1. des. 2008

Vil tilby aktiv dødshjelp til de narkomane


Han kunne ha foreslått lovfestet rett til behandling og ettervern. Han kunne ha foreslått 5.000 nye behandlings- og ettervensplasser. Han kunne ha skjerpet innsatsen mot smugling. Men nei, det vår kjære helseminister Bjarne Håkon Hansen i dagens utgave av Dagbladet foreslår, det er å dele ut heroin på statens regning.

Hvilken beskjed har de narkomane i dag fått? Vi gir opp og dere skal nå få sponset aktiv dødshjelp!

Dette er også et slag i magen til alle oss som er pårørende til mennesker med rusavhengighet. Sammen kjemper vi for frihet og verdighet. I stedet får man penger til mer narkotika. Narkotika som allerde har ødelagt livet. Narkotika som dag etter dag ødelegger kroppen. Narkotika som avskjærer en fra et liv med familie, jobb og fast bosted.

Å dele ut gratis heroin er nok et eksempel på hvor lite alvorlig norske politikere tar situasjonen til de rusavhengige. Hva er det helseministeren ikke har fått med seg? Tror han virkelig at det er en drømmesituasjon å få sponset ødeleggelsen av kroppen sin? Hvilken verdighet gir det? Verdigheten får man når man er fri.

Hva med å heller prøve noe helt nytt: Gi alle rusavhengige i Norge behandling og ettervern!

Les også:
Kan bli vanskelig å samarbeide med Venstre
-Jeg har fått nok
Heroin til folket? (kjellingolf.no)
- Trist og uforståelig (VG)
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

15 kommentarer:

Dan Simen sa...

Nytt lavmål i debatten. Her handler det om å tilby de narkomane en mulighet til å få livene sine på rett kjøl, ikke en mulighet til å ta livet sitt.

Det her blir bare urimelig. Vi ser for oss en situasjon hvor heroin ikke deles ut på resept, altså en situasjon lik dagens. På hvilken måte vil flere dø av heroin på resept? Vil ikke dette øke livskvaliteten for rusavhengige?
Med et avhengighetsforhold som koster 1000 kroner dagen er det ikke nødvendigvis selve stoffet som tar liv, eller gjør livet vanskelig.

Kjell Slafserud sa...

"Vi gir opp og dere skal nå få sponset aktiv dødshjelp"

For det første:
Hvis misbrukerne får sjansen til å få utdelt gratis heroin av staten, vil dette være et rent stoff av ypperste kvalitet og brukerne vil alltid vite hva de får. Dette vil igjen medføre at det blir mindre overdoser, da brukerne slipper å gamble med dosen.

Så å kalle det aktiv dødshjelp er helt bak mål.

For det andre:
Det vil bli mindre kriminalitet. Brukerne slipper å tigge, rane og stjele for å finansiere bruket sitt og det igjen er med på å heve verdighten.

For det tredje:
Hvis du regne ut prosenten av de som ikke faller tilbake etter å ha vært på rehab vil du se at tilbakefallene dominerer sterkt.
Da har de altså sluttet med heroin tvert.

Hva hvis de får utdelt heroin av staten, får innta de i kontrollerte former og kan da gradvis minske dosene?
De får f.eks en kvote med heroin som fordeles over en 2 års periode. Og den kvoten minsker for hver 3 måned.

Og etter at denne nedtrapping perioden er ferdig kan vi begynne å snekke om viderebehandling, psykisk behandlig og ettervern.

Men når er kropp er totalt avhengig av heroin nytter det ikke å slutte tvert.
Selvsagt er det noen som får det til, men da skal man ha umenneskelig sterk psyke.


At helseministeren foreslår å dele ut gratis heroin er et bevis på at mannen har baller og er villig til prøve noe nytt!
Den gamle metoden har bevist gang på gang å være ubrukelig.


Du kan jo dra en kjapp sammenligning mellom Norge og Danmark og se progresjonen i antall misbrukere som greier å slutte.

Filip Rygg sa...

hei igjen Dan Simen! Kjekt at du er med og diskuterer!

Det er i all hovedsak overdoser og sykdommer knyttet til til misbruket som tar liv. Ikke overfall eller andre ting.

Ellers vil jeg si at det ikke er utdeling av heroin som får livene på rett kjøl, det er skikkelig behandling og ettervern for alle som vil ha positiv effekt.

Anonym sa...

Dan Simen har rett, det er ikke nødvendigvis heroinen som er verst for de tyngste rusmisbrukerne, det er jaget etter heroin. I tillegg er heroinen de kjøper på gata av forskjellig kvalitet så det blir lettere å ta overdose.

Det må være mulig å diskutere dette uten moralistiske utbrudd som dette her. Det er tross alt bedre at heroinister får heroin fra staten så de slipper å rase rundt etter penger, slipper å ta overdose og slipper å snike seg rundt politiet.

Filip Rygg sa...

Kjell: Tilbakefall etter rehab handler aller mest om manglende ettervern. Men selvsagt vil man få noe tilbakefall, det skulle bare mangle etter mange års misbruk.

Anonym sa...

De fleste helseplagene knyttet til heroin (ut over mangelsykdommer fordi brukerne mister sultfølelsen og spiser for lite) skyldes urenheter i stoffet som ofte er tynnet ut med rottegift og whatnot.

Hanssens forslag er pragmatisk riktig siden har erkjenner at heroinbrukerne ikke slutter uansett og da er det bedre å sparke beina under langerne ved å ta fra dem markedet.

Kjell Slafserud sa...

"Men selvsagt vil man få noe tilbakefall, det skulle bare mangle etter mange års misbruk."

Jeg vil tro at med riktig nedtrapping vil man kunne minske sjansen for tilbakefall betraktelig.

Vox populi sa...

Hvis overskriften din på dette innlegget er representativ for seriøsiteten du representerer, står det dårlig til.

Du representerer et parti som i 40 år har stått bak den narkotikapolitikken som i dag viser sin falitt. Dere har hatt helseministre i perioder uten at det har hjulpet noe særlig for de verst stilte rusmisbrukerne.

Dette forslaget som er ment å gi de aller tyngste brukerne et noe mer verdig liv enn det norske politikere har klart, er vel verdt å prøve. 40 år med feilgrep har ikke gitt oss færre tunge rusmisbrukere i alle fall.

I Danmark har alle partier (bortsett fra Enhetspartiet) vedtatt forsøk.

I Sveits avgjorde man i går ved folkeavstemming (69% for) å fortsette heroin på resept. Basert på de 20 år med forsøk man har hatt.

De tunge brukerne slipper å kriminalisere seg for å få dosen sin. Den settes under betryggende forhold og den er en livshjelp for de det gjelder.

Jeg synes det er bare trist at du må senke nivået på debatten så lavt som å karakterisere det som aktiv dødshjelp. Det tyder på at kunnskapsnivået er lavere enn det bør være for en politiker.

Anonym sa...

Skal staten sponse helgefylla og?

Sondre Olsen sa...

Helt enig med Filip Rygg. Hanssen kaller dette medisinsk behandling. Begrep som «heroinstøttet behandling» kan ikke bortforklare at dette handler om at staten skal skaffe de narkomane giften som ødelegger livet deres. Heroin er ingen medisin, og heroinsprøyter er ikke medisinsk behandling.(Glimrende leder i VL idag!)

Kjell Slafserud sa...

Sondre: Skal metadon forbys også da?
Så kan vi satse mer på den narkotika politikken som ikke gjør noen fremgang?


Jeg syntes det er skremmende at dere ikke en gang kan være åpne for en prøveordning.

Hicksville sa...

"Sponse helgefylla?" Er det mulig? ALKOHOL ER LOVLIG, og dermed såpass billig at de som er avhengig av stoffet slipper å selge ræva si til gamlinger, stjele i butikker og drive vinningskriminalitet i stor skala for å dekke behovet deres. "Argumentet" faller på sin egen urimelighet.

Det største problemet med heroin, er prisnivået. Når de nederst på stigen må nå slike urealistiske prisnivåer, hver dag, så skaper dette en livsstil som gjør sykdom, overdoser men ikke minst kriminalitet til noe av dagliglivet. Når pengene er fokuset, forfaller helsa fort. Det er ikke uten grunn at hele 50% heroinmisbrukere i Sveits er i arbeid. - Og husk; dette var de hardeste misbrukerne man ikke så håp for!

Resultatene vi har sett i Sveits, Nederland, Portugal, Kanada og i en rekke andre land de siste årene, er svært overbevisende. Men uten resultatene fremfor seg er det mulig å tenke seg til de enormt positive aspektene ved et lovlig regulert marked. At vi presterer å gi verdens nest største marked etter våpen (før olje!) over til kyniske kriminelle, teorrister etc. er jo mildt sagt ABSURD! Legaliser, reguler og kontroller!

Hicksville sa...

"Heroin er ingen medisin, og heroinsprøyter er ikke medisinsk behandling.(Glimrende leder i VL idag!)"

Heroin ér medisin. Det heter diacetylmorfin. De fleste ulovlige rusmidlene idag har medisinsk effekt og har sine "søskenstoffer" i lovlige, regulerte former. Videre må det jo nevnes at svært mange stoffer på det svarte markedet som LSD, ecstasy og diverse sopper, som faktisk har vist seg å ha en svært positiv effekt for psykiske pasienter i behandling, og terminale, døende pasienter.

Denne demoniseringen av ulovlig stoffer som har pågått nå i 40 år har virkelig gjort befolkningen skremmende ignorant på temaet rus. Kunnskap rundt både lovlige og ulovlige rusmidler er svært begrenset, og det man vet er som oftest helt feil. En naturlig konsekvens av å kjøre skremselstaktikk fremfor å snakke sannferdig med folk om dette.

Men et mer kontroversielt tabu tema skal man lete lenge etter. Demoniseringen av stoffene, og konsekvensene av dette--som er en sinnsyk stigmatisering av brukere--har kun medført mer elendighet. Dette uten noe tegn på at politi- og rettssystemet, og ikke minst lovverket i seg selv, har hatt noe som helst prevantiv/begrensende effekt på bruk. Tvert imot, så har forbruket av disse stoffene EKSPLODERT under forbud. - Så jeg har ingen anelse hvorfor "legalisering" virker så skremmende på mange av dere.


As Julian Critchley (Ex- director of the UK Anti-Drug Co-Ordination Unit) said recently;

“I think what was truly depressing about my time in the civil service was that the professionals I met from every sector held the same view: the illegality of drugs causes far more problems for society and the individual than it solves. Yet publicly, all those people were forced to repeat the mantra that the Government would be "tough on drugs", even though they all knew that the policy was causing harm.”

Hicksville sa...

"Danmark har politisk flertall for et prøveprosjekt med heroin på resept til tunge brukere. Sveits har delt ut ren heroin i riktig dose siden 1991. I dag er halvparten av storbyen Zürichs heroinbrukerne i vanlig jobb. Ingen pådrar seg hepatitt og verkebyller, og alle har råd til tannlege og sunn mat. Heroinen skaffes fra legal produksjon blant annet i Australia. Å ha en heroinist i programmet koster samfunnet fire ganger mindre enn å ha den samme personen på gaten. Og viktigere: fra 1991 til 2005 gikk rekrutteringen til heroinmiljøet i Zürich ned med 82 prosent. En subkultur er forvandlet til en sykdom. Nederland, Tyskland, Canada, Belgia, Spania og England har lært av dette, og innført legeordinert heroin."

Eric sa...

filiprygg misforstår etter min mening. Det er dagens ordning (eller mangel ordning!), som dreper. 2-300 sprøytenarkomane dør faktisk hvert år i Norge, og har gjort det siden 70`tallet. Det er en "taus" krig som blir ført av mennesker/kommiteer, og såkalte eksperter, som nekter å stikke fingeren sin i jorda. Løs elendigheten rundt dødsfall og uverdighet først. Så kan en diskutere veien videre. mvh.