Hvem skal bestemme hvor mange parkeringsplasser som får bygges ved et bybanestopp? Hvem skal avgjøre om man får bygge garasje på egen tomt i nærheten av et forsvarsanlegg? Hvem skal ha mest makt, statlige byråkrater eller lokale folkevalgte?
I TV2 i helgen så vi hvordan Forsvaret legger ned sikringssone i en av Bergens bydeler. Marginale utvidelser av hus, bygging av garasjer og utlegging av nye tomter stoppes fordi Forsvaret legger ned veto. Byens byutviklingsbyråd, Lisbeth Iversen raser - ikke uventet. Skal lokaldemokratiet settes helt til side når statlige byråkrater finner det formålstjenlig?

Vi ønsker alle en høyest mulig deltakelse i valgene. Det er også bred enighet om at nærhetsprinsippet, hvor beslutningene tas på et lavest mulig nivå, er mest tjenlig. Overkjøring av lokale beslutninger kan fort bidra til mindre respekt og interesse for lokaldemokratiet. Dette er gjerne et enda mer alvorlig forhold enn at man med disse vedtakene gjør det enda vanskeligere å få tak i bolig, enda vanskeligere å få tak i barnehageplass og enda vanskeligere å utvikle bedrifter. Det er faktisk ikke mer "skummelt" enn som så. Det handler om boliger, offentlige tjenester og næringsutvikling - tre områder statlige byråkrater stopper utviklingen av.
1 kommentar:
Det er leit å se at Sponheim er mer opptatt av å telle parkeringsplasser enn å se til byrådet i Bergen ikke forbryter seg mot barnekonvensjonen.
Det er interessant å se hvordan skolebyråden stiller spørsmålet "Hvem skal ha mest makt, statlige byråkrater eller lokale folkevalgte?".
Tenk om vi hadde hatt politikere som var mer opptatt av å gjøre en god jobb for oss som bor i Bergen enn å måle hvem som har mest makt?
Legg inn en kommentar