4. nov. 2008

Boligprisene vil bli rekordhøye


Mediene flommer over at overskrifter som "boligkrakk", "boligkrise", "stort prisfall" og "prisene skal videre ned". På finn.no er det nå registrert over 22000 boliger til salgs. At tallet er så høyt er ikke så rart. Vi snakker vel om den selvoppfyllende profeti. Nå har vi lenge spådd at det skal å galt, og priser bestemmes ofte av psykologi. MEN: Dette vil snu.

Norge vil om få år stå i akutt boligmangel.

Hele 9.500 boliger som skulle vært bygget, blir nå skrinlagt. Oslo har behov for ca 50.000 nye boliger frem mot 2025. Hva skjer nå når det ikke bygges nye boliger? Presset vil øke, og når vi vet at rentene er på vei ned, lønningene får sin faste oppjustering hvert år og bolig er et gode alle må ha, ja da vet vi også at prisene etterhvert vil gå opp.
Det samme mønsteret ser vi i Bergen. I dag er prisene på vei ned, dermed forsvinner også nybygg-prosjektene. Men Bergen trenger ca 1000 nye boliger hvert år. Dette vil skape et press. Det er derfor grunn til å tro at boligprisene vil bli rekordhøye. I et slikt perspektiv er det viktig at man politisk legger til rette for ny boligbygging, selv om prisene i dag synker. I tillegg må vi sikre de som ikke kommer inn på boligmarkedet, alternative løsninger. Det er i dag alt for lang ventetid for å få kommunal utleiebolig.

Selv har jeg en liten leilighet som jeg leier ut i Arna, et godt stykke fra Bergen sentrum. På et par annonser fikk jeg 20 telefoner. Om ikke vi ser utslag av høye boligpriser, så har vi lenge sett et voldsomt press på utleieboliger. La oss ikke bli forblendet av dagens overskrifter når vi skal planlegge fremtidens kommuner.
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

16 kommentarer:

Anonym sa...

Godt at det finnes godtroende idioter som tror at ting vokser inn i himmelen. Det er med på å gjøre prisene fremover enda lavere...

Filip Rygg sa...

Evig vil det ikke vokse, men med stor etterspørsel og få boliger så får man høye priser.

Anonym sa...

Skjønner godt at anonym ville være anonym med den idiotiske kommentaren der! Nei bloggeren har et poeng. Utleiemarkedet hat tatt helt av. Selv får jeg 18000,- i mnd for en 2 roms på grunerløkka. Det sier seg selv at det lønner seg da snart å kjøpe igjen.

Anonym sa...

er det noen som kan forklare meg hvorfor håndarbeidere må på liv og død ha en timelønn på ca kr. 450-500,? pluss at de tar betaling for tiden de bruker på transport....

jeg har en lønn på ca kr. 150,- i timen etter 3 år på høyskole, kr.200 000,- i studielån, og ingen betaler meg tiden jeg kommer til og fra jobben..

Lizabell

hvorfor er det så urettferdig dette? hvorfor håndarbeidere ikke blir fornøyd med en lønn på max kr 150,- i timen som oss høyutdannete??????? de burde ha egentlig ca kr 100,- i timen

Anonym sa...

skulle si også at selvfølgelig blir en bolig dyr om man må overbetale håndarbeidere sååå mye timelønn..

hilsen, Lizabell

Filip Rygg sa...

Tror du har et godt poeng Lizabell! Lønnsveksten har vært veldig voldsom og det vil få konsekvenser.

Anonym sa...

Lizabell,du provoserer ved å si at håndtverkere (som det heter) ikke fortjener den lønnen de får! De rykker ut til alle døgnets tider,de bærer tungt,er ute i grøfter i 20 minus,ofrer gjerne familie for at DITT BAD skal bli sånn som DU vil ha det! Kyss meg bak. Hva med din høye utdannelse? Du sitter vel på et kontor eller har en slik type jobb hvor du knapt løfter en finger...Håndtverkere skulle hatt mer i lønn,for den jobben de gjør. PS: Når man snakker om håndarbeidere snakker man ofte om de som strikker og hekler. Så gå å legg deg med din høyere utdannelse. Med VENNLIG hilsen fra en som var sammen en HÅNDTVERKER.

Anonym sa...

Har snekkerrørleggermaleren din 400-450 Kr/t ? damn gir en timespris på nesten 1000Kr for å ha han i arbeid gitt

Anonym sa...

En håndtverker har da ikke 400-500kr utbetalt. Men som i alle andre bransjer må man betale timelønn+utgifter+avanse til bedriften man bruker. Som så betaler lønnen til personen som utfører arbeidet. Selvstendig næringsdrivende har det på samme måte selv om de som regel tar en høyere sats.

Det med transport er da selvsagt. En håndtverker må selvsagt dra rundt på bygg for å utføre arbeid. Kontorarbeid gjøres på ett sted. Antar at den "høyt" utdannende ikke gidder å reise på fritiden på møter etc. Jeg gjør ikke det iallefall, og krever arbeidsgiveren din at du skal reise i fritiden har du nå en glimrende sak å ta opp til neste lønnsforhandling.

Trodde man lærte litt på høyere utdanning.

NB! Beklager eventuelle skriveleifer

Anonym sa...

Bare 150 i timen for høyskoleutdanning? Jeg kjenner en lastebilsjåfør som får 170 kroner i timen, han jobber aldri 9-4 for å si det sånn, han jobber stort sett 12 timer om dagen, får ikke overtidsbetalt da, derfor den "høye" timeslønna, men det blir jo en del timer, så han tjener ganske godt i grunn.

Jeg har også hørt at de som vasker tjener ganske bra, de tjener trolig mer enn 150 i timen. Så har du "bare" 150 i timen på høyskoleutdanning syns jeg du bør klage på lønna di. 100 i timen er litt lite for håndverk, de gjør faktisk en ganske bra jobb og 100 i timen ekke å leve for. Dessuten er det oppgangstider og nedgangstider i byggebransjen. Nå som det bygges mindre som filip rygg nevner, så blir det nedgangstider i byggebransjen, dermed mindre oppdrag og mindre penger i lommeboken. Det er kanskje litt derfor også de har såpass "god" lønn, pluss som nevnt timesprisen også inkluderer transport, utstyr osv.

Joakim sa...

Dette vil i så fall bli et større problem for folk med små leiligheter i utkanten enn de med 3-4 roms i sentrale by-strøk. Å eie 35-40kvm til 2 mill vil selvsagt svi på pungen, men da burde man kanskje tenkt litt i forkant og ikke få rente-panikk og selge når ting blir tøft. Det er vel derfor det ligger mye til salgs i områder som Grünerløkka. Media lager et hysteri og er med på å ødelegge for selgerne. Akkurat som det kommer til å bli noe "storkrakk" på løkka. Hold hodet kaldt og ikke bli panisk sier nå jeg.

hamr_sckl sa...

Lizabell; Høyutdannede sier seg ikke fornøyd med en timelønn på MAKS 150, det er en begynnerlønn. Hvis det er maksgrensa di har du studert noe teit. Vil også kaste inn en litt svakt ulmende brannfakkel ved å si at 3-årig høyskole utdannelse ikke er nødvendigivs noe å slå i bordet med. I norge får man utdannelser kastet etter seg.

Men on-topic: Er det ikke egentlig bare et slags særegent norsk fenomen at vi absolutt skal EIE leiligheten vi bor i?

Filip Rygg sa...

hamr_sckl: jo det er et "sær"norsk fenomen, men om det er negativt er jeg ikke så sikker på. Å eie egen bolig gir stabilitet og trygghet over tid for den enkelte, så lenge du har ordnede forhold med banken så blir du aldri kastet ut. Dessuten er det å eie egen bolig en økonomisk trygghet over tid, grunnet inflasjon(feks lån som er høye idag, blir lavere/minimalisert om 20 år) vil alle boliger blir mer verdt og sånn sett vil det være et pluss når man kommer til pensjonsalderen. Men nå synes jeg også at vi bør ha langt flere kommunale utleieboliger. Både når det gjelder tilbud til spesifike grupper som utviklingshemmede, tidligere rusavhengige mm og som et sosialt tiltak.

Nussbaum sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...

til h*n som skrev at jeg sitter på et kontor og stakkars håndtverkere sliter så mye:

* jeg er vernepleier, 3 år på høyskole og kr.200.000,- i studielån, jeg vet ikke helt presist timelønn, men ca kr. 160,- maximum timelønn, altså etter mer enn 10 år i arbeid, lønnen øker ikke mer ved mer ansienitett... jeg skal spørre spes om det, i hvert fall blir det kr. 340.000 i året/100% stilling.

*JOBB: løfte tunge pasienter, alt fra 30kg- 120kg eller mer. Dette fordi ikke hele tiden kan løftinga føres med heis.

* pasienter som spytter på-, skriker til-, slår, kaster med gjenstander på -,snakker styggt til-, eller beføler på en seksuelt måte personalet

* skifte bleier fulle av urin og avføring, sette klyx i anus på pasienter og vask avføringen etterpå, vaske oppkast

* vask avføring fra vegger og møbler, om pasientene er så pass utviklingshemmede at de maler med avføring alt i leiligheten.... av og til må personalet ta avføring direkt fra anus på pasienter

* lange turer, ja da, uansett vind og vær på minus 20 grader, personalet må kunne svømme, sykle,kjøre bil...

* fritid??? hele tiden arbeid på overtid

* dårlig arbeidsmiljø.... rart?

nei du , kjære, jeg skal ikke kysse noen noen steder...

Jeg vet ikke hvor mye håndtverkere får i lomma, men jeg måtte betale kr.450,- PLUSS moms til alle som bygga opp badet mitt. Det var "kjære" COMFORT- firma.

De "kjære" håndtverkere var veldig flinke til å skrive flere timer i boka enn det de jobba. Ingen kontrolerer de!! Snekkeren jobba i ca 10 timer, skrev seg 40 timer.... og alle det samma.. jeg måtte betale selvfølgelig alt.. Tyver

.... jeg måtte gi dem husnøkkelen, de kom inn i leiligheten min uten å ringe på døra, av og til var jeg hjemme og ikke hele tiden påkledd, de sa ikke "unnskyld" en gang...

... de hadde prøvd seg å komme i min PC mens jeg ikke var hjemme.. surprize, jeg har passord,,, hehe

... vannkrannen satt de hvor de ville uten å spørre meg hvordan jeg vil ha badekaret, jeg var en person uinteressant å bli spurt

.... de kom i leiligheten min og satt musikken på høyt mens jeg måtte sove.. ja, det var på dagen fordi jeg måtte jobbe nattevakt...

..for å bygge ett bad tok de 10 måneder.... 10 måneder... de måtte gå på ferie om sommeren og la meg med hyttetoalett i 2 sommermåneder, mens de faktisk var bare 2 timer arbeid for å fikse doen min før de skulle på sommerferie... uten dusj heller..

Håndtverkere fra helvete.... COMFORT- gutta..

og det er de som ikke er fornøyde med mindre enn kr. 450 kr i timen-.. de er med på å øke boligprisene til DE prisene...

Big bizniz det med boliger... alle vil ha tykke lommebøker på å suge penger fra oss.. bankene, ikke minst.. vi må betale boligene 2 og 3 ganger mer enn de allrede koster til slutt da boligprisen og alle rentene blir betalt

PS. ja da, jeg skriver ikke helt perfekt, er ikke født i Norge..pluss irritert en del

hilsen, Lizabell

Anonym sa...

aaa... til hamr_sckl:

jeg har 510 studiepoeng.... til nå, tar master grad, så da blir neste år forhåpentligvis 570 st.p

men poengene er fordelt i ca 3 forskjellige utdannelserettninger...

hilsen, Lizabell