23. feb. 2009

Integreringsdebatt snudd på hodet


Hvis kvaliteten på et sykehjem er dårlig, det er for få pleiere og lønnsvilkårene til de ansatte er for dårlig - skal vi da diskutere om vi skal slutte å bygge sykehjem og om vi bør ha færre sykehjem de neste årene? Eller skal vi diskutere hvordan sykehjemsdriften kan bli bedre?


Du trenger ikke å være forsker for å slå fast at ikke all integrering har vært helt vellykket. Men det rare er at vi i liten grad diskuterer nettopp det. I stedet prøver enkelte nå å diskutere hvor mange vi skal ta inn, og hvordan vi skal unngå det noen hevder er "snikislamisering".

Debatten er rett og slett snudd opp ned. Det er ikke slik at vi tar inn flyktninger og innvandrere bare for gøy. For de fleste handler flukten til Norge om et desperat valg for å redde seg selv og sin familie. Og som et rikt land er det naturlig å hjelpe. For meg handler dette om å være gitt mye for å kunne gi mye.

Per Kristian Foss i Høyre sier følgende om de siste dagers utspill:
- Det har visse likhetstrekk med mellomkrigstidens frykt for andre minoriteter, i dette tilfellet jøder(NRK).

Det er jeg helt enig i. Kynisk bruk av fremmedfrykt for å øke egen oppslutning har vi sett før. Og avsporingen er fundamental. I stedet for å diskutere hva som kan gjøres bedre, ønsker man løsninger som ikke tjener noe annet enn flere avisoppslag.

Jeg er enig i at dagens integrering ikke er fullkommen, langt i fra! Men kan vi ikke diskutere det, fremfor om vi skal hjelpe mennesker i ytterste nød?
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

27 kommentarer:

Kjell Ingolf sa...

Godt skrevet. Jeg ble provosert da jeg hørte henne på politisk kvarter i dag! Og har en følelse av at med FrP ved makta så ville de ikke satt inn mye ressurser på integrering, snarere tvert i mot! Og da ville jo situasjonen kjapt blitt verre....

TerjeD sa...

Helt enig i at vi skal hjelpe folk i den ytterste nød!

Men svært få av de som kommer til Norge hvert år frykter for sine liv. 90 % av innvandringen skyldes annet opphold, dvs. familiegjenforening, arbeidssøkere og 'lykkejegere' (dvs. nesten alle som søker asyl).

Men, den debatten som er interessant: Vi kan hjelpe 1 menneske i Norge med 2-roms leilighet i Oslo, opphold og opplæring for ca 3-400.000 kroner i året.

Gjør regnestykket: dersom disse pengene ble brukt der de kom mest til nytte, hvor mange kunne vi da hjulpet? Hvor mange brønner kunne vi gravd og sikret folk rent vann i Afrika? Hvor mange mennesker vært reddet av flom-diker i Bangladesh?

Hvorfor er det eneste rette vi kan gjøre å bringe menneskene til det land i verden som er ALLER DYREST, dvs. hvor vi får hjulpet SÅ FÅ SOM MULIG?

Mitt svar er: øk bistands- og nødhjelpsbudsjettet, bygg sykehus og skoler i kriseområder. La Norge bruke MER penger på å hjelpe folk i nød.

Men: ikke tro at å hjelpe dem her i Norge er en effektiv metode. Det er dyrt, dårlig og skaper bare enda større globale forskjeller.

Anonym sa...

Jeg syntes at invandrere skal holde seg til norsk lov! Det skal ikke være nødvendig å bøye seg for hvert krav dem kommer med. Greit dem har en religion å passe på, men det har ikke vi. Jeg er sikker på at innvandrere sitter hjemme å ler av oss normenn for at vi er så svake og er redde for å si imot. Det virker da sånn siden dem får det som de vil hele tida.

Anonym sa...

Det er gjort veldig mye bra integreringsarbeid. Det kommer for lite fram i media.
Etter å ha flyttet fra hovedstaden er jeg kommet til et sted med mange innvandrere som fungerer veldig bra i samfunnet. Her er tamiler, kinesere, filippinere, polakker, russere, rumenere, eks-jugoslaver, chilenere mfl. Alle har lært seg språket og har gode jobber. Deltar sosialt i arbeidslivet og på fritiden. Noen fungerer det dårligere med og har problemer med å integrere seg. Disse er tsjetsjenere, somaliere og irakere. Og fellesnevneren hos disse er?

Filosofus sa...

Helt enig med TerjeD. Hqan har forstått denne problematikken helt korrekt.
Å få folk hit for å hjelpe dem er ingen god løsning. Jeg ser på aysl som en løsning for å hindre folk å bli drept i krig, der vi vet at uttrydding av mennesker skjer. Men da må vi jo dra og hente de selv ellr få de hit via FN aparatet. Asyl gjennom at folk klarer å sa seg helt til Norge er bare dumt fra ende til annen. Jeg er for at vi i langt større grad hjelper folk der de er og vi vil faktisk hjelpe de fattige i verden best ved å påvirke for å fjerne handels blokker. Dagens integreringspolitkk er fullstendig mislykket.
1. Hjelp folk der de er.
2. Gi asyl til folk som faktisk flykter for å overleve.

TerjeD sa...

Hyggelig med en meningsfelle, Filosofus!

Jeg tror blogeren (filiprygg) avslører sitt ståsted allerede i sin "catchphrase": "engasjement og idealisme". Jeg ville foretrukket "fakta, fornuft og pragmatisme"

Der blind idealisme og politisk korrekthet får råde, taper fakta og fornuftl. Og debatten blir deretter.

Anonym sa...

nok en gang blir FRP stemplet som rasister, nasister og det som er værre er, når de utfordrer den sittende regjering i integrerings spørsmålet. Siv ønsker tydelig en debatt når hun kommer med slike utspill, som tydligvis er for tøff, for konfliktsky partimedlemmer i avgiftspartiet og nå høyre, partiet med lillebror kompleks mot FRP. Istedet velger man å angripe Siv som person og konkluderer at man etterlyser en bedre debatt... er det ingen som ser irionien i dette? Vi alle innrømmer at integreringen av nye landsmenn ikke fungerer, men det ingen som gjør noe, unntatt FRP som kaster inn en håndgranat for å få igang en diskusjon, men blir kalt Hitler istedet....

Anonym sa...

Om ca.20 år er det muslimskt flertall i Oslo og Akershus, for landet som helhet, blir det på slutten av 2040 tallet, vel og merke om innvandringen fortsetter som i dag. Størstedelen av den norske befolkning ser ut til å ønske dette velkommen. Tror ikke det blir så greitt å leve i en muslimsk stat med sharialover, der rettsstaten og velferds-staten er oppgitt, og ingen penger til pensjoner og trygder finns lenger.

Filip Rygg sa...

Spennende debatt her, med mange gode innlegg!

Kjell Ingolf: Ja dette blir man provosert av. Lettvint og

TerjeD: Jeg er enig i god del av det du skriver. Vi kan helt klart hjelpe flere der de er. Men flere må flykte fra sitt land grunnet forfølgelse, enten de er kristne eller de har en anklage på seg(feks jenter som blir beskyldt for å ha hatt sex utenfor ekteskapet mm).

At mange kommer gjennom familiegjenforening er jo heller ikke så rart. Ingen av oss ville likt å levd 1000 mil fra den vi elsker, eller fra våre barn? Samtidig tror jeg at det kan være rom for enkelte innstramninger her.

Dette med lykkejegere blir ofte brukt som noe negativt. Men vi må huske at nordmenn gjorde akkurat det samme når det gikk store flyktningsstrømmer til USA. Selv har jeg mye familie som utvandret. Jeg ser derfor ikke på det som noe negativt, tvert i mot som noe fullt ut forståelig og noe som gir Norge verdifull arbeidskraft.

En anonym skriver at "invandrere skal holde seg til norsk lov". Selvsagt skal de det! Og kanskje vi kunne vært enda flinkere når noen kommer til Norge i forhold til å forklare hva som forventes.

TerjeD sier også lengre nede at han ville foretrukket: "fakta, fornuft og pragmatisme" som beskrivelse for denne bloggen. Tja, fakta får du, fornuft vil det alltid være, men politikk uten idealisme og engasjement får du ikke. Sorry.

Til slutt vil jeg presisere at jeg overhodet ikke vil sammenligne Siv med Hitler. Det er kun Siv som har dratt den sammenligningen. At Per Kristian Foss sier at noen av utspillene minner om det som skjedde i mellomkrigstiden er derimot helt riktig. Men man trenger jo ikke å like det.

Takk for mange gode innlegg!

Anonym sa...

Det nytter ikke med ressurser når de blir brukt feil.
Det at Frp styrker opp om fremmedfrykt er jo helt på gjordet.
Dette klarer innvandrerne selv,med sine urimelige krav til egen kultur.
Ta bare Hijab diskusjonen:
Vi lever i et demokratisk land og når flertallet i Norge ikke ønsker dette, så må de jo respektere dette på sammme måte som de krever at vi må respektere dem.
Frp tør å si noe,da er de jo rasister..
De rødgrønne er så pinglete og ikke minst vinglete når det gjelder innvanndrings politikk.

Oslo er jo blitt rene midtøsten,og det er jo det Frp vil unngå,episoder som vi hadde med demonstrasjoner anng.Israel/Palestina.
Skal vi bare godta slik?

Her må strammes inn eller så blir det farlig ekstremistisk tillstand i Noreg.

Anonym sa...

Skjønner ikke at folk kan ta siv alvorlig.Det er skummelt å ikke ta seg av invandrerne som kommer til Norge.Jeg liker ikke skaut og islam,men hvis ikke det er kontroll blir det ville tilstander i Norge.Frp vil jo la alt seile sin egen sjø.Ha en fin dag:)

Jagland fra Nederland sa...

Veldig enig med Terje D. Dersom et anstendig politisk parti hadde tatt slike tanker inn i sitt partiprogram ville de med stor sannsynlighet kunne vente seg min stemme.

Det er viktig å hjelpe folk i nød, og skal vi hjelpe flest mulig til et anstendig liv bør vi hjelpe dem der de er.

Anonym sa...

Trist at måtte sige det. Men højst 5% af de mennesker der kommer til landet er flygtninge. De 95% optager tværtimod pladsen for flygtningene.
MVH Flemming

Olav Haugen sa...

Synes at det er trist hvordan du Filio Rygg sammenligner norsk utvandringshistorie med norsk invandringshistore. Les historie så ser du en hel del forskjeller. De norske utvandrerene var faktisk ikke analfabeter og de var tilpasningsdyktige. De måtte lære språket der de kom og det var ikke noe trygdekontor å hendvende seg på.

Dette samt rasisme kortet er noe sosialistene trekker frem når de mangler saklige argumenter.

Anonym sa...

Bare vent til du selv blir slått ned og ranet av 3 personer fra Somalia. Håper pipen får en annen låt da.

Dette var 3 individer hvor integreringen hadde feilet, ikke bare et enkelt nei. De var vel i slik livsnød at de måtte komme til Norge for å rane ja.
Og du kan være sikker på at bil og sertifikat har de fått sponset av den norske stat. Ganske ironisk at vi sponser dem til å flykte fra deres kriminelle handlinger.

Det er slike episoder folk flest tenker på og er redde for. Og som vi vil unngå.
Hadde dette hendt om de ikke var her? Enkelt og greit, NEI!

TerjeD, helt enig med deg.

Anonym sa...

Ja det er sant..Alle innvandrere i Norge er jo analfabeter, lite tilpasningsdyktige og henger på trygdekontoret dag ut og dag inn! Seriøst olav...

Anonym sa...

Bare vent til du blir slått ned og rana av nordmenn! Regner med pipen får en annen lyd da..Vi kan nemlig faktisk være like ille! Sprøtt??!! IDIOT

Anonym sa...

Skal man først komme med dårlige argumenter. Da kan jeg komme med mitt og kalle de som støtter dagens innvandringspolitikk for landsforædere...

Anonym sa...

Jeg blir flau av å være norsk når jeg ser hvor mange sofa-rasister som er der ute..Hjelpe folk der de er...Kanskje ikke alltid så lett eller??!!

Anonym sa...

Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg har aldri hørt, sett eller lest om at 3 nordmenn har slått ned og ranet noen enkeltpersoner som helst.

At vi kan gjøre samme handlinger er jeg ikke i tvil om, om det skjer eller har skjedd er noe helt annet.

Aleksander sa...

Kan du med hånden på hjertet si at alle innvandrerne i Norge er flyktninger, Filip? Svaret ditt er nok nei. Vi slipper alt og alle inn i Norge, uten noen som helst bakgrunnssjekk. Tror du for eksempel at Mullah Krekar kom til Norge som flyktning? Vi trenger en mye strengere innvandringspolitikk her i landet. De som er i nød, skal få lov til å komme inn. De som kommer for å gjøre jævelskap, må kastes på hodet ut her ifra.

Siv Jensen sier det majoriteten av den norske befolkningen tenker. Jeg håper virkelig på FrP i regjering neste periode.

Anonym sa...

Typisk at vi har et lite utvalg sosialister som roper rasist og høyreekstrem når noen tør og ta debatten! Det er slike som alltid saboterer en god diskusjon som kanskje avler frem noen gode løsninger/forbedringer.

Det er rart at de fleste som ikke selv stemmer på FRP dømmer de som stemmer det som "sofa folk" og intetanede. Det er de som ytrer seg slik som skal lære av historien..... Det å ikke høre på folks meninger kan avle ekstremisme.

Jeg er godt betalt, har en god jobb og reiser mye til alle kontinenter. Og mine erfariner så langt at det er lagt mer utrygt å gå i europas byer enn i andre kontinents byer. Og det er alltid disse nye landsmenn som står bak trusselen... Og for dere som hisser dere opp nå.... dra til nederland... belgia... hellas...

Anonym sa...

Har du sett fotoet fra Møllergata skole i Oslo idag? Var det disse små jentene vi så i fremste rekke i demonstrasjonstog i Oslo den 8. januar i år? Har vi sett en slik utnytting av mindreårige tidligere?? I Gaza,f.eks?? Snik-islamisering? Vi har bare sett for-bokstavene! Takk, Siv!! fordi du er sterk og utholdende! TAKK!!

Anonym sa...

Siv dro det kanskje litt langt, men det er det fler som gjør. Fant følgende på Islamic Culture Centre Norway sine sider for noen dager siden. I artikkelen "Hijabs funksjoner for en kvinne" kan man lese:
Sex-trakasseringer og voldtek er blitt er stort problem, særlig i vesten. Nest etter Sør-Afrika er det USA og andre vestlige land som sliter med voldtektsproblemer. Det er et allmenne godtatt faktum at det begås mest voldtekt om sommeren, noe som har sammenheng med den overdrevne alkohol-drikkinga samt de "oppfordrende" klærne. De aller fleste voldtekts ofre er da også lettkledde, ikke-muslimske kvinner. Det er på ingen måter riktig å si at en mann har rett til å voldta en kvinne selv om hun kanskje kler seg litt oppfordrende, men det er dessverre slik fakta er. Voldtekt av muslimske kvinner skjer først og fremst i forbindelse med gamle, ikke-islamske regler og straffemetoder, der kvinner straffes med voldtekt. Tallene for slike straffer er langt i fra store, men det er selvsagt svært trist å høre om sånt.

Statistikk (se for eks. www.nationmaster.com) viser at det skjer langt flere voldtekt i ikke-muslimske stater. Det kan ha tre forklaringer; Gudsfrykt hos muslimer, de strenge straffene eller de sømmelige kvinnene. Uansett føler en muslimsk kvinne seg beskyttet mot sex-trakassering og voldtekt når hun går med slør. De føler at de er sømmelige og tar vare på æren. De føler at kroppene ikke blir misbrukt, og at de er godt beskyttet mot mennenes begjær og "sultne" blikk.Hijab har med andre ord en viktig beskyttende funksjon.
Dette er jo så drøyt at jeg blir fysisk kvalm! Artikkelen er nå fjernet, selvfølgelig fordi den harmonerte dårlig med "hijab er en religiøs plikt og ikke noe annet fremstillingen" I tillegg til å komme med usannheter og stemplende karakteristikker har World Islamic centre "glemt" det avsnittet der de skulle skrevet om at muslimske menn står for de aller fleste overfalls voldtektene i Norge. Er glad jeg kopierte artikkelen før den forsvant. Spre den til så mange som mulig!

Anonym sa...

Jeg har stemt Sosialistisk til nå, men det var før jeg forstod at Sosialistene er i ferd med å ødelgge landet vårt, med feil innvandringspolitikk.

Håper flere sjønner dette nå, stem FRP.....Nei til videre innvandring, nå må vi for faaen meg heller gjøre noe for dem vi har her i landet. Blir jo sint av dette her.

Foss som roper ut og sammenligner Siv Jensens uttalelser med jødeforfølgelsen som pågikk. Fy faaen snakk om å dumme seg ut.

Nei det er langt påtide med en ordentlig debatt om dette temaet.

Filip Rygg sa...

Alex: Du spør om jeg kan si at alle innvandrere er flyktninger. Selvsagt ikke. Men det er vel ingen som har sagt det?

Aleksander sa...

For å sitere deg i innlegget ditt:

"For de fleste handler flukten til Norge om et desperat valg for å redde seg selv og sin familie."

Du sier ikke alle, nei, men du sier "de fleste", altså majoriteten av innvandrerne. Dette er jo helt feil. Jeg har ingen fakta å vise til, men jeg vil gjette at det kanskje er 5% av alle innvandrerne som faktisk er flyktninger i nød.