20. mar. 2009

5000,- i bot for å si hei på urdu?


Hvor forsvant friheten, nestekjærligheten og integreringstanken? Jeg trodde jeg hadde hørt det meste når Frp foreslo kutt i barnetrygden til ikke-vestlige innvandrere, men dagens nyhet om at noen vil nekte skolebarn å snakke sitt morsmål i skolegården tar kaka.

I saken om morsmål, som er blitt en het potet på Eilert Sundt vgs i Farsund, sier en av motstanderne til dette kontroversielle forslaget, undervisningsinspektør Tore Hellang ved Farsund barne- og ungdomsskole følgende:

- Dette forslaget er som et gufs fra fortiden da samiske barn på skoler i Nord-Norge ble tvunget til å snakke norsk.

Har vi ikke lært noenting? Hva er det som gjør at vi i 2009 tar frem igjen forslag som har røtter i ideologier vi for lengst har kastet på skraphaugen?

Innvandrere blir nå ofte fremstilt som kriminelle, som undertrykkere, voldelige og som mennesker som nekter å la seg integrere. Bare i dag kan vi lese følgende om nordmenn i utlandet:
- Nordmann dømt for overgrepsbilder i Gambia (VG)
- Nordmann innrømmer overgrep i Brasil (Dagbladet)

Bør nordmenn som følge av dagens to saker(mange flere i løpet av et helt år) bli utestengt fra resten av verden? Bør EU forby norsk kultur og at norske barn snakker norsk utenfor Norge?

Jeg setter dette litt på spissen. Overskriften er også satt på spissen. Men det er skremmende å se hva som nå rører seg. Det er skremmende at vi etter så mange år med muslimer boende i Norge, enda ikke klarer å finne ut av hvordan vi skal forholde oss til at samfunnet er blitt multikulturelt. Er det det at vi er blitt å usikre på våre egne verdier?

Regjeringens iver etter å fjerne den kristne kulturarven vår fra skole og barnehage har kanskje fått oss inn i en større verdikrise?

Kadafi Zaman, reporter i TV2, skrev i går en kommentar som flere burde lese. Han skriver blant annet:

"Samfunnet etterlyste i mange år deltakelse fra minoritetene. Og nå ser vi denne deltakelsen. Muslimske politikere som den ene dagen kjemper for et nytt
skolebygg, fronter neste dag byggingen av en moske. Dette kalles multikultur.
Så langt har dette vært den offisielle norske politikken, nemlig integrering.
Bli en del av det nye samfunnet, samtidig som man bevarer noe av det gamle."

Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

6 kommentarer:

Anonym sa...

Dersom denne kommentaren var ment seriøst falt vel poenget et eller annet sted mellom de springende argumentene.

At nordmenn blir arrestert for forbrytelser i utlandet er vel neppe et uttrykk for at integrering av nordmenn i utlandet er et problem. Og heller ikke noe bevis for at integrering av asylsøkere i Norge fungerer i dag :)

Dersom de aller fleste voldtekter i Gambia var begått av nordmenn, selv om de utgjorde 5 % av befolkningen, DA kunne vi snakket om et problem. Slik vi gjør mht. somaliere og irakere i Norge i dag.

--

Argumentet ift. språkdebatten (som var klønete formulert av 'ungdomsrådet' i Farsund - altså ungdommer i 15-18-årsalderen.

Du kunne jo også linket til denne:
http://www.farsunds-avis.no/artikkel.asp?Artid=41961

..hvor jenter i Farsund føler seg utrygge og antastet av asylsøkere der i byen... Kanskje det var en vel så relevant analogi til saken om pedo-nordmannen i Gambia.

Et samfunn som blir tospråklig blir gjerne til to samfunn. Belgia er vel det eksempelet som ligger oss nærmest.

Fremmedspråklige elever som snakker sitt morsmål hjemme og sitt morsmål i friminuttene har en utfordring i norsk-faget.

Hvis du flytter til Equador, og dine barn og barnebarn fortsatt snakker norsk hjemme og på skolen 20 år etterpå, vil du da si at dere er godt integrerte i Equador?

Anonym sa...

Du har så rett at det er skremmende. Jeg tror nok at motivene ikke er så gale som man skulle tro; de vil jo tross alt hindre baksnakking og mobbing av elever som ikke snakker urdu eller bosnisk. Men det er fremdeles feil fremgangsmåte.

Dersom frp stiller seg bak dette forslaget er det ikke overraskende. Overraskende er det heller ikke at frp nok en gang ville talt med spaltet tunge. De fleste av oss husker vel Carl I. Hagen's brilliante utsagn:
"Innvandrere i Norge burde lære seg norsk for å kommunisere bedre med nordmenn."
Helt greit så langt, men så kommer jo punchlinen
"Samtidig burde spanjoler lære seg norsk for å kommunisere bedre med nordmenn som bor i Spania"

At slik tankemåte eksisterer i Norge er ikke overraskende. Jeg forstår godt at elevene burde lære seg norsk, men det betyr ikke at de skal tvinges til å skrive snakke norsk i friminuttene, samme hva motivene er. En slik indoktrinering av norsk vil bare føre til større skille mellom innvandrere og etniske nordmenn, som igjen fort kan føre til at innvandrere begynner på egne privatskoler, som igjen vil hindre integreringen nordmenn "kjemper så sterkt for".

There's the right way, and there's the Norway...

Leisha Camden sa...

Tvinges og tvinges, anonym ... det burde ikke være nødvendig å tvinge noen til å utvise allminnelig folkeskikk.

Når en gruppe mennesker er samlet bør samtalen foregå på et språk som alle de tilstedeværende kan forstå. Noe annet er rett og slett uhøflig.

Problemet i denne saken er vel først og fremst de foreldrene, både i Farsund og andre steder, som åpenbart har mislyktes i å lære ungene sine grunnleggende folkeskikk.

Sondre Olsen sa...

blir lei meg hver gang jeg hører slike ting. Stigmatisering på høyt nivå. Helt utrolig at VG og Dagbladet bidrar så heftig til dette.

Venstreorienterte journalister som gjør alt de kan for å bidra til mer fremmedfrykt.

Joar sa...

For det foerste aa er det helt ridiculous aa sammenligne det med tvang fra fortida da samebarna maatte snakke norsk i skolen, men det skulle da bare mangle vel om det ikke skulle gjelde for innvandrerbarn. Dersom jeg hadde flytta til USA med nordmenn og gaatt paa en skole der, saa ville jeg jammen snakka engelsk med dem der, for aa bli bedre i engelsk, og for aa bli bedre integrert i det amerikanske samfunn.
Det ville vaert til stor fordel for oss immigranter det om vi flyttet til USA.

Aa mene man ikke skal snakke noe annet enn norsk, fordi dem er redd det blir mobbing hvis ikke, synes jeg er helt taapelig argument. Mitt argument er for integreringens skyld.

Tulling sa...

Sitat: 'Regjeringens iver etter å fjerne den kristne kulturarven vår fra skole og barnehage har kanskje fått oss inn i en større verdikrise?'

Jeg skjønner ikke åssen du kommer på alt det rælet ditt. Angående den kristne kulturarven som du messer så fælt om, skal vi ha med litt heksebrenning, kristningen av landet og ellers kjipe ting? Det er bare kristne som trur at det er noen sammenheng mellom verdiene vi innehar og kristendommen. De kristne eier ikke disse verdiene. Hva med overgrepspastoren, han levde vel etter kristne verdier han og? Farsund er i bibelbeltet, de kristne verdiene ser ut til å leve fint.

Forøvrig er det kjedelig at alle ting du ikke liker så er det 'et gufs fra ideologier vi ikke liker' eller lignende setninger. Kan du ikke bare ha baller nok til å si nazisme. Du gjør det så ofte så hvis du hadde vært ærlig nok til å si det hadde man sett hvilken herlig fascist du er selv. Stå på!