16. okt. 2008

Ikke uvanlig med prissamarbeid


Statens Vegvesen går nå til søksmål mot to entrepenører for prissamarbeid. Ved å snakke sammen skal man angivelig ha klart å presse prisene oppover, i stedet for nedover, slik et anbudsystem egentlig skal fungere. Selv har jeg hørt om prissamarbeid en rekke ganger. Problemet med slike saker er at de er så innmari vanskelig å bevise.

Det er veldig bra at man nå tar en slik sak til rettsvesenet, for dette er utvilsomt noe som trenger økt fokus. Det er dessverre grunn til å tro at svært mange offentlige byggeprosjekt har blitt både 20 og 30 % dyrere pga avtalt spill i markedet. Feks har jeg hørt historier om at innenfor visse områder i Bergen kommune har håndtverkerne en felles avtale om å legge på 20% når kommunen ber om priser. Men så var dette med å bevise det da.

For å få bukt med slik ukultur, som koster oss skattebetaler mange millioner hvert år, er vi nødt til å få økt fokus på dette, både fra det offentlige som bestiller tjenestene, men også fra politi og rettsvesen. Det er like alvorlig å samarbeide om priser som det å bruke korrupsjon for åpnå fordeler.

Prisene i bygg- og anleggsbransjen vil trolig gå nedover. Vi er i ferd med å bevege oss inn i en lavkonjunktur, og da vil vi få mer for pengene våre. Utfordringen da er å sikre at også det offenltige får mer igjen for pengene sine. Man må for all del ikke la seg lure til å betale 2008 pris, når 2009 prisen er langt lavere.
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

2 kommentarer:

Ella sa...

Viktig utfordring du tar opp Filip, vi er nødt til å ta dette seriøst og det er helt sant at det er like ille som korrupsjon. Allikevel vil jeg si det er ganske alvorlig å anklage håndverkere "innenfor visse områder i Bergen". Håndtverkere opererer på et marked der det er utfordrende å spille etter reglene fordi både konkurrenter og kjøper forventer "litt fleksibilitet". En holdning fra allmennheten at "alle gjør det" hjelper ikke de som faktisk prøver å forholde seg til reglene.

Filip Rygg sa...

Det er mulig jeg var litt sleivete ja. Men jeg tror vi dessverre er alt for redde for å henge bjella på sauen i forhold til prissamarbeid og gråsonementalitet.