21. okt. 2008

Kommunistisk valgflesk


I en desperat jakt på velgere roter Frp-formann, Siv Jensen seg inn i gammel kommunistisk tankegods. Hun mener at redningspakka til bankene skal bremse bonusene til banksjefene. Der staten er majoritetseier må vi gjerne mene stort og smått om lønnsystemene, men i private banker må vi holde oss langt unna.

Vi har en merkelig trang i Norge til å mene noe om alt. Ingen kunder tvinges til å være kunde i en spesifik bank. Hvis man ikke liker betingelsene i Nordea, skifter man kanskje til SR Bank. Den friheten er det ikke mange som bruker, men alle kan bruke den. Når Frp nå vil ta i bruk kommunistisk tankegods for å kapre velgere så er det grunn til å advare.

Sosialistene har lenge dyrket samme ideologi. De mener feks at frivillige organisasjoner som ikke har et politisk korrekt syn på sex og samliv, bør miste sine statstilskudd. Frp kan synes å ha adoptert dette samfunnsynet. Det er veldig synd. Forhåpentligvis er dette en kortvarig sykdom som snart går over.

Det er vanskelig, om ikke umulig å finne gode rasjonelle grunner for det Frp her foreslår. Det kan ikke være solidaritet med noen, som her ligger bak. Ingen vil tjene på at noen få sjefer får mindre lønn. Kanskje vil vi til og med tape på at vår bank ikke kan beholde de beste sjefene? Jeg er i hvert fall helt sikker på at jeg ønsker en dyktig sjef i den banken jeg er kunde i.
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

12 kommentarer:

Anonym sa...

Noe sånt som at en dyktig banksjef ikke tar imot store bonuser når han selv er avhengig av statlig hjelp for å få endene til å møtes? Glitrende logikk spør du meg. Det spesielle med det hele er jo at forslaget kommer fra Frp, kanskje ikke spesielt men ihvertfall artig

Kristin Fauskanger Ekberg sa...

Litt spesilt at forslaget kom frå FrP.. Syns dei to ytterpunktpartia prøver å bli litt "for like".. Iroisk!

Filip Rygg sa...

Om en banksjef vil frasi seg bonus så må han gjerne det. Men at staten skal stille krav til hvordan lønningene skal se ut blir ganske merkerlig. Det er tross alt ikke ren veldedighet staten driver med, det er hjelp, men det er også statens oppgave i slike tider. Sånn er markedet satt sammen.

Anonym sa...

Du svarer ikke på tiltale, du begrunner kun bankenes rolle. Men ikke hvorfor en banksjef ikke må tilpasse seg situasjonen- hvis du ikke ser det solidariske i dette, eller det usolidariske i å la være er du blind. Når du snakker om staten sin oppgave, så snakker du om mine og dine penger, staten forvalter dem bare for oss. Hvorfor skal jeg betale bonuser for banksjefer?

Henrik Akselsen sa...

Er det de samme 'dyktige' sjefene som har ført oss inn i krise-pakke-land du mener her Filip?

H E B sa...

Når du sier:
"Sånn er markedet satt sammen."
det er vel ikke helt sant, dersom en skal ha et fritt marked skulle jo ikke staten grepet inn med noen reddningspakke i det hele tatt, men ettersom en ønsker å tryge arbeidsplasser og opprettholde det systemet vi har idag, går en inn med en så kalt reddningspakke. Og det er vel ikke urimelig at en stiller betingelser for en slik reddningspakke.

Anonym sa...

Det hele er vel så enkelt at de banker som får hjelp fra staten (skattebetalerne) må finne seg i at staten (skattebetalerne) setter betingelser.

De banker som ikke får eller vil ha hjelp, kan gjøre som de selv vil.

Filip Rygg sa...

flere som mener at det bare er rett og rimelig at vi stiller et motkrav i forhold til lederlønningene. Men hva med et motkrav om at de må miljøsertifisere virksomhetene? Eller at de må ansette 20% med flerkulturell bakgrunn? Eller at de må åpne minst to nye filialer i Kongo? Osv, osv. Hvor skal den kommunistiske tankegang stoppe?

Det er ikke av hensyn til banksjefene eller bankene aksjonærer at man trenger disse krisepakkene. Det er av hensyn til Norges økonomi og til oss forbrukere.

Eirik sa...

Når staten spytter i for å få det til å gå i orden er det en selvfølgelighet at dine og mine penger ikke skal gå i en eller annen sjefs egen lomme. "Javel, vi sliter, men staten ga oss penger så vi kan trygt øke lønningene". Dette skal ikke bli noen sovepute for ledelsen, og det skal man ikke være kommunist for å forstå.

Anonym sa...

Som kommunist må jeg le. Det kommunistiske hadde vært å kutte ut alle privateide banker og ha en statlig bank. Hvis FRP kunne foreslått det hadde de fått selv min stemme. Du er da tydeligvis en av de som forveksler alt til venstre for deg selv med kommunisme, men det er igrunnen greit, det gjør det lettere for meg å kjempe for sakene jeg tror på. :)

H E B sa...

Nei men om stille betingelser for å gi hjelp er for Kommunistisk for deg så får vi la Markedet være virkelig fritt og ikke gi noe hjelp i det hele tatt, slik at de frie markedskreftene får fritt spillerom vi får en utrenskning av bedrifter (i første hånd finansinstitusjoner) som ikke er "levedyktige". Det blir endel nød og mange vil også gå personlig konkurs, men vi vil ikke gå inn på noe "kommunistisk" tankegang som du kaller det, men heller leve i et mer sannferdig marked liberalistisk samfunn. (I samme slengen bør vi bruke opp oljefondet og fullstendig privatisere oljesektoren ettersom vi ikke kan ha en så kommunistisk organisasjon som statenspensjonsfond....etc. etc.)
Hva du kaller kommunistisk har fint lite med kommunisme å gjøre, dersom du er på utkikk etter referansepunkter kan jeg vise til den så kalte Redningspakken Amerikanerne vedtok å gi til sin finansindustri, en av grunnene den ikke gikk gjennom første gangen var jo nettopp fordi mange serlig Republikanske representanter (som jo er kjent for å være veldig "kommunistiske") følte at det var feil å bruke skattebetalernes penger på høye bonuser og lederlønninger.

Sondre sa...

artige illustrasjonsbilder;)