4. jan. 2009

Kommunene får regningen


I følge Helse Sør-Øst er det bare i Oslo 44.000 unødvendige sykehusdøgn. Årsaken skal være at de mangler sykehjemsplass. Helse Sør-Øst hevder at dette koster samfunnet store ekstrakostnader. Det er ikke helt riktig. Uansett om en pasient er på et sykehus eller på et sykehjem så vil det koste penger, forskjellen er hvem som betaler regningen.

Helseforetakene gjør det de kan for å spare penger. Et tiltak som allerede er gjennomført er å få utskrevet kreftpasienter mye tidligere, slik at det er kommunenes hjemmetjenester som får regningen. For så vidt er dette et tiltak som kommer de fleste pasienter til gode, folk flest ønsker å være hjemme og ikke på et sykehus, men når noen sparer penger så er det altså andre som får økte utgifter.

Hvis helseforetakene feks skal kunne kreve kompensasjon for det de omtaler som unødvendige sykehusdøgn, i tillegg til det de allerede har gjort når det gjelder kreftpasientene(som de stadig blir flere av), ja da får kommunene et stort økonomisk problem. Det er ikke sjelden jeg får tilbakemeldinge rom at omsorgstjenestene for eldre rundt omkring i Norge, ikke fungere tilfredsstillende. Med helseforetakenes sparepakker kan situasjonen bli langt verre.

Stortingets helsepolitikere må derfor ta på alvor kommunenes økonomiske situasjon som følge av sparetiltakene i helseforetakene. Noen må uansett betale regningen.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

8 kommentarer:

Anonym sa...

Selvfølgelig er det sånn at noen alltid må ta regningen. Det store spørsmålet når det gjelder disse sakene er hvor regninga er størst. Hva koster mest, 1 døgn på sykehus, 1 døgn på sykehjem eller 2 besøk i døgnet fra hjemmesykepleien. Har ikke noe sikre tall, men tør vedde på at sykehusdøgnet er dyrest.

Ved å bruke mer penger der det koster minst sparer vi samlet sett mest penger.

Sykehuslege

FR sa...

Du har helt klart et poeng. Det er stor sannsynelighet for at du kan ha rett i hva som koster mest. Men da må staten inn og sikre at kommunene har råd til å ta regningen, hvis ikke betyr det kutt i en rekke av kommunens tjenester.

Anonym sa...

Det vrimler av ledige sykehjemspasseri Oslo;
http://www.sykehjemsetaten.oslo.kommune.no/category.php?categoryID=24401

FR sa...

hmm, kan jo da lure på hvorfor det går så tregt...

Anonym sa...

Det er jo ikke bare disse "ventedøgnene" som koster.
Hva med alle de som er innlagt på sykehus, som blir permitert fredag, for så utskrevet mandags morgen? Hva koster alle disse døgnene?
Dette er jo helt unødvendig bruk av penger og resurser??
Vet at enkelte avdelinger har flere "liggedøgn" enn sengeplasser.

Dette er bare et eksempel fra Bodø. Hvor mange sykehus er det ellers i Norge som driver med dette??

FR sa...

du verden, slike ting er jo svært fordyrende ja! Tror det er mange "små" grep som kan gjøres for nå gjøre det billigere, men like bra å drive sykehus

Anonym sa...

Helseforetakene forsøker å kutte ned på liggedøgn ved å ha en vanvittig utskrivningspraksis... alvorlig syke pasienter skrives for tidlig ut; pasienter har dødd i ambulansen på vei fra sykehus til sykehjem- og mange reinnlegges etter få døgn i hjemmet eller på sykehjem. Dette forteller artikkelen ingenting om...
Heleforetakene må ta sitt ansvar; pasientene må være ferdig behandlet og friske nok til å tas hånd om innen førstelinjetjenesten før de skrives ut!

Anonym sa...

Mange gode poeng her. Det koster en del mer å ha en pasient liggende på sykehus enn på et sykehjem. Hva gjelder permitteringer over helg, er dette mye avhengig av hva pasientene selv ønsker, og de som kan, ønsker seg gjerne hjem i helga fordi det er minimalt med utredning som skjer da. Derimot kan de ikke utskrives, fordi de ikke er ferdig utredet/behandlet.

Og til du siste som kommenterer for tidlig utskrivelser, så tror jeg neppe ALVORLIG syke pasienter utskrives for tidlig, ihvertfall opplever jeg ikke det slik på sykehusavdelingen jeg jobber på. Men pårørende og de som jobber i førstelinjetjenesten kan ofte oppfatte det som for tidlig og uansvarlige utskrivelser, ettersom de ikke har medisinsk bakgrunn og/eller har fått nok informasjon om pasienten og behandlingen. Mange pasienter sendes hjem etter at de er ferdig utredet og er satt på en behandling som har indikert at den fungerer, men man har aldri noen garanti for at ikke pasientene kan bli dårligere igjen. Pasienter kan attpåtil dø i en ambulanse, de kan dø et par timer eller et døgn etter hjemkomst. Mange alvorlig dårlige pasienter ØNSKER å få dø hjemme istedetfor på sykehuset. Re-innleggelser skjer, men det er absolutt mindretall. Det er ingen poeng i at en pasient med pneumoni skal ha en infeksjonsmarkøer/CRP på 0 før han kan utskrives, da ville sykehusoppholdet blitt forlenget med en til to uker, og dette ville kostet MYE mer enn sykehjemsopphold eller tilsyn av hjemmesykepleien. I tillegg ville det blitt enda flere korridorpasienter på sykehusavdelingene, noe som er UVERDIG og UANSVARLIG, det bryter med f.eks etiske og moralske normer å ha pasienter liggende på korridor, det bryter med branninstrukser, det bryter med hygieniske prinsipper osv. Man bør kunne forvente at sykehjemspersonalet (spesielt sykepleiere) er istand til å gi pasienten penicillintabletter og i noen tilfeller intravenøst.

Poenget er vel at ingen pasienter skal skrives ut når det er uansvarlig i forhold til diagnose/behandling/oppfølging. Begrepet "uansvarlig" oppfattes gjerne forskjellig rundt om. Til syvende og sist er det legen som er medisinsk ansvarlig for å avgjøre om det er ansvarlig å sende pasienten ut. Min erfaring tilsier at de gjør de nødvendige vurderinger uten tanke på administrative eller økonomiske hensyn, kun av hensyn til pasient og hvor denne skal.