4. jan. 2009

Derfor kjemper Israel


Hvorfor går Israel til angrep mot Hamas i verdens mest folkerike område? Hvorfor trosser Israel oppfordringene fra en nesten samstemt verden? Hvorfor har Israel bestemt seg for å ta ut Hamas?

VG.no kom jeg over en annonse fra miff.no(Med Israel For Fred). De forklarer veldig godt bakgrunnen for krigen:

"Israel ønsker ikke krig. Hvis Hamas stanser krigen, er krigen slutt. Det var Hamas som ikke ville forlenge våpenhvilen, og som har sendt en masse raketter selv om det var "våpenhvile". Men Israel har erfaring for at angrep som rammer Hamas selv, spesielt når de rammer lederne, fører til våpenhvile etter en tid. Så det som skjer nå, er det eneste alternativet til at stadig større deler av Israel skal være under rakett-terror i mange år."

Jeg anbefaler flere å besøke miff.no!

Jeg tror få av oss nordmenn har god nok greie på konflikten til å avgjøre hva som til enhver tid er det mest riktige for Israelske styresmakter å gjøre når de må forsvare innbyggerne i Israel. Da kan det være nyttig å lytte til miff.no og andre som har satt seg godt inn i det. Selv har jeg kun ment mye om mediedekning, brudd på våpenhvile og norsk ensidighet.

Men å lytte til leger som er aktive i partiet Rødt, ja det ville jeg vært litt forsiktig med.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

29 kommentarer:

Koppa Dasao sa...

Folk som støtter Israel har blod på nevene.

Anonym sa...

Venstre i Danmark støtter Israel

Søren Pind (Venstre i Danmark):

Israel har ret til landoffensiv
Offentliggjort 04.01.09 kl. 11:13

Israel har fuld ret til landoffensiven i Gaza mod Hamas, fordi det er en terrororganisation, som har opsagt våbenhvilen og angrebet Israel med raketter, mener Venstre. Udenrigspolitisk ordfører Søren Pind (V) forstår den israelske reaktion, selv om han kalder den voldsom.

- Det er svært at sige, at det er utilladeligt eller andet. I virkeligheden har Israel forsøgt at forsvare sine retmæssige interesser, siger Søren Pind til Ritzau.

Han er i tvivl om, at Hamas kan fjernes med magt.

- Det er et stort spørgsmål. Men hvad havde alternativet været. Det havde været, at Israel fortsat sad i en belejringstilstand med raketter regnende ned over sig med skræk og angst i befolkningen. For enhver regering ville det være et helt uholdbart alternativ, siger Venstres ordfører.

kilde: det danske nyhetsbyrået Ritzau

FR sa...

Koppa Dasao: Det er jeg overhodet ikke enig i. Det Israel gjør er i samsvar med FN sine regler. Ethvert land har rett til å beskytte seg mot terror.

kursdeltaker sa...

"Men å lytte til leger som er aktive i partiet Rødt, ja det ville jeg vært litt forsiktig med"

At du kan ha så lite tillit til praktiserende leger som faktisk befinner seg på åstedet sier jo sitt..

Man burde vel være vel så forsiktig med å ta det du sier som god fisk, med tanke på partitilhørighet etc. Din gjøk. Og Miff!? Herrejemini... Det du fremstiller som et balansert resonnement er jo bare tåkelegging.

Prøv gjerne en gang til.

Anonym sa...

Det er klart det er en svært komplisert konflikt og det er veldig vanskelig å 'velge side' - dersom en føler en må det.

Men argumentet om at man går til invasjon for å skape våpenhvile kjøper jeg ikke.

FR sa...

kursdeltaker: det er svært relevant at en av de legene som uttaler seg mest om krigen og som nå er der nede, er medlem av partiet Rødt som helst vil ha Israel vekk fra verdens kartet. Svært relevant.

kursdeltaker sa...

Det er selvfølgelig ikke fullstendig irrelevant, og det er sikkert en sammenheng mellom at man er i Rødt og at man er i Gaza: Engasjement for palestinere og at man man sannsynligvis har tatt det standpunktet man gjerne assosierer med Rødt når det gjelder midtøstenkonflikten

Men:
Når det er der som leger og uttaler seg om den humanitære situasjonen der nede som sannsynligvis er ganske kjip, blir det litt vel arrogant å sitte i her oppe og mistenke dem for å ha en agenda med det.

Også fordi dette så lett kan brukes mot deg, der du viser til MIFF, som helt åpenbart har tatt en vulgært antiarabisk linje. At du støtter deg til disse gjør det rett og slett vanskelig å ta deg som en seriøs person: For meg ser det ut som om du velger et ekstremt standpunkt for å veie opp for det du og så mange andre oppfatter som "ensidig mediedekning."

Bruken av betegnelsen "ensidig mediedekning" blir egentlig hårreisende stupid i denne sammenhengen, men din ideologiske blindhet forhindrer deg desverre fra å se det.

Koppa Dasao sa...

Beskytte seg, ja, men dette har ingenting med å beskytte seg. Dette handler om folkemord!

Anonym sa...

@ Kursdeltager: Kunne ikke sagt det bedre selv.

Faktisk så burde Israel bli totalt utradert fra verdenskartet - er totalt idiotisk at jødene har fått sitt eget land på basis av en flere tusen år gammel fantasibok.

Morten sa...

Du synes kanskje også at Israels bruk av fosforbomber er etter alle folkerettens regler? For å ikke nevne presse og hjelpeorganisasjoner tilgang til Gaza?

Forøvrig blir det direkte smålig å trekke Mads Gilbert sin habilitet i tvil kun fordi han er medlem av Rødt. Å kritisere en som er på bakken i Gaza for å redde liv blir for meg uhyre spesielt. Men det handler vel om å gjøre alt for å få fokus vekk fra det saken virkelig handler om?

Også at du må gå til MIFF for å finne støtte for dine arguementer... er vel ikke akkurat en orgniasasjon som er kjent for objektivitet og edruelighet i israel/palestina-spørsmålet.

Morten sa...

En liten leif:
"For å ikke nevne at Israel nekter presse og hjelpeorganisasjoner tilgang til Gaza?" skulle det stå...

Anonym sa...

Nååååh, stakkars Israel som berre ønskjer fred, men så blir tvungne av arabarane til drepa barn og kvinner.

Anonym sa...

jeg er muslim fra palestina. flyttet til norge for 8 år siden. hadde dere vist hvor mange palestinere det er som ønsker å bli kvitt chamas. den eneste grunnen for at min familie er i norge er pågrunn av chamas. de er ikke umenneskelig og ønsker bare krig. for ikke tenke på det at de hater jøder og kommer ikke til å gi seg før alle jøder i verden er døde. jeg selv, som palestiner føler at jeg endelig kan snakke fritt, nå som det er stor sjans for at chamas taper krigen. mitt folk vil ha fred. og med chamas fins det ikke.

Anonym sa...

Den dagen Israel gir fra seg de okkuperte landområdene slutter krigen, ikke før.

Koppa Dasao sa...

Det betyr at krigen først slutter den dagen Israel har kastet Gaza, Vestbredden, Jordan og Libanon på havet....

Anonym sa...

Det er vanskelig å si hvem som har skyld i dette, og om en side har mer rett enn den andre til å handle som den gjør.

MEN, det verdenssamfunnet MÅ reagere på, er hvordan dette går ut over den sivile befolkningen, på begge sider. Disse er ofrene!

Anonym sa...

Filip nå må du skjerpe deg. Det Israel gjør er ikke i tråd med FNs regler og konvensjoner.

Israel har ikke rett til å okkupere Palestina. FN har en rekke ganger fordømt okkupasjonen men Israel bryr seg ikke.

Trist å se en person skrive noe som han innerst inne vet er løgn.

Når det gjelder Miff, kjære deg, det er det israelske ambasaddens forlengede arm. De er imot fred og sprer hat mot muslimer og palestinere på sine nettsider. Det eneste formålet med siden er hjernevasking og det ser ut som om de har lykkes. De som står bak siden er kristen fundamentalister som har slått seg sammen med jødiske ekstremister og blant annet sender penger til de ulovlige bosetterne og bevisst kjemper for å torpedere ethvert forsøk på fred i Midtøsten.

De som skriver der størtter åpent etnisk rensing som har skjedd og som skjer nå. De støtter at muren ble bygd på okkupert palestinsk land.

Du bør holde deg for god til å komme med slik propaganda. Dersom du syns det israelerne gjør e grusomt, men du samtidig er sterkt pro-israelsk, bør du ikke prøve å rettferdigjøre det israelerne gjør men tvertimot beklage det.

Anonym sa...

Kan man ikke forsøke å løse konflikten isteden for å si stygge ting om hverandre?

Selv om den Israelske staten kun handler i selvforsvar, så har ikke det løst problemet til nå. Hamas har jo ikke stanset angrepene.

Hamas må legge ned våpnene og anerkjenne Israel før det kan bli fred er påstanden jeg hører hele tiden. Men det har Hamas vist gang på gang at de ikke er interesserte i og ikke ser det ut som om de noengang vil bli det. Om så alle verdens land samlet seg bak dette kravet, ville det vel neppe bety noe for folk i Gaza som er avskåret fra å høre dette budskapet uansett.

Kan IDF utrydde organisasjonen med makt? De har ikke gjort det til nå. Kanskje de klarer det denne gangen, men det er vanskelig å se for seg.

Hvis Hamas overlever vil de umidelbart gjennoppta angrepene sine. Det har de gjort hver gang tidligere, og de ville jo ikke ha noen bedre grunn til å slutte denne gangen. Om organisasjonen skulle bli knekt, finnes det vel en annen røverbande som vil fortsette rakettangrepene.

Konflikten er altså låst i en evig spiral av vold som vil foregå til evig tid.

Andre alternativ?

Forhandlinger? De fører ikke fram fordi ingen mener at de er tjent med det. Selvfølgelig vil det igjen bli gjort halvhjertede forsøk, men det er ingen grunn til å være mer opptimistisk denne gangen.

Israel kunne selvfølgelig gjøre det de blir beskyldt for og begå et folkemord. Utslette hele befolkningen i Gaza og anektere området. Millitært sett er det en smal sak for dem, men forhåpentligvis lar de den muligheten ligge.

Ingen er tjent med å gi seg, ingen er tjent med å vinne. Altså vil denne krigen aldri ta slutt.

Alle snakker om at konflikten har ensidig dekning i norsk media, men den diskusjonen har vist seg like endeløs og meningsløs som selve krigen. Hvis man vil diskutere noe så burde det være om det finnes en ende på dette.

Men neida: Det er bare det samme som sies enda en gang, og beskyldningene hagler om antisemetisme, fascisme og andre uthulte merkelapper.

all energi brukes på tåpelige beskyldninger. Ikke på å gjøre noe med problemet.

Hva betyr det hvem sin skyld det er når skaden alt har skjedd og ingen har autoritet til å stanse det? Skyldspørsmålet ville kun vært interesant om det fantes en domstol som kunne dømme i denne saken, og det gjør det ikke.

det eneste vi kan gjøre er å sende noe mat til de utsultede ungene der nede. Ikke at det vil hjelpe dem når grensene er stengt, men kanskje kan vi overbevise oss selv om at det vi gjør har en betydning.

Ingen løsning, ingen utvei bare evig krig.

Deprimerende drittverden.

Anonym sa...

Palestinere er ikke et vennligsinnet folk men en mobb som applauderer terrorisme.

Alle dere som står i hylekoret og forsvarer Palestinerenes handlinger mot Israel har dere glemt jubelen og dansen i de Palestinske gatene den 26/2-93 og 11/9-2001 da ca. 3000 mennesker ble drept i USA av islamske terrorister. Tenk på all den lidelse som der ble forårsaket av desse terroristene. Samme gruppering som Hamas tilhører.

Jeg håper inderlig at den annen part nå jubler og danser for hver eneste islamist som kverkes i Palestina. I all fall applauderer jeg.

Var det noen land som hjelpte USA økonomiskt etter det skamløse angrepet? Når denne krig er over så kan Palestinerene selv bygge opp det som krigen har ødelagt. Da uten pengehjelp fra noe land. Dette fordi de selv har provosert frem angrepet fra Israel.

Israel stengte grensene også for alle de Palestinere som pendlet og arbeidet i Israel når de sendte selvmordsbomber inn i landet. Da klaget Palestinerene sin store nød fordi Israel tok fra dem arbeide. Nå kan de til helsiken selv bygge opp nytt etter krigshandlingene så blir de forhåpentligvis ikke arbeidsledighet de neste 100 årene.

Husker jeg ikke feil så gav Norge 380 million kroner til Arafat sin Politistyrke. Pengene ble bruk til nye PALASS for politisjefer. Resten gikk inn på Arafat,s hemmelige bankkonti i Østerrike/Sveits. Leste at hannes enke som nå bor i Paris, brukte Kr.75000,- HVER DAG, til tjenere, shopping og boutgifter.

Det finnes ingen synd på krapylet og kjeltringene.

Anonym sa...

Det er forskjell på å barbere seg og skjære av seg hodet. Israel er nå på vei, og har vært det lenge, til å gjøre det siste.

Det ble sagt i en kommentar her: "Enhver har rett til å beskytte seg mot terror". Ja, har man det - med alle midler? Bygge murer, sulte ut uskyldige mennesker, bortføre, torturere? Er et menneske av en nasjonalitet mer verdt enn et menneske fra en annen?

Jeg skal ikke gi noe fasitsvar, men jeg synes det gir seg selv.

Til artikkelforfatteren: Skal man heller lytte til leger som har en politisk tilknytning som du liker bedre? Er en borgerlig lege mer troverdig? Hvordan vet du at det er politiske undertoner i det de påstår, kan det være legen som snakker - ikke kommunisten?

Anonym sa...

Ingen synd på småungene som ikke får mat heller?

Har alle femåringene i Gaza ansvar for at Enken til Arafat bruker 75000 kr dagen?

Jeg må få lov til å synes synd på ungene i det minste.

Koppa Dasao sa...

USA fikk som fortjent 11te september 2001, så jeg skal være helt enige med dem som jublet den dagen. Amerika fikk som fortjent, men de som døde den dagen fikk ikke det de fortjente.

Nå gjenstår det ennå å se om 11/9 virkelig var et angrep fra islamske terrorister, men ser man på "bevisene" og det som har skjedd etterpå, så er det mer sannsynlig at dette var amerikanske terrorister uten noen som helst tilknytting til midt-østen.

Anonym sa...

Koppa Dasao sa... "Folk som støtter Iarael har blod på nevene".

Ja, kanske det, men det går an å vaske bort. Derimot tror jeg det er verre for deg, med ditt syn, for du må jo ha hele din hjerne fylt med blod og intet nannet.

GOD BEDRING OG MELD DEG INN I HAMAS HVIS DU IKKE ALLEREDE ER MEDLEM.

Koppa Dasao sa...

Det finnes flekker som ikke kan vaskes av.

Anonym sa...

Nå er det visse kommentatorer her som tar HELT AV. Skjerp dere.

Skjønner godt hvorfor dere støtter Hamas med de holdningene dere går rundt med.

Hva er årsaken til krigen?
Hamas!

Hvem kan stanse krigen?
Hamas!

Er det synd på de sivile?
Ja, både palestinske sivile og israelske sivile! (IKKE BARE EN AV DEM UANSETT HVEM SOM HAR DET VERST)

Igjen, hvem kan sørge for fred i midtøsten?
HAMAS! OM DE KAN GI SEG MED TERROREN OG AKSEPTERE ET LANDOMRÅDE BÅDE FOR ISRAEL OG PALESTINERE, SÅ BLIR DET FRED.

INNTIL TERROREN OPPHØRER, MÅ ISRAEL FÅ FORSVARE SEG!

Anonym sa...

Anonym hevder at det er Hamas som sit med nøkkelen til fred i Midtausten. Dette er sjølvsagt berre sprøyt. Alle som har følgd med i konflikten veit at det aldri kan verta fred der utan at USA og Israel gjer slutt på nye jødiske bosettingar innan palestinske område. Dette vil ikkje dei fundamentalistiske kristne høyra snakk om, og prøvar å gjera den dagsaktuelle konflikten til eit spursmål om rakettar som knapt har drepe eit menneske i Israel. Det er ikkje det som er på dagsorden hos jødane. Dei har som mål å utrydda palestinarane for å gjera heile Palestina fri for at jødiske busettingar kan etablera seg. Dei hevdar at dei er ute etter å ta Hamas, men bombemåla deira avslører at dei er ute etter å drepa flest muleg palestinarar for å gje rom for for sine eigne.

Stuttjukken sa...

Kopiert frå eit innlegg som vart notert i Bergens Tidende 4/1-09. Filip Rygg har all respekt av meg for sitt standpunkt til Israel i denne saka.

Det har vore mange diskusjonar rundt konflikten mellom Israel og palestinarane opp gjennom åra. Felles for diskusjonane er at det som står i Skriftene (Bibelen) ikkje vert nemnt. Her krigar dei om nokre få kvadratkilometer i Gaza, og heile verda si merksemd er retta mot Midtausten som det pleiar, og somme har vorte immune for konfliktene der etterkvart, og andre ikkje. Så vert Israel skulda for og vera okkupant i det som kun er ein ørliten del av det som eigentleg skulle ha vore Irael sitt land, lova av Gud til stammene frå Jakob sine 12 søner. Kikka rundt på nettet for og finna ein link til skriftstadene som fortel om utsrekninga av Israel når dei ein god dag får råderetten over heile sitt lova land. Så lenge andre folkegrupper og religiøse grupperingar ikkje aksepterer dette faktum, vil krigen halda fram, men dagen krigen tek slutt og Israel får heile sitt land som Gud har lova folket sitt (Israelsfolket) kan ikkje unngåast. Inga makt i verda kan hindra Gud i og halda sine lovnader. Kva folk meinar om konflikten mellom Israel og palestinarane får ingen betydning for kva Gud gjer og vil gjera. Han handlar til beste for folket sitt, same kva folk meinar om dette, og om heile verda rasar.

Kort og litt upresist formulert skal Israel sitt land gå frå Middelhavet i vest til Eufrat i aust, og frå Libanon/sørlege Syria i nord til Egyptarbekken (litt sør for Gaza) i sør. Framleis er nestan heile Israel okkupert av andre.

Linken er frå Wikipedia.

http://no.wikipedia.org/wiki/Israels_land#cite_note-5 .

Koppa Dasao sa...

De som leser Verdens eldste grøsser for å gi Israel legitimitet, leser Bøkenes bok på samme måte som Fanden gjør det. Hvis de hadde sett litt mer i dette Biblioteket mellom to permer ville de ha sett at Bibelens Gud, JHWH, fratok Israel sitt land, på grunn av israelittenes ugudelighet. Etter litt mer granskning ville de også ha funnet ut at Jesu død opphevde Abrahamspakten, og at Israel ikke lengre er "Guds utvalgte folk".

Enhver henvisning til at Bibelens Israel har noe som helst med dagens Israel er ren og skjer vranglære direkte fra den skitne kjeften til Denne Verdens Gud, Fanden sjøl.

kursdeltaker sa...

http://www.youtube.com/watch?v=Ev6ojm62qwA