26. jul. 2008

Et viktig lovbrudd


I går gikk 12 Greenpeace-aktivister til aksjon mot tjæresandanlegget Aurora ved Fort McMurray i Alberta i Canada. Blant dem var en fra Norge, Christine Tetlie (36) fra Nesodden. Hun er ei modig dame som nå er arrestert for tredje gang etter denne type aksjoner. Tetlie og de andre 11 skal ha stor skryt for sin viktige aksjon. Å utvinne tjæresand, også kalt oljesand, er ekstremt lite miljøvennlig. Ca 6 ganger mer CO2 må til for å produsere olje ut av tjæresand(i enkelte tilfeller 15 ganger mer!). Det er derfor svært viktig at organisasjoner som Greenpeace fronter saken.

Men også Norges stolthet, StatoilHydro har investert i et oljesand prosjekt i Canada. Til tross for stor motstand og mange protester, har selskapets største eier, den norske stat, ikke gjort noe for å stoppe prosjektet. Det viser dessverre en veldig tafatt holdning. Dreier det seg om lederbonuser eller likestilling i ASA-styrene så roper regjeringen ut, men er det ekstrem forurensing vi snakker om, ja da er det helt stille.

I følge Dagbladet har president kandidat Barack Obama varslet at han som president ikke vil importere olje som kommer fra tjæresand. Det er veldig bra. Her har den rød-grønne regjeringen noe å følge etter. Forhåpentligvis vil aksjonen til Greenpeace være en viktige påminnelse til Solheim og co.
Selv er jeg ikke en voldsom tilhenger av sivil ulydighet, for meg finnes det andre virkemidler som er mer nærliggende, men det er svært viktig at noen våger. Natur og Ungdom er kanskje de som oftest tør dette i Norge. Det skal de ha skryt for. Ofte blir mange saker dysset ned pga de store økonomiske konsekvensene enkelte prosjekt kan ha. For at opinionen og beslutningstakere da skal være informert om miljømessige konsekvenser, kan det ofte være helt avgjørende at noen tar i bruk sivil ulydighet.
Oljesand-aksjonen var i det perspektivet svært viktig. Det var et viktig lovbrudd som forhåpentligvis også gir politiske ringvirkninger. Det er i det minste lov å håpe.
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

1 kommentar:

kalle sa...

norge trenger ny regjering, men det spørs om det finnes et alternativ som har mer guts en dagens. Frp/H vil neppe gjøre saken verre, men de vil heller ikke gjøre det bedre på miljøsiden. I grunn gruer jeg meg til regjeringsforhandlingene etter valget, ser liksom ingen reell løsning som er bra for landet.