5. feb. 2015

Asylskandalen: Løgn avler løgn


I sak etter sak har Bergens Tidende fortalt hva som egentlig har skjedd i Justisdepartementet de siste månedene. De har blitt motarbeidet av politisk ledelse siden starten.

Gang på gang avsløres løgn, tilbakeholdte opplysninger og skjulte agendaer. Som sine forgjengere bruker også justisminister Anders Anundsen statssekretæren for å slippe unna de ubehagelige spørsmålene. Statssekretær Jøran Kallmyr prøver etter beste evne å forsvare sitt departement. Det går dårlig. Skikkelig dårlig.

Problemet med løgn er at man stadig må lyve mer når sannheten er i ferd med å avsløres. Derfor avler løgn mer løgn. Først hevdet man at brevet ikke inneholdt familiereturer, deretter sier man at det hele skyldes en oversettelsesfeil. I dag skriver BT at brevet har skapt store diplomatiske bekymringer i lang tid. Utenriksminister Børge Brende ble advart om dette i forkant av et av sine besøk til Afghanistan.

Asylskandalen har for lengst blitt et problem for regjeringen. Ikke bare pga KrF og Venstre som helt sikkert opplever å være lurt, men også fordi dette gir hele regjeringen problem med sin troverdighet. Hvis man lyver om dette, hva annet lyver det statssekretærene om? Regjeringen er ikke veldig populær for tiden. Det er ingen grunn til å tro at ikke Høyre og statsministeren ser at noe nå må skje. Jeg tror nok noen tenker at det nå kan være greit å ofre statssekretæren, men det vil i så fall være mer lureri. Når et departement jukser og bedrar så er det statsråden som må ansvaret.

For regjeringens skyld bør noe skje snart. For de berørte asylbarna haster det enda mer. Ære være BT som har gjort et svært grundig arbeid, etter hvert har de andre mediene fulgt opp. I høringen på Stortinget bør det bli tøffe spørsmål, hvor alle avsløringer må besvares. Det tragiske med denne saken er ikke at flinke Anders Anundsen kan miste jobben, det tragiske er alle de løftebruddene har gått utover. Barn er sendt til Afghanistan på tross av løfter om å ikke prioritere de lengeværende asylbarna og til tross for at UDI advarte. Barn har blitt sendt til sult, fattigdom og krig for at statsråden vil nå sine måltall.
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

Ingen kommentarer: