13. juli 2010

Voksnes eller barnas beste?


Lengre åpningstider i barnehagen og SFO-ordninger er ikke designet pga barnas behov. Likevel er både SFO-ordningene og de fleksible åpningstidene i barnehagen viktig for familiene. Hverdagen er for mange krevende, og da er det avgjørende at vi har gode tilbud til barna. Disse tilbudene må igjen ha en god kvalitet og det må være noen rettigheter.

Flere barnehagestyrere har nevnt for meg at de merker at barna blir stadig lengre i barnehagen. Med utvidede åpningstider har flere også begynt å strekkke oppholdstiden. Som voksne er vi vant til både regulerte arbeidstider og rett til ferie. Barna har ikke slike rettigheter. I enkelte barnehager kan barna være opp til 11 timer. Dette er ikke vanlig, men vi må ta debatten nå.

Det skjer en voldsom utvikling i barnehage Norge. Økt konkurranse fører til at flere barnehager utvider åpningstidene, det er bra, for vi trenger økt fleksibilitet, men: Vi trenger ikke økt oppholdstid! Det er allerede lenge for en toåring å være 9 timer i  barnehagen, enda lengre opphold betyr at de i svært liten grad vil se sine egne foreldre. Jeg vet som far at barn i denne alderen har et ganske stort søvnbehov. Skal barna leveres i søvne og hentes i søvne?

Jeg er opptatt av å lage ordninger som ivaretar barnas beste. Selvsagt skal vi ha praktiske ordninger for familiene, men dette kan fint ivaretas med retningslinjer som sikrer barna en best mulig dag. I VG tok jeg derfor til orde for en makstid på 9 timer per dag. Det er også lenge, og svært mange har i dag korterer oppholdsitd. Men vi må legge inn en arbeidsdag + 1 time til levering/henting. Hvordan dette endelig skal se ut vet jeg ikke, men vi går i gang med arbeidet til høsten.

Noen sier dette er unødvendig. Vel - jeg tror få mener det er unødvendig med regler for voksnes arbeidstid. Barna har ingen egen stemme, derfor må vi tale barnas sak. En maksimumstid på 9 timer burde være et minimum til våre aller minste.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

1 kommentar:

Iver sa...

bra! Sosialistene vil vel ha døgnåpen?