24. okt. 2006


KrF blir Norges viktigste parti
I oktober målingen til VG ser vi at KrF gjør enda et byks oppover, og lander nå på 7.2%. Ganske treffende skriver VG: ”Med dagens måling befester partiet sin posisjon som det viktige vippepartiet i Stortinget. Høyre og Fremskrittspartiet får flertall dersom de får KrF med på laget.”

På motsatt side finner vi de rød-grønne som stadig flørter vilt med krf. Vi liker flørting. I hvert fall når det betyr at KrFs hjertesaker blir prioritert. Utfordringen for KrF er likevel slik at media vil forvente svar fra KrF på hvilken vei det går. Og det kommer til å henge over oss hele valgkampen.

KrF vil i mange kommuner og fylker avgjøre hvilken samarbeidskonstellasjon som får makten. I dag inngår KrF i en rekke ulike konstellasjoner. Noen steder med Frp. Noen steder med SV. Vi har også den tradisjonelle sentrum-høyre alliansen med Høyre, Venstre og KrF. Samarbeidskonstellasjoner er viktige. Ikke fordi vi liker det ene partiet bedre enn det andre. Men fordi det handler om innflytelse over lang tid.

Jeg er av den oppfatning av at KrF ikke må eller kan binde seg til en samarbeidskonstellasjon for evig tid. Vi er et samarbeidsparti, både mot høyre og mot venstre. Noen partier vil nok bli vanskeligere enn andre å få et velfungerende samarbeid med. Men til syvende og sist handler ikke dette om partinavn eller politisk farge på samarbeidspartneren. Til syvende og sist handler dette om politikk. Hvor får KrF størst gjennomslag.

Det er for meg helt uinteressant å samarbeide med Venstre og Høyre dersom ikke KrFs hjertesaker får gjennomslag i samarbeidet. KrF er med i politikken for å få makt. Noen kaller det maktkåthet. Det er misforstått. Hele poenget med å være med i politikken er å få gjennomført det man brenner for. Er du med i politikken med av andre årsaker så bør du komme deg ut fortest mulig. Det burde ikke overraske noen at KrF ønsker innflytelse.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

4 kommentarer:

FR sa...

Det er et interessant spørsmål, med mange svar. Først vil jeg jo understreke at det ikke trenger være noen som helst forskjell på de to. Jeg vil heller si at KrF har et kristent verdigrunnlag som har ulik type støtte i det politiske landskapet.

Venstresiden støtter KrFs nestekjærlighetstanke. Sentrum og partiene helt ytterst til venstre støtter KrFs tanke om forvalteransvaret(feks. miljø- og naturvern). I menneskeverdstanken har vi som regel få støttespillere, i hvert fall i saker som selvbestemt abort og bioteknologi. Men i troen på mennesket og enkeltindividet er vi som du helt sikkert sikter til, mer på linje med partiene til høyre for KrF.

Dette var ikke ment som noen voksenopplæring. Jeg vet at du kan dette Peter, men det er interessant å tegne opp skillelinjene.

Men det er ikke nødvendigvis disse prinsipielle verdisakene som avgjør samarbeidskonstellasjoner. I lokalpolitikken handler det like mye om personer, lokal historie, geografi osv.

Poenget mitt er at KrF søker innflytelse. Vi er ikke flau for å si at vi vil ha makt.

Runhometorun sa...

Veldig bra Filip! Jeg er enig. Kjemp for KRF sakene uansett hvilken partier man samarbeider med. Får man gjennom mer KRF politikk med å samarbeide med AP, så hvorfor ikke samarbeide mer de?

Kanskje en vakker dag, så vil man bli hørt på kjerne sakene også, og få fult gjennomslag(som f.eks bekjempelse av abort)? Hvem vet?

Atad Xart sa...

For KrF i lokalvalg er det uproblematisk å inngå samarbeid både til venstre og til høyre. Det gjør vi som du sier i dag, og det kommer vi til å fortsette å gjøre. Nå vil nok SV, AP og SP inngå forpliktende samarbeid i forkant av valget i en del kommuner, det vil nødvendigvis føre til at KrF søker til Høyre og Venstre mange plasser. FrP kan i mange kommuner være en god og konstruktiv samarbeidsparner, men vi bør vokte oss vel mot å snakke om regjeringssamarbeid med FrP. Da er jeg redd veldig mange av de aktive KrFerne forsvinner.(Ikke at du har foreslått det..) Motstanden mot FrP ligger i ryggmargsrefleksen hos mange i KrF. Og ryggmargsreflekser er det ikke lurt å hisse på seg.

FR sa...

Jeg mener absolutt man skal snakke med Frp. Men jeg er jo redd at svaret er ganske gitt på forhånd når det gjelder regjeringsdeltakelse.

Mange sier at vi skal gjøre som i Sverige. Da har man ikke fulgt godt nok med. Den borgelige alliansen består ikke av noe parti som kan sammelignes med Frp. Sverige er i ferd med å få et slikt parti, men ingenting tyder på at noen av de andre borgelige partiene i Sverige kunne tenke seg å utvide alliansen.

Når det gjelder lokalvalg så er det ofte litt enklere, og samarbeidet trenger heller ikke være så tett som man har i en evt regjering.

Men det var det rent praktiske. For min grunnholdning er at vi kan samarbeide med alle. Så lenge vi får gjennomslag. Men det er jo selvsagt litt gøy å spekulere i hva som kan skje.