21. jan. 2015

Asylbarn, Krekar og bevæpning: Terningkast 1


Justisminister Anders Anundsen har rykte på seg for å være en flink mann, en dyktig politiker. De siste månedene gir ikke det inntrykket. Tvert i mot.


Justisfeltet er viktig for Frp. Det handler ikke bare om asylpolitikk, men også partiets linje innen kriminalpolitikken og ønsket om forenklinger i lovverket. Forventningene fra grasroten må være ganske store. Anders Anundsen var nok det sterkeste kortet når Frp fikk posten. Fra sin tid som leder av Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomitee har han opparbeidet seg et navn, spesielt fordi komiteen fikk 22.juli rapporten. Men nå skal han altså også levere, og det gjør han, men jeg tviler på at det er mange som kan si seg fornøyd.

Tre av de verste sakene er hans håndtering av asylbarna, bevæpningen av politiet og nå Krekar-saken:

Bergens Tidende har i sak etter sak avslørt hvordan justistministeren ignorer avtalen med sentrumspartiene og til og med får politiet til å nedprioritere kriminelle asylsøkere for å så heller sende ut asylbarn. Statsminister Erna Solberg har etter beste evne svart Stortinget når sakene har kommet i media, hennes svar har nok vært oppriktige. Men de er ganske sikkert produsert hos politisk ledelse i Justisdepartementet, og da er det liten grunn til å tro at de er korrekte. Anbefaler for øvrig artikkelen til ABCnyheter om hele asylbarn-salen, den gir god oversikt.

Mens flertallet på Stortinget er mot en generell bevæpning av politiet, har Anundsen funnet sin egen lure metode. Han har åpnet for en midlertidig bevæpning som han også har forlenget. Dette til tross for at fagfolk advarer mot bevæpning. I høringsbrevet om hvordan bevæpningen skal håndteres i Norge, trikser han dessuten grovt. Uten å utrede generell bevæpning, sender han ut en annen utredning om noe annet(hvordan forbedre dagens rutiner), samtidig som han foreslår generell bevæpning. Hva slags spill bedriver egentlig statsråden?

Mange av opposisjonspolitikerne har gledet seg til den dagen Mulla Krekar settes fri. Alle har visst(også Frp) at det er umulig å levere på løftene Frp har gitt i årevis. Selvsagt kan ikke en norsk regjering trosse internasjonale avtaler. Ved å instruere Politidirektoratet, som igjen har instruert Oslo-politiet, har Anders Anundsen nå fått til en løsning hvor Krekar skal sendes til Kyrksæterøra i Hemne kommune i Sør Trøndelag. Ironisk nok i valgkretsen til Per Sandberg, Frps nestleder og hovedtalsperson i alle saker knyttet til Krekar.

Det er ikke vanskelig å forstå at Anundsen trengte å vise handlekraft. Med løsningen er jo mildt sagt underlig. Hvorfor i alle dager er det tryggere å plassere Krekar der enn i Oslo? Tilgangen på Internett er nok ikke dårligere i Hemne, og politiberedskapen der oppe er neppe så god som i Oslo.  Dessuten er det mye som tyder på at hele løsningen kan være ulovlig. Ikke uventet blir det derfor runder i rettsystemet.

Jeg strever med å forstå at statsministeren kan leve med en justisminister som lurer samarbeidspartiene, som trikser seg til bevæpning og som i desperasjonen etter å levere en Krekar-løsning gjør hva som helst. Strategisk må dette være en hodepine for Erna Solberg. For landet er det en ulykke.

 Foto: Justis- og beredskapsdepartementet
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

Ingen kommentarer: