25. jul. 2007

Billig å løse miljøproblemer


For bare 25 mrd kan man i følge sosialøkonom Didrik Seip bygge høyhastighetsbane mellom Oslo og Bergen. Det er latterlig billig. Nå gjelder det å sette spaden i jorden.

Les mer om det på klimafokus.no
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

11 kommentarer:

Joar sa...

Men du Filip? Hva er vitsen å kaste bort 25 mrd offentlige kroner på høyhastighetsbane mellom Bergen og Oslo når det allerede fins en rute fra før som fungerer vel og bra?
Det er bedre at vi heller kan legge av de pengene til skattelettelser, utdanning og forskning og infrastruktur (vei) som vil styrke næringslivet vårt.

Erlend K sa...

Nå bruker jo dette toget seks og en halv time, og det er jo ikke noe alternativ til fly når en må litt raskt fram..! 25 milliarder er rett og slett oppsiktsvekkende billig.

Dette er infrastruktur på høyt nivå. Kjempebra for næringslivet som er avhengig av å reise ofte mellom Bergen og Oslo, og som nå kan gjøre det med god samvittighet uten å ødelegge klimaet. Veldig bra. :-) (Men da må en jo anse at det er et problem at atmosfæren fylles opp med CO2, da.. og det er det jo ikke alle som gjør..)

Filip Rygg sa...

Erlend svarer veldig godt!

Det handler om å utvikle en infrastruktur til det beste for regionen, næringslivet, miljøet og menneskene!

Joar sa...

Neimen til erlend K ;
Hva så om det bruker 6,5 time, saken er det at den jernbanestrekningen allerede finnes og da blir det dumt å sløse flere offentlige milliarder bare for at det skal gå raskere.
Dessuten så er det raskere å reise med fly, det tar bare 50 min til Oslo fra Bergen mens Høyhastighetsbanen antageligvis vil ta 2,5 time. Hvis det ikke er marked for høyhastighetsbanen og i og med at det allerede fins en rute mellom Bergen og Oslo så bør hele saken legges død.
Bruk heller pengene på å ruste opp veinettet og bygge flere firefeltsveier og sikring av veiene.

Kjære Filip. Jeg vil gi deg kjemperos for at du engasjerer deg i disse sakene og mange er gode, jeg synes du har vært kjempeflink taler og oppfiner av bybanen :), for det støtter jeg 100 %, men ikke høyhastighetsjernbane. Jeg vil mye mer prioriterer de pengene på andre ting.

Otto sa...

Hvordan klarer man å reise fra Bergen sentrum til Oslo sentrum på 50min med fly? Det høres fortreffelig ut..

Fly Oslo-Bergen: 55 min
Bergen Sentrum - Flesland: minimum 30 min
Gardermoen - Oslo sentrum: minimum 22 min..

dvs. 1t 47 min i faktisk reisetid.

Jeg har faktisk opplevd at det som regel tar litt lengre tid også.. Særlig hvis man skulle finne på å ta med seg bagasje.. Eller evnt rekke flyet..

Joar sa...

Vel til Otto,
Jeg beregner tiden estimated duration for flyet, ikke hvor lang tid det tar å reise fra Bergen S til Flesland og det.
Det tar jo f.eks tid for de som bor i Fyllingsdalen å komme seg til Bergen S og så innpå toget og busskøene i Bergen pleier å være tjåkfulle så jeg mener man sparer mer tid på fly. Dessuten så er en høyhastighetsbane bare sløseri med offentlige penger

Otto sa...

Ok..

Uansett så må man vel rekne med tiden man faktisk bruker fra man går inn på avreise-flyplass og ut av ankomst-flyplass?

Sammenlignet med avreise-togstasjon og ankomst-togstasjon.

Elisabeth sa...

Joar: Det er faktisk samfunnsøkonomisk lønnsomt å bygge Haukelibanen. Gå inn på www.norskbane.no og les! Det er gjort beregninger på at høyhastighetsbane vil ta over store deler av flytrafikken på "korte" strekninger. Bare se i resten av Europa, der er det svært få som flyr korte strekninger på 50 mil. (jeg har bodd i Nord-Norge og synes 50 mil nesten nada!!)

Bygging av høyhastighetsbane er framtidsrettet, lønnsomt, bra for miljøet og næringslivet. Det er virkelig mye mer behagelig å reise med tog sammenhengende i 2,5 time framfor flybuss, venting, fly, venting, flytog. En høyhastighetsbane kan ikke bygges like miljøvennlig i dagens trasè pga. stigningen opp til Finse, derfor må den bygges over Haukeli. Haukelibanen kan også frakte gods, nå er kapasiteten på Bergensbanen sprengt.

Jeg gleder meg både til første og siste spadetak på Haukelibanen =)

Sturla sa...

Skaff pengene, og betal for gildet selv, Filip. Ikke pålegg skattebetalerne dette underskuddsprosjektet!
Men du vil vel aldri kunne tjene så mye penger, for skattenivået i Norge er for høyt til at noen nordmann noengang kan tilegne seg slike summer.
Desverre!

Joar sa...

Til Sturla,
Jeg er enig at vi kan bygge bybanen, men å bruke pengene på høyhastighetsbanen er helt bortkastet penger etter min mening.
For hva er meningen å kaste bort 100 mrd kroner på et jernbanenett til på samme strekning hvor det allerede ekstisterer et der i dag?
Nei jeg må her si meg enig med deg her Sturla og beklager Filip, men jeg mener de offentlige pengene bør brukes fornuftig.

Forresten Sturla er du FrP-mann??
Hvis du er det så bør du vurdere å skifte parti. Det er lite kristent parti. De er for de åpne kraners politikk, alkoholreklame, abort, og de er mot bistand.

Torbjørn sa...

Jeg må spørre deg Sturla, hvordan du som teologistudent (=kristen?) kan si dessverre til at det ikke er realistisk å tilegne seg en formue på over 25 mrd i Norge? Hørt om å samle skatter på jorda/himmelen? Bistand, nestekjærlighet, materialisme osv..?