5. feb. 2008

Muhammed-karikatur på rådhusveggen?


Debatten raser i Bergen. Både i mitt eget parti og ellers i byen vår. Byråd Henning Warloe har åpnet for et kunstprosjekt med karikaturbilder av Stalin. Han mener bildene må få henge på rådhuset. Det er det mange som ikke liker. Jeg for min del synes det er helt greit at tegningen henger på rådhuset en dag eller to.

For ikke lenge siden hadde vi en stor debatt rundt Magazinets trykking av en faksimile fra Jyllands Posten med flere Muhammed karikaturer. Kanskje noen burde foreslå at vi kunne henge opp noen av disse på rådhusveggen?

Dette handler om ytringsfrihet. Den ikke ukjente Pablo Picasso lagde en tegning av Stalin som skapte furore da den ble publisert, ikke minst i den kommunistiske bevegelsen i Frankrike. Og i Sovjetunionen ble tegningen forbudt! Nå får vi altså kanskje se det mye omstridte bildet på det ellers så kjedelige rådhuset i Bergen.

I en tidligere kommentar på denne siden kommenterte jeg de hull som ble avdekket i norsk ungdoms historiekunnskaper. Over 60 prosent av de spurte kjenner ikke til Gulag-systemet, Moskva-prosessene eller Kollektiviseringen i Sovjetunionen. Tenk hvilken mulighet vi nå får til å opplyse hverandre og sette i gang en debatt om denne omstridte mannen.

Det er selvsagt på sin plass å ta en debatt om hva som egner seg på en høy offentlig bygning og hva som rett og slett er uanstendig. I stor grad vil dette være en skjønnsmessig avgjørelse som vi ofte vil være uenige om. Jeg synes derfor det er helt greit at flere av mine partikollegaer raser, mens jeg tar det hele med stor ro.
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

12 kommentarer:

Mathias sa...

Filip! En kjempe god ide, fantastisk. At ingen har tenkt på det før. Særlig den med Muhammed med turban. Da hadde vi faktisk løst et problem som vi har hatt like siden 1972 da Rådhuset ble bygget, uten at Byrådet hadde behøvd å bevilge en eneste krone til det. Islamske terrorister hadde gjort jobben, og fått Rådhuset jevnet med jorden. For bygget er jo så stygt at det er en skam for Bergen. Ellers er det jo en ganske smakløs ide. At du som Krfere forslår dette forstår jeg ikke. Respekt for religionsfriheten hørt jeg noe snakke om i september.
Alternativt har jeg lenge ment, at det må være bedre å spraylakkere Rådhuset Rosa, helst Sjokkrosa. Med denne fargen vil det jo aldri bli styggere! Vil det vel? :)

Filip Rygg sa...

Det var ikke et forslag, mer et retorisk spørsmål for å ta debatten. :)

Jeg er enig i at man skal respektere hverandre, men ytringsfriheten er viktigere i mitt verdisyn.

Torstein sa...

Jeg er enig i at det ville vært artig og interessant med en stor Stalin-tegning på Rådhuset.

Men det blir likevel meningsløst å argumentere med ytringsfrihet i dette tilfellet. Ytringsfrihet handler om hva en person/avis/medium har lov til å uttrykke offentlig. Dette handler ikke om noe av dette. For det første er det ingenting som heter ytringsplikt, altså er det ingen medier som plikter å offentliggjøre noe som helst, og for det andre er ikke kommunen et media.

Dersom kommunen ønsker å provosere, hvorfor ikke henge opp Muhammedkarikaturene istedet? Ytringsfrihet...

Hvis kommunen derimot ikke ønsker å provosere noen, er det kanskje tryggest å la være å henge opp Stalin også. Selv om jeg personlig hadde syntes det ville vært litt artig.

Torstein sa...

Eller - selfølgelig er kommunen et media. Men det ville ikke vært et media med ytringsplikt dersom vi hadde hatt noe slikt.

Torstein sa...

Eller - kanskje det er nettopp det en kommune ville hatt. Eller - bare glem det andre avsnittet mitt i den første kommentaren min, og hele den andre kommentaren:-)

Filip Rygg sa...

Hei Torstein!

Jeg er for så vidt enig med deg. Det var nok satt litt på spissen når jeg legger så mye vekt på dette med ytringsfrihet. Det er klart man ikke har en ytringsplikt. Men det er viktig å huske at dette bildet tross alt ble forbudt i Sovjetunionen.

Det er en rekke andre forhold som jeg mener også taler for:
- sette i gang en debatt om Stalin og de grusomme hendelsene i Sovjetunionens historie
- øke bergensernes bevissthet i forhold til denne delen av verdenshistorien
- ivareta Bergens image som en liberal og åpen kulturby
- gjøre noe med det "stygge" og kjedelige rådhuset

Anonym sa...

Dette handler jo ikke om ytringsfrihet. Det handler om hva en kommune ønsker å ytre.

Og hva er det Bergen kommune tenker i dette tilfellet? At de våger mer enn Oslo?

HERLIGHET. Dette er for tåpelig. Hvorfor kan man ikke henge den Stalin karikaturen på et privat bygg heller, enn et offentlig bygg?

At det får henge på Bergen kommune sin vegg, er jo med å hedre for det første Stalin, og for det andre kunstneren.

Og hva i alle dager skal det være godt for????????

Og at en kommune gjør det er det verste. Vi trenger ikke ha noe behov for å hedre Stalin.

Warloe er bevisstløs her!

Og KrF`ere også, om de ikke sier fra!!!

Anonym sa...

og når Stalin drepte titusener, hvorfor skal vi hedre ham slik?

Ville vi gjort det med en ukjent morder?

kalle sa...

En karikaturtegning er vel ingen måte å hedre noen? Sovjet forbød denne tegningen. Det er helt suverent at Bergen våger mer enn Oslo. Dette handler ikke om at kommunen skal ytre, men at de skal la kunstneren Lene Berg ytre. Det står det respekt av!

Filip Rygg sa...

anonym: Kommunen har aldri hatt et ønske om å ytre noe i forhold til denne karikaturtegningen, det byråden har sagt er at Bergen vil la kunstneren få lov til å komme med sin ytring i vår by. Vi har det høyt under taket.

Det er veldig skummelt at man skal begrense slike prosjekter fordi det ikke skal være nok politisk korrekt. Selvsagt må man ta en vurdering i forhold til om dette vil støte mange, men husk at dette er en KARIKATUR! Den ble forbudt i flere land når den kom og sånn sett så kan jo dagens diskusjon minne veldig mye om hvordan det var når Stalin styrte.

Stalinasso sa...

Kalle har skjønt poenget!

Det er ikke en heder til Stalin, tvert i mot. Det er en Picassotegning som kommunistene ble rasende over da den ble publisert i 1953.

Og det er ikke Bergen kommune som henger opp tegningen, de stiller en vegg til disposisjon, fordi kunstneren ble nektet i Oslo.

Og dette samtidig som vi har en fantastisk picassoutstilling rett over vannet, på Bergen kunstmuseum. Synes det passer ganske godt jeg.

Anonym sa...

OK, så heng den på veggen til Bergen Kunstmuseum da, ikke vårt rådhus!!! Hallo! Kunstnerene kan vel få ytre seg så mye de vil der?

Jeg hadde ikke reagert om de hadde hengt den opp på Bryggen, men ikke på rådhuset. Det er da grenser!