

Jeg forstår bøndenes frustrasjon. Ingen(svært få) vil arbeide døgnet rundt for mindre enn det folk flest får når de arbeider 37.5 timer i uken. Likevel er det jo litt rart at all vreden kommer nå, da mange av hovedpoengene er at man i lengre tid har hengt etter. Dvs når ministeren var "deres egen" fra Senterpartiet, så var heller ikke oppgjørene fantastiske. Men Bondelaget holdt igjen aggresjonen da. En minister fra FrP er vel et lettere bytte. Med KrF og Venstre på Stortinget bør også Bondelaget vite at oppgjøret uansett ikke kommer til å bli noen katastrofe.

Hva skal man så gjøre med denne frustrasjonen? Selvsagt må man protestere og det er bra at bønder over hele landet kommer med det samme budskapet. Men man bør ikke angripe uskyldige tredjeparter. Dessuten, hva slags fremtidssignal er deft til ungdom i egne rekker når bøndene velger slike aksjoner? Gjennom samvirkemodellen eier melkebøndene TINE. De vet hvordan man skal kommunisere, kanskje det er noe å lære der?Jeg synes rett og slett det er vanskelig å være bondevenn når Norges Bondelag velger krig fremfor kommunikasjon. I verste fall er enden på visen at vi får et mellomgodt oppgjør og en opinion hvor landbruket står mye svakere. For selv om det kan høres slik ut, vil selv ikke Sylvi Listhaug rasere norsk landbruk, hun har tross alt kun foreslått mindre endringer. 

Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

Ingen kommentarer: