21. feb. 2008

Grov Internett-sensur


Uten forvarsel valgte Internettleverandøren Imbera å sensurere en Muhammed-karikatur(se bildet) fra hjemmesiden til organisasjonen Human Rights Service. Informasjonsansvarlig Hege Storhaug i HRS er selvsagt provosert.– De gikk inn og redigerte siden vår, flyttet saker og slettet karikaturene av Muhammed. Det er helt uhørt, sier hun til DagenMagazinet. Hvor ble det av ytringsfriheten?

Denne episoden er ikke enestående. I 2005 fikk "abortprest" Ludvig Nessa en e-post fra Domeneshop(min domene-leverandør) om at internettsiden hans var slettet og at han var uønsket som kunde på webhotellet. Begrunnelsen for at han er uønsket er at han kan betegnes som religiøs ekstremist. Alt innhold ble slettet uten forvarsel.

- De argumenterer ut fra hva Gud har sagt i Bibelen og ikke hva som står i norske lover og regler, sa Ståle Ytteborg, daglig leder av webhotellet Domeneshop.no til Magazinet i 2005.

Ifølge Jon Bing, professor i rettsinformatikk ved Universitetet i Oslo, har Imbera og Domeneshop lov til å sensurere tegningen. Han sier det er driftsleverandørene som avgjør hva som havner på internett. Ifølge e-handelsloven plikter nemlig serverleverandører å vurdere innholdet på sidene de styrer.

Men hva slags ytringsfrihet er dette? Hvis en tekniker fra Domeneshop mener at det jeg skriver ikke samsvarer med norsk lov så kan de fjerne siden min? Slik jeg ser det er dette grov sensur.
Tror du denne kommentaren blir slettet av noen andre?
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

3 kommentarer:

Helge Gårdsvoll sa...

Du har helt rett. Dette bør ikke være opp til nettleverandøren å bestemme, men det bør være en mulighet for å styre hva som legges ut på nett, i henhold til blasfemi og rasismebetraktninger.

Joar sa...

Til Filip,
Jeg har et spm til deg og andre her inne og det lyder følgende:

Dersom valget ditt stod mellom at hele verdens fattigdom ble fjernet og alle fikk velferdsgoder

eller at abort hadde blitt forbudt over hele verden??

Filip Rygg sa...

Joar: Begge sakene du nevner handler om rett til liv. Det er ingenting som er mer verdt enn nettopp livet til mennesker. Og menneskenes verdi kan ikke settes opp mot hverandre. Av den grunn kan jeg ikke svare det ene eller det andre.