7. jan. 2009

Riktig og viktig å bruke mer oljepenger


Det tok lang tid før man forstod alvoret. Svært lang tid. Og vi ser resultatene nå: Boligmarkedet har stoppet opp. Børsene har stupt. Ingen vil låne ut penger. Kronen er svekket. En rekke selskaper har lavere børsverdi enn egen kassabeholdning. Og stadig flere får varsel om oppsigelse. Det er derfor ikke rart at statsminister Jens Stoltenberg nå varsler brudd på handlingsregelen.

Noen vil sikkert hevde at tilhengerne av økt bruk av oljepenger endelig har fått viljen sin. Det er ikke helt riktig. Ja, man skal bruke mer. Men det hadde aldri skjedd hvis ikke situasjonen hadde vært slik den er. Ekstraordinære tider krever ekstraordinære tiltak. Mer penger fra statlig side vil gi sårt tiltrengt finansiering til nye byggeprosjekter som igjen vil kunne være med å demme opp for de utordringer bygg- og anleggsbransjen nå har fått.

Jeg har fått mange telefoner og har de siste månedene hatt samtaler med svært mange bekymrede arbeidstakere, arbeidsledige og arbeidsgivere. Selv kjenner jeg en håndfull mennesker som nå har fått permitteringsvarsel. Forsøk på å avdramatisere finanskrisen i Norge er svært lett å ta ned. I disse dager skjer det. I disse dager mister folk jobbene sine. I disse dager må selskaper som før var solide, nå be om krisehjelp.

Økt bruk av oljepenger er helt nødvendig, i tillegg til en rekke andre tiltak.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

5 kommentarer:

Arnfinn Halderaker Husby sa...

Kristin Halvorsen hadde jo ein ok kommentar til Frp i spørjetimen i dag... fritt sitert "når noen alltid vil ha varmen på 35 grader, vil de jo kunne treffe riktig i forhold til omgivelsene av og til..." Me skal ikkje "fyre for kråkene" når sola skinner og varmen ute i økonomien er god! Nå må det handles for at ikkje den økonomiske gradestokken skal feste seg under "frysepunktet". Men lavare vekst er jo god KrF-politikk, det må me også ta med oss! Lykke til med å pakke opp krisepakker for Bergen, eg har jo litt forventingar på Bømlo sine vegne..!

FR sa...

ja det er veldig sant!

Enig i at høy vekst ikke må være et mål, men ei heller nedgang.

Anonym sa...

Problemet er vel at regjeringen ikke klarer å bruke de pengene de allerede har riktig. Hvorfor skal man da kaste mer gode penger etter dårlige...?

Det er mye bedre å dele ut pengene til folket i Alaska-stil, enn at politikerne skal sløse dem bort.

Vi har opplevd tidenes opptur i norsk økonomi, men likevel har vi elendige veier og dårlig drevne sykehus. Jeg tror ikke nødvendigvis at å hive mer penger etter problemene er all løsning.

Henrik Akselsen sa...

Det er en god tid for å stimulere utbygging i infrastruktur nå, men håper bare vi ikke begynner med å sponse bedrifter slik at vi overfører ressurser fra de kompetente til de inkompetente.

Men jeg frykter det verste, bailouts er jo noe Norge fort også kan tenke på å gjøre i medgangstider (Union anyone).

Anonym sa...

Dette er bare tull.

At boligboblen som har bygget seg opp, nå går hull på er positivt.

At børsboblen (35 % årlig avkastning er ikke særlig bærekraftig) er også positivt.

Mange vil låne ut penger, men man stiller strenger krav, noe som forsåvidt er fornuftig ift hvor lett det var å få lån. De ekstraordinære problemene i intrabankmarkedet som følge av Lehman-kollapsen var derimot et problem, men er håndtert aldeles utmerket.

At et selskap har mer kontanter enn de er verd, sier ganske lite. Hvis det er et problem, kan du gjerne opplyse meg om hvorfor.

At arbeidsledigheten returnerer til mer normale nivå er selvsagt dumt for de det gjelder, men den historisk lave ledigheten var heller ikke levedyktig over tid.

Du kunne like gjerne lagt til at Notar er halvvert, bilsalget faller eller at folk reiser mindre med fly.

Alt sammen er bobler som brister. Det mest destruktive man da kan gjøre, er å prøve å holdekunstig liv i dem.

Skal noe kritiserer, må det være de som bidro til at boblene ble såpass store. Feks burde man ikke økt off. utgifter såpass mye som man har gjort de siste årene.

Du bommer, i likhet med mange andre i dag, også på handlingsregelen. Det skal over tid brukes 4% av fondet, men årlig uttak skal tlpasses svingninger i økonomien.

"Stortinget sluttet seg våren 2001 til følgende retningslinjer for budsjettpolitikken:

* Petroleumsinntektene fases gradvis inn i økonomien, om lag i takt med utviklingen i forventet realavkastning av Statens petroleumsfond.
* Det legges vekt på å jevne ut svingninger i økonomien for å sikre god kapasitetsutnyttelse og lav arbeidsledighet."

http://www.regjeringen.no/en/dep/fin/Selected-topics/Economic-Policy/norsk_okonomi/informasjon-om-handlingsregelen-.html?id=416335