11. okt. 2007

Sjela vår


I dagens BT kan vi lese at det er kamp om KrFs sjel. I følge en av Bergens trolig beste journalister, Gunnar Wiederstrøm er situasjonen svært alvorlig. Selv jeg har fått med meg at det er mange meninger om dette mulige samarbeidet med Høyre og Frp, men jeg vil neppe karakterisere situasjonen alvorlig. Til nå har jeg registret én utmelding, mindre enn det vi får under helt normale omstendigheter.

Det ringte en NRK-journalist til meg her om dagen, han spurte med en gang; "har dere avgjort om dere skal samarbeide med Frp nå?". Jeg måtte da korrigere ham og si at det har vi ikke tenkt til å diskutere, det vi diskuterer er et eventuelt samarbeid med Høyre og Frp. For oss handler dette om politikk, ikke om de vi samarbeider med heter Frp. Jeg har ingen interesse av å samarbeide med verken Høyre eller Frp, hvis ikke vi får gjennomslag for viktige politikk områder.

Man kan lage mange artige presseoppslag ut av uenigheter. Noen uttalelser fra oss har i tillegg vært litt uheldige. Så fra valgnatten og til og med i dag har det vært skrevet uttalige nyhetsartikler om dette mulige samarbeidet. Er det noe jeg har lært ut av dette? Prosessene må være raskere og mer gjennomført. Neste gang partiet skal drøfte samarbeid så nytter det ikke å ta endelig stilling noe som er fremfoprhandlet flere uker før.

Den endelige avgjørelsen tas ikke av representantskapet, de skal gi et råd til den nye bystyregruppen. Der sitter Lisbeth Iversen, Trygve Birkeland, Jan Sverre Stray og meg selv. Etter at vi har fått råd både fra hovedstyret og fra representantskapet skal vi etter beste evne lande ned på et vedtak som vi opplever er til det beste for byen og partiet vårt.

Jeg tror ikke vi får en splittelse. Det er intet nytt at det er delte meninger i KrF. Samarbeidsdiskusjoner har vi hatt siden starten i 1933. Vi har også et rikt sammensatt politisk landskap i KrF. Veldig enkelt kan man si at grunnverdiene og ønsket om å påvirke samfunnet forener oss, men alt det andre er vi uenig om. Nå er ikke virkeligheten helt slik, selvsagt har man et felles partiprogam man står bak, men særlig i økonomiske spørsmål finner du KrF'ere på hele den tradisjonelle venstre-høyre aksen.

Kl 19 i kveld møtes ca 70 KrF representanter på rådhuset for å få en avklaring på hva KrF mener om dette mulige samarbeidet. Jeg tror de fleste av oss har en litt spent følelse før møtet, men samtidig vet vi at det blir et godt møte. I alle tunge og utfordrende saker som KrF har hatt så lenge jeg har vært med(10 år) har man klart å håndtere på en god og saklig måte. Det klarer vi også denne gang.

Om jeg er redd for å selge sjela vår? Nei. Så lenge vi har avtalen som et felles utgangspunkt så har KrF et fantastisk grunnlag for suksess.
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

1 kommentar:

Joar sa...

Jeg hørte på politisk kvarter på tirsdag der temaet var om en yngre generasjon KrF'ere på fremmarsj i Bergen KrF.
I denne reportasjen fikk vi høre Kristian Helland sin skepsis til et FrP samarbeide, og Bjarte Ystebø sin varme omfavnelse av samarbeidet.
Det sies at det er den yngre generasjon KrF'ere som har forhandlet frem denne avtalen med motstand fra gamle partiveteraner og partiledelsen i Oslo.

Det som jeg synes er litt merkverdig er Bjarte Ystebøs påstander om at Fremskrittspartiet er langt mer og foretrekke fremfor Venstre, som han kaller et ekstremt verdiliberalt parti.
Det overrasker ikke meg at dette kom fra Bjarte Ystebø som er Sæle-fløyen og taleren for den ekstrem-konservative høyresiden i KrF.

Ystebø sier også at sosialismen er KrF sin verste fiende og det. Det sier jo hvilken tilhørighet i KrF han har, den ekstreme-høyresiden.
Dette er holdninger som ikke hører hjemme i et politisk parti som KrF og ville det vært opp til ham, så hadde KrF aldri vært et progressivt parti som kan søke makt i begge rekker.

Har Norge i dag foten på gasspedalen i Bergen KrF?? Og til slutt Filip, du kommer med argument om at det er saker og ikke parti det kommer ann på hvem man vil samarbeide med. Hvordan tror du innvandrerene i BERGEN føler seg når dere lot et innvandringsfiendtlig parti få ordføreren??