12. mars 2009

Tåler lommeboken at vi velger rett?


Når Mohammed Abbou skriver kritiske nettartikler om dårlige fengselsforhold og tortur i Tunisia, når kirken krever oljestans, når Sarah Azmeh Rasmussen brenner hijaben sin og når jeg krever bistandsøkning bruker vi alle vår dyrebare ytringsfrihet. Ikke alt jeg liker like godt, og ikke alt er like kontroversielt. Men retten til ytringsfrihet er noe av det mest kontroversielle, og etter min mening noe av det viktigste i verden akkurat nå.

Jeg synes ingenting om brenning av religiøse symboler, og det er mange ganger jeg river meg i håret av uttalelser fra politiske motstandere, men det er jo så utrolig sant og viktig, det som Voltaire en gang sa:

“Jeg er dypt uenig i dine meninger, men vil inntil døden forsvare din rett til å ytre dem”.

Dette høres kanskje selvfølgelig ut for oss som bor i Norge. Men det er langt i fra noe selvfølgelig i store deler av verden. Ta bare et søk på den kinesiske utgaven av google! Amnesty gjør et imponerende arbeid, og veldig mange ganger når de frem med sine mobiliseringer for enkeltmennesker som er dømt eller mishandlet for sine meninger. Jeg anbefaler alle en tur innom siden deres!

Når FNs egen rasismekonferanse Durban II står i fare for å bli kuppet av land som mener religionskritikk er å anse som rasisme, ja da trenger du ikke være forsker for å forstå at verden fortsatt har noen utfordringer knyttet til ytringsfrihet.

Men: Du lurer kanskje på hva overskriften har med dette innlegget å gjøre, vanligvis pleier jeg å velge overskrifter som passer bedre til det generelle temaet bloggposten handler om, men jeg vil bruke et par setninger på en brannfakkel: Er Norge egentlig villig til å være konsekvent når det gjelder ytringsfrihet, når det feks gjelder større olje- og gassoperasjoner i utlandet? Tåler lommeboken at vi velger det som er rett?

Hvordan kan vi forsvare at vi tjener rått med penger i land som fengsler kritikere?

Amnesty har i dag en stor internasjonalaksjon for ytringsfrihet på nett. Innlegget du nå har lest er mitt bidrag i denne viktige aksjonen. Les mer om hva du kan gjøre her!

Andre bloggere som skriver om ytringsfrihet i dag er Thor Bjarne Bore, Bente Kalsnes, Kristians notisblogg, Jarle Petterson, Knut Johannesen og? (her blir listen lengre etterhvert)
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg mener ytringsfriheten er viktig aa forsvare, men naar ytringsfriheten brukes til aa hoste opp sure oppstoett som krenker andre mennesker som f.eks joedene som har maattet taale baade Jespersens kvalme monolog, og mange andre, det gaar ikke ann i et sivilisert samfunn aa spy slike meninger ut i media.. Det er kvalmt, og rasistisk..

Men Filip, du vil vel ikke si at brenningen av hijaben kan trekkes paraleller med de sjofle angrepene en rekke folk har kommet mot holocaust og joedene..

For hijab brenningen var jo bare for aa sette lys paa hvordan kvinner blir undertrykt i Islam, og det kan jo ikke ses paa som et angrep paa muslimer..

FR sa...

Det som for noen er ufarlig og gjerne bra, er for andre grusomt støtende. Med ytringsfrihet har vi også et ansvar i måten vi kommuniserer på. Hijab-brenningen var mest pr-jag og hadde lite med kvinnedagen å gjøre. Se bare TV-bildene der en rekke kvinner gråter fordi de føler seg så støtt.

Men jeg forsvarer absolutt retten til å brenne en hijab, selv om jeg synes det er helt bak mål.

Elisabeth N. Sævik sa...

Folk som klarer å kommunisere slik at prinsipper som ytingsfrihet velges foran penger og profitt, er virkelig gode.

Flott aksjon fra Amnesty, og bra innlegg, Filip!