9. okt. 2012

3 løfter, 3 løftebrudd, 100 forklaringer


12.000 nye sykehjemsplasser. Egen bybanepott. Gjenreising av heltidsstudenten. I går fikk vi se det siste statsbudsjettet fra de tre rødgrønne partiene. Det var siste mulighet å vise at man har ment alvor i Soria Moria erklæringene, i de mange medieutspill og i de konkrete løfter som er gitt. Nå kommer (bort)forklaringene, og de er det mange av.

BybanepottHelt til jeg sovnet rundt 01 i går har jeg svart på sinte meldinger fra rødgrønne venner. De var frustrerte over min og mange andres kritikk. Jeg prøver å ikke bare være negativ, men med ansvar for bybanen i Bergen er det umulig å ikke bli frustrert over at man nok en gang utsetter bybanepotten. 


Hovedessensen i meldingene fra de rødgrønne er at "ikke kritiser oss før dere har sett NTP som kommer til våren". Mulig det kommer noe helt fantastisk i NTP, men det er altså verken planer eller ord som får bybanen videre. Skal vi bygge bybanen til alle byens bydeler slik Audun Lysbakken skrev på sin blogg før forrige stortingsvalg, ja da må man ha penger. Det de rødgrønne nå gjør er at de lar vær å prioritere bybanen økonomisk, legger den muligens inn i NTP, og lar den nye regjeringen svare på økonomien. Sikkert greit for opposisjonen som vil vise Bergen hva de kan, men det er ikke greit for Bergen at vi fortsatt må dra lasset selv.

Arbeiderpartiet vedtok på sitt landsmøte i 2011 at staten skulle gå inn å finansiere investeringer i kollektivtrafikken i storbyene. Det kom ikke noe i budsjettet for 2012, og nå ei heller noe i 2013. I landsmøtevedtaket var det ikke noe forbehold om at det skulle komme etter siste budsjett i NTP. Er det slik man oppfyller politiske vedtak og løfter? SV har tilsvarende vedtak som Ap, les mer her.

12.000 nye sykehjemsplasser
På sin egen blogg skrev Jens Stoltenberg før forrige valg at "Vi vil bruke minst 24 milliarder kroner mellom 2008 og 2015 neste årene for å sørge for 12 000 nye sykehjemsplasser og omsorgsboliger eller mer", men i går kunne vi altså lese i media og på ulike faktaark fra de rødgrønne at det ikke lenger var snakk om 12.000 nye sykehjemsplasser. Nå er det snakk om tilsagn om 12.000 nye eller fornyede plasser, altså verken etablerte plasser eller helt nye. Hvis man pusser opp en plass så skal det telles med. For de eldre er dette et sjeldent grovt løftebrudd.

Det var nok mange som tenkte at Stoltenbergs løfte ville bli umulig å holde, derfor var det mange partier som lot vær å overby ham - heldigvis! Til neste valgkamp får vi håpe på mer edruelige løfter.

Heltidsstudenten
I Soria Moria kan vi lese: Alle skal ha lik rett til utdanning, og det skal være mulig å studere på heltid. God formulering, ingen oppfølging. Du skal bo gratis for å kunne leve av dagens studiestøtte. Jeg er ikke sikker på om man skal gjøre for store endringer, det er ikke vanskelig å forstå at regjeringen feks har prioritert studentboliger først, men det er likefullt et løftebrudd. 

Til slutt, SV har fått mye pes for forslaget om utvidet pappaperm som ikke får budsjettkonsekvenser i 2013. Her er jeg litt enige med alle. SV skulle ikke solgt det ut som en budsjettsak - da tar man for gitt at det også følger penger, men opposisjonen skulle heller ikke sagt at dette bare var tull. Det er det jo ikke, selv om forslaget selvsagt kan og bør diskuteres.
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

2 kommentarer:

iver sa...

Jeg kan komme på mange flere løftebrudd enn 3! Hva med lærernorm? Eller varm skolemat? Eller billigere tannlege? Eller klimakutt? Eller moderne jernbane?

Filip Rygg sa...

Iver: Jo listen er nok lang, samtidig er feks varm skolemat noe kun et parti(så vidt jeg husker) lovet, vanskelig å ta regjeringen for det. Men noen saker, som feks det med billigere tannlege har jo sin historie fra Soria Moria. Regjeringen har sånn sett gjort det vanskelig for seg selv.