11. sep. 2008

Stadig flere gjeldsofre


En av de heteste nyhetene de siste dagene har vært historien om Bjarte Baasland, sønnen til Stavanger-biskop Ernst Basland, som har opparbeidet seg en gjeld på til sammen 60 millioner kroner. En personlig tragedie som nå fører til at biskopen trolig må trekke seg fra sin kirkelige gjerning. Vi vet at dette dessverre ikke er et enkelttilfelle. Antall gjeldsofre øker stadig.

15:39: Presiserer at det er en vesenforskjell på å skylde 60 millioner og å være gjeldsoffer pga mindre uhell.

Nesten 160.000 nordmenn har i dag inkassosaker på seg, en økning på 17,2 prosent fra i fjor. Bakgrunnen skal være store forbrukslån og kredittkortgjeld. Vi vet også at det offentlige kan være en hissig kreditor, som krever høye gebyrer for de som ikke får betalt offentlige avgifter eller betaling for offentlige tjenester. Det er ikke lett å komme med politiske løsninger, samtidig som vi må hjelpe de som er kommet i alvorlig uføre, må man ikke ta vekk det personlige ansvaret for egen økonomi og hverdag.

Gjeldsoffer Alliansen driver et viktig arbeid der de setter fokus på økningen i antall gjeldsofre og de mange sider ved lovverket som går kraftig utover enkeltmennesker. Et forhold som lenge har forundret meg er hvordan man krever tvangssalg av større eiendommer, selger de til langt under verditakst og på den måten gjør gjeldssituasjonen til enkelte langt verre enn det den burde vært. Jeg har selv vært i kontakt med familier som sier de måtte slite med gjeld i ti år lengre pga dagens regelverk. Det må endres.

Men det finnes også noen gode statlige ordninger, der i blant en viktig gjeldssaneringsordning. Selv kjenner jeg til flere konkrete saker der mange har blitt løftet ut av ganske håpløse situasjoner. Noen vil kanskje mene at man da slipper vel billig unna, det er jeg ikke enig i. Vi må hjelpe de som trenger denne helt åpenbare hjelpen.

Gjeldsoffer-Alliansen arbeider har syv punkt som de særlig arbeider for:
1. Vesentlig reduksjon av de skyhøye, særnorske rettsgebyrene
2. Vesentlig reduksjon av de skyhøye, særnorske inkassosalærer
3. Èn felles sats for livsopphold ved lønnstrekk
4. Èn felles trekkinstans ved alle former for lønnstrekk
5. Regler som hindrer panterett i depositum i leieforhold
6. At gjeldsproblemer alene ikke skal gi forsikringsselskaper rett til å nekte noen å tegne forsikring mot forskuddsbetaling, eller banker rett til å nekte noen å opprette en konto
7. Et sentralt register for all gjeld

Jeg tror jeg er enig i samtlige. Er du?
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

23 kommentarer:

Anonym sa...

Er stort sett enig. Men blir litt galt å trekke fram biskopen sønn sitt eksempel. Når det er snakk om 60 millioner kroner er det ikke noen som har havnet i uføra gjennom litt uforsiktig omgang med penger, da er det kriminell svindel. Rett og slett.

Filip Rygg sa...

kan være enig i at det bør presiseres ja!

badabing sa...

Det er helt utrolig at "gjeldsofferalliansen" får slippe unna med det navnet. Folk som pådrar seg for mye gjeld er ikke offer for annet en egen dumhet, grådighet og kortsiktighet. Det er en fornærmelse mot alle som lever sparsommelig og fornuftig, at folk som sløser bort penger på dyre ferier, biler, røyk og alkohol skal anse seg selv som "offer".

Filip Rygg sa...

badabing: mener du at man ikke skal hjelpe de som er kommet i et slikt uføre?

Selv om røykere selv har valgt å røyke så lar vi ikke vær å gi dem sykehusbehandling. Jeg mener vi som samfunn må evne å hjelpe mennesker, uavhengig om noe delvis er selvforskyldt.

badabing sa...

Selvfølgelig bør de hjelpes og det er sikkert mye man kan si om grådige purre/inkasso-gebyrer osv, det jeg protesterer på er ordet "gjeldsoffer". Vi kaller ikke røykere for "røykeoffere" heller. Hvis man i hovedsak selv er skyld i uføret man har kommet opp i, passer ikke ordet "offer".

Sondre sa...

jeg la merke til en annonse i BA for noen måneder siden. Det stod: "Lån selv om du har inkasso." Er det lovlig å gi slike lån, er det drøyt. Snakk om å leve på andres elendighet.

Burde vært strengere regler for å drive utlån. Mange "lån uten sikkerhet" som har ødelagt mange liv. Burde kanskje utlåner få et større ansvar?

Anonym sa...

Auda. Jeg kjenner til Bjarte Baasland fra hans tid i OASE. Synd at det har gått den veien... La oss gå i forbønn for han og resten av familien som har havnet i dette uføret. -Andreas-

Anonym sa...

Stakkars de som ikke klarer å moderere forbruket sitt. Det er VIRKELIG synd på dem!!

Filip Rygg sa...

badabing: kan være enig i at betegnelsen "offer" ikke passer alle saker, men det gjelder nok en god andel. Deler av dagens lovverk gjør at folk ufrivillig havner i store økonomiske vansker. Som feks dette med tvangssalg, som kan forverre situasjonen dramatisk.

Sondre: den teksten synes jeg var ille! Kanskje det er på tide med maksimumsgrense for utlån?

siste anonym: Ja jeg synes synd på de som er blitt gjeldsofre, og det er absolutt ikke ironi.

Anonym sa...

Inig i mye av det du skriver. Men man blir ikke skyldig 60 millioner på tre år pga høyt forbruk. Det klarer ingen. Det har vel vært antydet spilleproblemer her, og er det tilfelle så er dette en mann som trenger hjelp. At han har utnyttet og ført sine nærmeste bak lyset så lenge, handler vel både om en syk mann og en meget naiv mor. Men jeg mener ikke at folk ikke skal stilles til ansvar, mener bare at det er alltid en forklaring på at folk havner i sånne situasjoner, og det er faktisk ikke alle som er fullt ut skyld i problemene sine selv. Uansett må det være slik at det er mulig å komme seg på rett kjøl igjen, selv om man har hatt gjeldsproblemer, uansett om man har skylda sjøl eller ikke.

Filip Rygg sa...

anonym: veldig enig i det her skriver!

"datter" av Norge" sa...

Vel må si at noen ikke skjønner at man blir syk og må være borte fra jobb en stund. Da går inntekten din ned, og man får ikke betalt det man hadde i inntekt før man ble syk. Så kommer gebyrene etc. Og her er det ikke stakkars deg.Staten og det offentlige er de værste. De gir med den ene hånda og tar gjerne 6 ganger tilbake med den andre.Det skal vises skjønn i de fleste saker men det er kunn på papiret.Og vi har visse inkasso byråer som er helt på villspor.Tenk å kjøpe opp andres elendighet og så kreve den inn igjen hos noen som ligger nede for samme sak fra før av!!!!! Nei vis folkevett og tenk at alle kan ikke sitte i blådressen sin og telle aksjer el.sparepenger.....
men det kan være at dagen kommer til de som har mest også.

Anonym sa...

Litt på siden: Synd google-annonse-automatikken fyller siden din med reklame for raske lån uten betingelser. Fjerner liksom litt av tyngden bak innlegget...

Filip Rygg sa...

datter av norge: enig!

anonym: er for så vidt enig, men jeg kan selv ikke finne slike annonser. Hvis def forekommer så skal de bort. Har sagt nei til en rekke nettsteder som vil annonsere for forbrukslån!

Anonym sa...

Jeg vet at det faktisk finnes folk som havner i denne ulykka fordi at der er syke og trenger hjelp. Og hvis det ikke oppdages raskt nok at det er en sykdom, så kan de dra på seg enorme mengder gjeld før man får gjort noe med det.... Og da er de kommet så langt at det er vanskelig å komme seg på bena igjen. Men jeg er enig i at 60 mill kr er litt vel mye.....

MortenDa sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
MortenDa sa...

Er frimodig og tipser om mitt eget blogginnlegg om samme sak: her


Ellers takk for en god påminnelse, skal følge med på denne bloggen fremover :)

Anonym sa...

Ganske "artig" at LÅN UTEN SIKKERHET er annonse på førstesida til bloggeren. (annonser fra Google)

Filip Rygg sa...

morten: veldig interessant å lese din artikkel!

anonym: ja det er ganske utrolig hva google leverer hit, prøver å få det fjernet!

SixPacMan sa...

Er det ikke noe som lukter litt når 3 millioner blir til 60 millioner i løpet av 3 år? Jeg mener da er det ikke han som lånte litt på feil premisser som er største skurken.. eller?

rabbagasten sa...

Hvorfor tror du at biskopen må trekke seg fra sin kirkelige stilling? Hva han gjør med sin personlige økonomi har da ingenting med hvordan han utfører sitt embede. Det at du nevner dette virker på meg som (i beste fall) en overreaksjon overfor biskopen. Er dette ditt personlige syn på hans gjeldsopptakelse med påfølgende konkurs, eller er dette noe du har oppfattet som gjengs syn i "dine" kretser. På meg virker det helt uforståelig at kirken i så tilfelle skal bidra til å øke omfanget av denne familiens tragedie ved å gjøre biskopen arbeidsløs. Hvis dette skulle bli resultatet, viser det en stygg dobbeltmoral med hensyn til at man skal verne de som allerede er svake.

Filip Rygg sa...

Rabbagasten: tror du har misforstått meg. Jeg har ingen formening om hva som skal skje videre for biskopen. Det er vel bare en konstatering av fakta, dessverre. Jeg deler din omtanke for ham. Saken er veldig, veldig trist og her håper jeg at menneskene blir best mulig ivaretatt.

johan mortensen sa...

Hei!
Det burde være et begrenset tak for å kausjonere,slik at ikke noen skal komme så forferdelig galt av sted som hvor gode medmenneskelige Piskop ble udsatt for.
Dette er bare trist.
lån uten sikkerhet,selv om du er utsatt for inkasso krav,slike tig burde så absulutt være forbudt.det har ødelagt mage mennesker.