22. jan. 2015

Slik kan Erna løse justis-floken


Flere kilder i regjeringspartiene sier det er håpløst å avsette justisminister Anders Anundsen, Frp skal ikke ha noen å sette inn. Men det finnes en annen måte for statsministeren å komme seg ut av de siste måneders justis-kaos.


Jeg er blant dem som ønsket meg ny regjering sist valg og som fortsatt ikke savner den rødgrønne regjeringen. Men jeg er også blant dem som mener at dagens regjeringen har gjort forferdelig mange strategiske bommerter. På justis-feltet er det mer enn strategiske problemer, der sitter det en statsråd som jukser og bedrar. Som jeg skrev i en annen bloggpost. Anders Anundsen er egentlig en dyktig mann, en flink politiker. Men av ulike grunner går det galt gang på gang.

Dette er et langt større problem for regjeringen enn hva Høyre kan og vil innrømme. Flere bekrefter at det er mye intern frustrasjon. For Høyre må dette være aller verst, sjansene for å sitte i regjering etter 2017 ødelegges, fagmiljøene raser og meningsmålingene er verre enn verst. Erna Solberg er både svært flink og svært korrekt, hun gjør få feil. Men kanskje hun må gjøre flere ting som er rett.

Det er åpenbart at det mest ideelle for regjeringen nå ville vært å bytte justisminister. Han kunne som mange før han ha sagt at presset ble for stort, at han trenger tid med venner og familie og at han er glad for at Mr X fra Frp overtar. Men denne Mr X finnes ikke. I hvert fall ikke hvis vi skal tro det mange av oss hører fra ulikt hold.

Høyre derimot har svært mange flinke jurister som ganske sikkert kunne gjort en langt bedre jobb. Derfor er den beste løsningen at regjeringen omrokerer. Det kan til og med bety at Frp får beholde sin Anundsen, men da i et annet departement. Det er selvsagt ikke en ideell løsning, men politikken er sjelden ideell.

For Høyre sin del kan det også være interessant å se på sine egne statsråder. Nå er det mye bråk rundt statlig eierskap, kanskje juristen Monica Mæland heller skulle tatt over justisfeltet? Hun er svært dyktig og kan helt sikkert gjøre en solid jobb i Justisdepartementet.

Når Anders Anundsen gang på gang ikke vil kommentere saker innenfor hans fagfelt, får jeg en sterk følelse av at han mistrives og at han har mistet kraften en statsråd trenger. For Frp er dette kjedelig, for regjeringen og Erna Solberg er det enda verre. Derfor må justis-floken løses. En omrokering kan være svaret.

PS! Under ser du dagens Facebookoppdatering fra NRK Debatten:


Øverste foto: Justisdepartementet
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

2 kommentarer:

Crazybear sa...

Jeg beklager, jeg savner de dødgrønne.
Ikke fordi de var bra, men fordi fjErna & Co er så inn i grahnskauen skuffende.

Filip Rygg sa...

Crazybear: Men hva skuffer deg mest? Noe er jo dårlig håndtverk, mens andre ting handler om politiske forskjeller.