18. jul. 2007

KrF og samarbeid


I flere artikler og innlegg har KrFs fremtidige samarbeidsvalg vært diskutert. På tross av at KrF en rekke ganger har gitt uttrykk for at dagens samarbeid med Høyre og Venstre har vært en suksess, spekulerer mange i om KrF vil skifte side etter valget kommende høst. KrF er et samarbeidsparti, men det er ikke konstellasjonene eller posisjonene som er det viktige, det er politikken.

Det er på grunn av politikken at KrF stortrives i byrådssamarbeidet med Høyre og Venstre. Først fikk byrådspartiene sammen med Frp orden på kommunens vanskelige økonomiske situasjon. Deretter har man hatt evne og vilje til å gjennomføre store politiske visjoner innenfor helse og omsorg, skole, barnehage, miljø og transport. KrF er stolt av hva byen sammmen med politikerne denne perioden har fått til. Hvorfor skal man kvitte seg med en suksessoppskrift?

Noen har på sine partiårsmøter vedtatt at de kun skal støtte et byråd som de selv er en del av. KrF vil aldri fattte et slikt vedtak eller ha en slik holdning. Bergen KrF vil sette politikken først. Det betyr at vi går inn i samarbeid med de partier som kan støtte KrFs krav innenfor trygg oppvekst, bedre alderdom og bedre miljø. Det er politikken som avgjør.

Vi gleder oss til valget. Da skal velgerne avgjøre hvordan bystyret skal sammensettes. Byens befolkning skal med sine stemmesedler si hvilken politikk som er viktigst. Vi tror Bergen trenger et sterkt KrF. Et KrF som har styrke til å gjøre Bergen til en by alle kan føle seg trygg i. Styrke til å sette livskvalitet først i møtet med de eldre. Styrke til å skape en by der alle kan puste.

KrF er klar til å samarbeide. Samarbeide med de som kan være med å realisere KrFs program for de neste 4 årene.
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

5 kommentarer:

Joar sa...

Filip dette er bra skrevet :)
Fint at du oppdatere siden din ofte nå, og jeg håper det går bra med deg etter operasjonen av hånden, god bedring.

Ja, Denne byrådskonstellasjonen som sitter og styrer i Bergen i dag har min fulle velsignelse. Men hvis Fr.P vil ha mer makt så vil jeg at de skal komme inn i byrådet og at KrF skal samarbeide med dem.
Men Filip, blir det en klar høyredreining for byrådet hvis FrP kommer inn eller er det liten forskjell på Frp og Høyre i Bergen?

Filip Rygg sa...

takk for det Joar!

Blir stadig bedre i håndleddene, men er fortsatt sykemeldt.Har fått beskjed fra legen om at jeg må bruke pc'en for å få full legedom. Og da er jo bloggen knall.

Frp og Høyre er ganske like, men de skiller seg på miljø, bybane og delvis økonomisk politikk. Men det er nok ting som de to finner fort ut av.

Det er vanskelig å si helt konkret hva som skjer etter valget, men det vi ihvertfall vet er at de rød-grønne har skapt et ganske vanskelig bilde. KrF kan ikke og vil aldri gå inn i et forpliktende samarbeid med partiene Rødt og SV.

Joar sa...

Hei igen :)
Ja å bruke hendene på tastaturet vil nok være en god trim for å bedre håndleddet hvis det gjør vondt. Jeg trodde det var det motsatte at man fikk vondt i Håndleddet av det.

Men når det gjelder den politiske spekteret i Bergen så mener jeg det vil være bedre å akseptere FrP i byråd enn Ap, etter Ap kjørte økonomien til Bergen i grøften.

Men er ikke Hordaland KrF og KrFU såpass borgerlig orienterte at de heller vil velge FrP fremfor sosialistisk?
Jeg synes innvandringspolitikken er det som gjør det vanskeligst med Fr.P, jeg er tilhenger av en streng, men rettferdig innvandringspolitikk, men hver gang det nærmer seg valgkamp så tar Fr.P i bruk skitne trekk i innvandringspolitikken noe jeg finner svært usmakelig.

Men Filip helt til slutt så ville jeg gjerne få spørre om noe.
Hvordan er forholdet mellom høyrefløyen og venstrefløyen i KrF i dag? Er de samlet eller er det full enighet med både høyrefløyen, sentrumsbevegelsen og venstrefløyen i partiet at et regjeringssamarbeid med FrP ikke kommer på tale?

Filip Rygg sa...

Det som er arti og unikt med KrF er som du sier at vi har et bredt sammensatt spekter av såkalte venstre-, høyre- og sentrumsorienterte. Verdiene samler oss, men av og til har vi litt uenigheter når det kommer til feks økonomisk politikk.

Når det er sagt så opplever jeg et svært samlet KrF. Jeg vil uten å ta munnen for full si at ingen partier har det mer fredelig enn det KrF har på sine årsmøter og nominasjonsmøter. Selvsagt har vi diskusjoner, men når de er tatt så står vi samlet.

Hva som skjer i forhold til regjeringssamarbeid er vanskelig å si. Det er heller ikke mitt bord. Men jeg vil tro at Dagfinn Høybråten ville svart at det er politikken som avgjør nettopp det :) Kanskje et kjedelig svar, men det er et sant svar.

Joar sa...

Hei, takk for svaret :)
Jeg synes du svarte ganske bra, men har ikke og vil ikke KrF alltid trives best i samarbeid med Høyre og evt FrP.
Jeg leste igjennom KrF sitt valgprogram 2005-2009, og jeg merket med en gang at det som stod der var veldig balansert. Fra min side og evt fra høyresiden i KrF så ville det kanskje vært på tide å skrive neste program mer i retning mot Høyre som Venstre har gjort, hvor man går inn for mer markedsbaserte løsninger og modernisering av offentlig sektor.

Dagfinn Høybråten er en dyktig leder av KrF og ser ikke ut til å la seg forføre av Ap flørten, men jeg har en viss følelse av at han kan bite på kroken hvis FrP vil ha regjeringsmakt i 2009. Høybråten er vel sentrumsorientert etter sånn jeg har merket det, mens Anita Apelthun Sæle står klart på høyresiden.

Men Filip i 2009 så er det jo valg og da går jo de rødgrønne til valg på sitt plattform, mens vi borgerlige må finne et felles plattform, for vi kan jo ikke støtte en regjering som står for det stikk motsatte som vi står for?
Arbeiderpartiet har jo gått klart til venstre og forholdet mellom de og LO er jo ren korrupsjon som vil gjøre det vanskelig for sentrum å godta, med unntak fra Senterpartiet, de har godtatt det.
For Stoltenberg 2 har trukket oss ut fra Irak, stilt stor skepsis til NATO, vært Israel fiendtlige delux og EU motstandere. Jeg mener vi ikke kan støtte en Ap regjering, en Ap-sentrumsregjering er jeg redd vil bli alt for venstrevridd og derfor mener jeg løsningen bør være å støtte en Høyre-FrP-KrF regjering uten tvil.