15. feb. 2009

Villig til å dø


Vi hadde så vidt satt oss inn i taxi'en, samtalen hadde så vidt begynt og plutselig vifter taxisjåføren med et skarpladd våpen. Jeg (som overhodet ikke er noen våpenekspert) skjønte raskt at dette var ekte saker. Han viftet med våpenet, og sa: "This is the only language they understand". Deretter tok han ut magasinet og ga meg våpenet.



Jeg er akkurat kommet hjem fra Israel. Først og fremst var dette en ferie for familien sammen med noen gode venner. Grunnet valgkamp er det ikke mye tid til sommerferie i år. To uker i et varmere klima og i et mer avslappende tempo har vært deilig. Men nå er jeg svært motivert for å komme i gang med arbeidet.
.
Uansett hvor vi var, møtte vi mennesker med mange gripende historier og et sterkt engasjement. Taxisjåføren skremte først vettet av oss, vi fryktet noen sekunder det verste, men forstod raskt hva han ville frem til og vi forstod også at han sikkert passet inn i definisjonen for det norske medier omtaler som ekstreme Israelere. Og det er for så vidt riktig at det finnes ekstreme på begge sider, det er ikke bare i de palestinske selvstyreområdene at vi finner ekstremister. Men det er en viktig forskjell:
I de palestinske områdene styrerer ekstremistene, det gjør de ikke i Israel.



Jeg fikk ikke muligheten denne gang til å besøke Gaza. Men jeg fikk se noen bosettinger(visste du at det også finnes en rekke palestinske bosettinger?), deler av Vestbredden og ikke minst mangfoldet som preger Jerusalem. På turen traff jeg medborgere som hadde vært i Israel 30 ganger, det er ikke så vanskelig å forstå etter å selv ha vært der. Du får enormt mange inntrykk og du forstår bare mindre og mindre, jo mer du vet om Israel og det vi kaller for Midtøsten konflikten.
.
Noe av det som kanskje gjorde mest inntrykk var den kjærligheten og hengivenheten man så fra unge og gamle jøder til sitt land. Det var ikke sinne som drev det store flertall, men en voldsom sterk kjærlighet. De var villig til å dø for at andre skal få leve. Jeg vil på ingen måte rettferdiggjøre krig eller ta stilling til alle politiske valg staten Israel har gjort, men jeg må si jeg føler meg ganske ydmyk overfor den hengivenhet jeg hver eneste dag fikk oppleve.

Mer om turen kommer senere, nå må jeg ta kvelden. Er så trøtt! :)
Share/Save/Bookmark
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

5 kommentarer:

Kjøde sa...

Sterkt, gripende og nødvendig å være tilstede. Det er så lett å mene når man sitter 3000km unna.

Reiser selv til Israel i mars, noen tips til personer eller spesielle steder som kan belyse sider ved konflikten?

FR sa...

hei Karl Johan!

Det er nok svært mange som har bedre tips enn meg, men vil foreslå at dersom det passer, så bør du ta en overnatting på Bet Norwega i Jerusalem. Norske pensjonister driver stedet med masse kunnskap og engasjement.

Det er også en de norske som arbeider på noen av mentalsykehusene i Jerusalem, de skal ha mange gripenden fortellinger.

Skulle jeg dratt ned igjen så ville jeg besøkt Haifa som har opplevd Libanonkrigen og selvsagt også en tur til Sderot.

Elin Elcouby er ellers en veldig god norsk guide som bor i Israel. Hun bør du gjerne kontakte!

Anonym sa...

Som vanligprater filip mye, men han virker mindre sikker en før.
igressen din er spesiell;når dsu påstår at det fins ekstremister på begge sider.
Men at Ekstremistene i Israel ikke sitter
med MAKT!
Hva da med HØYREEKSTEREMISTEN LIEBERMAN
SOM NÅ AVGJØR SAMMENSETNINGEN AV ISRAELS
NYE REGJERING:
ER IKKE DET Å HA MAKT?
EU OG USAhar ALLEREDE SATT MYE SAMMARBEID I BERO på grunn av ISRAELS EKSTREMISME
(SE DAGSAVISEN I DAG)
ER du klarover at Israel brøyt sammarbeidet med Østerike når Hayder ble valgt. Støtter du brudd med Israel nå som Lebermann er valgt?
Du bruker ofte Store ORD uten å tenke deg om
Les Avisen som Dagsavisen viser til
Forklar så hva som er MERE demokratisk
med Israel. KONKRET!

FR sa...

anonym: jeg er ikke mindre sikker en før når det gjelder temaene som har vært omtalt på bloggen, men det er helt klart slik at jo mer jeg forstår, desto mer forstår jeg at jeg ikke forstår. Israel er komplekst. Det er vel ca 34 partier i Israel. Her er det mye forskjellig.

Dagsavisen og flere andre europeiske aviser forenkler situasjonen etter valget i Israel, nesten så enkelt at det blir direkte feil. Det er riktig at Lierbermann er en viktig aktør, med sine 15 representanter i Knesset, men han er tross alt kun halvparten av Likud og Kadima. Mange konstellasjoner vil kunne oppstå uten Liebermann. Det blir litt som Frp. De er store, men ikke avgjørende for regjeringskonstellasjoner i Norge. I tillegg er det også en kraftig forenkling å stemple Libermann som en ekstremist. Da har man et merkelig forhold til ordet ekstremisme. I de palestinske selvstyreområdene bruker man kvinner og barn som skjold. Det kaller jeg ekstremisme.

Personlig håper jeg på Livni!

Du sier at det brukes store ord her på bloggen, da må du konkretisere :)

PS! Denne posten var mest inntrykk, ikke et politisk innlegg, selv om det alltid kommer politikk ut av det jeg sier :)

Anonym sa...

Filip
hvem
I israel er Ekstremister Hvis Ikke
Leberman EN person som vil slippe
Atombombe over IRAN og Bombe Asvandammen
i Egypt som Israel har en fredsavtale med
mener Altså Filip RYGG IKKE ER En
EKSTREMIST.
Det Kan bli vanskelig å føre valgkamp
for deg når du har slike standpunkter.
Det standpunkt du forfekter deles kansje av noen i Frp.