24. juni 2015

Slik er livet i Syrias nærområder


Uavhengig hva du mener om Syria-flyktninger til Norge, synes alle å være enig i at man må gjøre mer lokalt. Det er nok riktig, men vet vi egentlig hvordan livet er i disse nærområdene?

Visste du at man på saudi-arabiske nettforum for kun 200 dollar kan kjøpe seg en syrisk brud levert av menneskehandlere som operer i flyktningleire i Jordan? De siste dagene har jeg lest meg opp på menneskehandel og prostitusjon i nærområdene til Syria. Jeg er fysisk kvalm. Vi finner så mange grufulle historier, historier vi ikke tenker på når debatten om syriske flyktninger skal avgjøres av noen tall i vårt steinrike land.

Har du for eksempel hørt om Ishtar, en ung jente fra Syria som måtte forlate sin sønn, endte opp  Amman som tvangsprotituert? Eller 19 år gamle Raid som måtte selge nyren sin for å overleve i Libanon?

Dette er ikke noe nytt fenomen. Menneskehandel og grov utnyttelse har gode vekstvilkår der mennesker er i ekstrem nød. Fattigdom og krig er svært gunstig for de som vil utnytte andre mennesker på det groveste. Nå fører Syria-krigen til at mennesker selges som varer på et torg. I ISIS-kontrollerte områder skjer det også bokstavelig talt. Der har de gamle slavemarkedene gjenoppstått.

Går vi noen år tilbake i tid så var det Irak-krigen som førte til mye av uroen og dermed satt mange mennesker i en svært sårbar situasjon. En rapport fra 2010 utarbeidet av det amerikanske utenriksdepartementet viste at mer enn 50.000 irakiske kvinner i Jordan og Syria var fanget i sex-slaveri. Analysen da, er den samme som i dag: "sex næringen i Syria og Jordan er blomstrende grunn av ustabilitet produsert av Irak-krigen".

Det er ikke bare menneskehandel som gjør nærområdene til Syria krevende, men også en ekstrem fattigdom og frihetsberøvelse. Vi hører jo ofte om at Syria-flyktningene nå bor i lokale flyktningleire. Men hva betyr egentlig det? For noen betyr det at man bor i små leire som egentlig fungerer som et fengsel. Når jeg for to måneder siden besøkte en leir for yezidier i Tyrkia så kom vi til et ganske fint inngjerdet område, men med full adgangskontroll og vakter.

Andre som har kommet til såkalte flyktningleire, har egentlig bare ankommet eksisterende leire allerede bosatt av andre flyktninger. Sånn  som i Libanon hvor mange bor i overfylte flyktningleire. Det betyr at syriske flyktninger enten må på gaten i leirene eller hjemme hos andre flyktninger i overfylte små hus.

Norge kan utvilsomt bidra til å bedre litt av forholdene lokalt. Samtidig må vi erkjenne at det ikke er lett å forvente store endringer i land hvor nød og grov utnyttelse ikke er et nytt fenomen skapt av Syria-krigen. Det er naivt å tro at vi ved å bruke en eller to milliarder vil kunne snu opp ned på Jordans prioriteringer og lovverk. Vi kan kanskje bygge noen hytter, etablere feltsykehus og kanskje også bygge noen midlertidige skoler. Men det vil aldri redde Ishtar.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

Ingen kommentarer: