7. jun. 2015

Kurdisk valgsuksess i Tyrkia


 Selahattin Demirtas, partileder i HDP.
Kveldens valgsuksess for pro-kurdiske HDP i Tyrkia er historisk og for mange uventet. For selv om de ikke vant valget, klarte de sperregrensen på 10 % med god margin. Det er grunn til å juble.

For noen måneder siden besøkte jeg hovedkontoret til HDP i Tyrkia. Det var en spent stemning da, ingen visste om de ville klare den svært høye sperregrensen. De foreløpige og etterhvert ganske sikre resultatene viser at de klarte godt over 10 %. Resultatet vil neppe forandre tyrkisk politikk med det første, men det gir kurderne en sterk stemme i parlamentet.

Kurderne er en stor minoritet som alt for ofte har blitt svært dårlig behandlet av tyrkiske myndigheter. De får ikke lære kurdisk på skolene, i lang tid var kurdiske feiringer forbudt og tidligere har parlamentsmedlemmer blitt fengslet fordi de brukte kurdisk i parlamentet. 

Det har skjedd mye positivt de siste årene, men det er fortsatt store spenninger. Særlig knyttet til diskusjoner om selvstyre, eventuelle fredsforhandlinger med PKK geriljaen og de mange fengslingene av kurdiske ledere. Når vi var i Diyarbakir for en liten stund siden, feiret vi Newroz, det var en stor opplevelse. Men samtidig også ganske trist. Store bannere av barn som nylig var skutt av tyrkisk politi hang på scenen og mange fortalte om venner som satt fengslet uten dom. 

Rent politisk står jeg nok et stykke fra HDP. De ser på seg selv som et venstreorientert parti, selv om folket neppe er veldig opptatt av ideologi når de stemmer på HDP. Det handler mest om kurdiske rettigheter og fremtiden for kurderne i Tyrkia. Fordi jeg ser hvordan de har blitt behandlet og hvor viktig det er at det kommer endringer, ja så feirer jeg i kveld at HDP gjorde et så godt valg.


Relevante linker:
Valgresultatet får du hos secim.haberler.com,
en god artikkel om kaoset som kan komme, finner du hos Aftenposten,
min BA-spalte fra mars kan være relevant for å forstå mer av hvordan kurderne har det,
og vil du lese mer om Tyrkisk politikk? Les mer på siden til Morten Myksvoll, tyrkiskpolitikk.no
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

Ingen kommentarer: