12. nov. 2008

Norge får ansvaret for 320.000 klimaflyktninger


Når man vet at det vil gå galt, og man samtidig vet hva som må gjøres for at det ikke skal gå galt, ja da er det galt å ikke gjøre noe. Vi vet at klimakrisen nærmer seg, vi vet at vi kan løse utfordringene ved å legge om dagens transport og energivaner, men vi gjør ikke noe. Hvordan skal vi forklare dette til våre barnebarn?

I 2050 vil Norge ha et direkte ansvar for 320.000 klimaflyktninger. Regnestykket er ganske enkelt; Norge stod for 0.16% av de globale klimagassutslippene i 2000. Hvis vi da tenker at går ut ifra at vi har ansvar for en tilsvarende prosent av klimaflyktningene, og FNs klimapanel (IPCC) anslår at 200 millioner vil tvinges på flukt innen 2050, ja da vil 0,16 prosent av dette bli 320.000 mennesker, som Norge må ta ansvaret for. Vi snakker blant annet om hele land som vil bli oversvømt pga stigning i havnivået.

Norge kan gjøre svært mange grep for å redusere egne utslipp med minst 80%. Ta feks transportsektoren, all flytrafikk i sør-norge kunne vært overført til høyhastighetsbaner. Strømforbruket kunne enkelt vært 100% miljøvennlig hvis vi oppgraderte dagens vannkraftanlegg og bygde noen få vindmøller. Veitrafikken kunne vært kraftig redusert med bygging av bybane i alle de største byene og vi kunne i tillegg gitt massive subsidier for innkjøp av hydrogenbiler. Alt kommer ned til en ting: Handling!

Det er uansvarlig, arrogant og useriøst å ikke handle. Men det er nettopp det som er dagens situasjon for sittende regjering. De vet hva som skjer, de vet hva de burde gjort, men det gjør ingenting. Vi trenger ny regjering, og det litt fort.
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

8 kommentarer:

Anonym sa...

Takk for bra innlegg, jeg er helt enig.

Men jeg lurer litt på hvilken regjering du ønsker? Pr idag ser jeg ikke noen miljøvennlige alternativ i det norske politiske landskapet...

ABC123! sa...

Vi er så usansynlig tiltaksløse! De aller fleste,inkludert meg selv er mer fornøyd med bare å gå rett hjem etter jobb å bare late som om noen andre tar handling og begynner å rulle ballen så vi kan utsette en katastrofe på verdensbasis, men det som nå skjer er at klimakrisen eskalerer fortere enn vi rekker å legge noen konkrete "planer". Dette er noe vi skulle gjort for 50 år siden slik at vi kanskje hadde sett en mer moderne og effektiv,MILJØVENNLIG vending av våre liv på denne stadig døende planeten. Vi burde skamme oss, se mer globalt på ting og begynne å tenke utenfor vår egen lille verden! slå opp klimakrise på google! det gjelder også alle politikere som ellers ikke vet hva de skal bruke kontor tiden sin på ja!

ABC123! sa...

www.thevenusproject.com

Filip Rygg sa...

gode kommentarer!

i forhold til ønsket regjering tror jeg man får til mest på miljøsiden hvis man har tyngdepunktet i sentrum. KrF + Venstre er en god miljøallianse, men dette er ikke lett. Høyre, Frp og Ap er alle garantister for utslipp.

enig med deg som sier at vi skulle gjort ting for lenge siden!

t!g sa...

Og hva får deg til å tro at høyhastighetstog er netto miljøvennlige? Har du regnet på dette? Gjelder det alle former for tog til alle steder? Eller er dette bare synsing?

Kristin Fauskanger Ekberg sa...

Me burde ha handla for lenge sidan, men det hjelp ikkje å sitte på baken å syte no!
Sørlandet og Austlandet er sterkt befolka, hadde me fått høghastighetstog i det område ville mange fleire tatt tog i stadan for tatt fly etter privatbil.. Politikkerar må jobba for å legga tilrette slik at vanlege mennesker kan ta i bruk miljøvennlige tiltak. Kva éin enkeltperson gjer har ikkje så stor betrydning, men det fellesskapet av enkeltpersonar gjer har mykje å seia. Men for at det skal vera mogeleg må det leggjast til rett!

Bra innlegg forsten Filip:)

Torkjell sa...

Finland sattser på vindmöller nå og jeg synes Norge burde ta etter på det området også. 1000 nye vindmöller skall settes opp innen 2020 mange av de skal settes noen kilometer ut i havet. Norge burde hatt 10 000 som mål. vi har faktisk en helt syk lang kystlinje vilken mulighet. Og hvilken PR for Norge. alle biler kunne gått på el innen 2020. Det er mange som sier at man må tenke på fuglene de er så dumme at de setter seg på rotorene og blir slynget i bakken og lignende. Er det virkelig sant at det ligger strödd en hel masse fugler rundt vindmöllene i f.eks Danmark. jeg har ikke lagt märke til det. Derimot så er det x- antall fly som krasjer med x- antall fugler hvär dag, men da er fokuset på passasjerene det er ingen som tenker på de stakkars fuglene da. lykke til videre i valgkampen Filip!

Anonym sa...

Problemet i dag er overbefolkning blant ikke-vestlige, det fødes for mange barn (forbrukere).

Det igjen vil føre til kamp om ressursene (mat, energi, vann, boligområder).

Det verden må gjøre nå er å stille betingelser ved handel, samarbeid og bistand: alle land vi handler med må ta konsekvensene av egen familiepolitikk, de må være selvforsynt og føre en bæredyktig familiepolitikk. De må gjøre slik at de kan leve på sitt område også i 2050 og 2500 - tæring etter næring.

Når det gjelder norsk miljøpolitikk så er den jo vanvittig, de er imot stort sett alt som er miljøvennlig energi (vind- og bølgekreft, thoriumkraftverk, mm) samtidig så importeres det flere titalls tusen nye forbrukere fra utlandet årlig (asylsøkere og gjenforening) som får vår forbruksstandard. Det kan umulig fortsette.