10. juni 2015

Spillet om de syriske flyktningene


Solveig Horne trikset med tallene fra kommunene, Frp truet med regjeringskrise, Ap mente aldri det de sa om 10.000 og de andre partiene ga opp. Spillet om Syria-flyktningene har en dyr pris.


I mange uker har representanter fra regjeringspartiene hevdet at vi kan hjelpe så mange mer lokalt enn hva vi kan her hjemme. I forslaget til revidert nasjonalbudsjett så vi at dette var tull. Sammenlignet med det påståtte tallet på 10 milliarder NOK for å hjelpe 10.000 syriske flyktninger her hjemme, kom det bare småpenger i revidert. Det var aldri reellt at man ville gjøre (mye) mer i nærområdene.

Samtidig sendte statsråd Solveig Horne ut et brev til kommunene. Hun ville vite hvor mange de kunne bosette. Brevet var ikke akkurat en hyggelig invitasjon til dugnad når verdenssamfunnet står overfor en stor humanitær, men mer en beskrivelse av hvor vanskelig ting kunne være. Når resultatene kom inn ble de tolket slik at tallene ble mye lavere enn det de faktisk var. Skaperkraft var med og avsløre tall-triksingen.

Spørsmålet om antall flyktninger far Syria begynte i hovedsak med at flere av de store humanitære organisasjonene ba Stortinget ta i mot 10.000 flyktninger over to år. På Aps landsmøte fikk dette støtte, det samme skjedde hos Venstre, KrF, SV og de Grønne. Det var altså et flertall for 10.000 flyktninger lenge før saken skulle avgjøres, slik det også var i folkeopinionen. Jonas Gahr Støre fikk mye skryt for at han viste lederskap og selv tok til orde for denne løsningen. Men hva skjedde siden?

I en rekke utspill begynte Jonas Gahr Støre å moderere vedtaket. Dette skjedde samtidig som Ap begynte å synke på meningsmålingene. Frem til landsmøtet hadde det nemlig gått veldig bra. Men begeistringen over at Ap ville ta et ansvar for 10.000 flyktninger var begrenset til å gjelde landsmøtedelegatene, ikke velgerne.

Så da har altså følgende skjedd: Til tross for et flertall på Stortinget, så har regjeringspartiene kommet med påstander de ikke skal følge opp, Horne har trikset med bosettingstallene og Ap har fått kalde føtter.

Onsdag 10. juni når partiene endelig skulle konkludere i spørsmålet om antall flyktninger, gikk Per Sandberg fra Frp ut for advare partiene mot å gå for langt. Han stilte kabinettspørsmål! Dette går selvsagt ikke an for en Stortingsrepresentant, men poenget var neppe parlamentarisk. Dette er PR. I forkant av dette utspillet hadde allerede Frp trukket seg fra forhandlingene, og samme dag som konklusjonen kom, trakk SV seg ut av flertallet.

Konklusjonen fra de partiene som valgte å bli sittende (alle unntatt SV og Frp) ble så 8000 flyktninger. Det kan kanskje høres mye ut, men det er et lavt tall. De har nemlig fordelt det over tre år, ikke to år slik man opprinnelig tenkte. Dessuten telles alle som allerede ligger til grunn gjennom kvoteflyktningsordningen.

Det er flott at Norge åpner grensene sine for noen, men når vi vet at minst fire millioner syrere har forlatt landet og at mange flere er internt fordrevne, så er Norges bidrag svært lavt. Tall-triksing, falske trusler, tull om norske bidrag og velger-jakt gjør at vi hjelper færre flyktninger enn det er flertall for på Stortinget og i befolkningen. Spillet om det norske bidraget koster mange flyktninger dyrt.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

Ingen kommentarer: