3. jan. 2008

Demokrati-trøbbel


Både i Pakistan(bildet) og i Kenya er det for tiden opptøyer og demonstrasjoner, mest urolig er det i Kenya, der oppisisjonen mener sittende president har drevet valgfusk. Hvis det er riktig, så er det svært alvorlig for hele Afrika. Kenya har lenge vært et ledende demokrati på et kontinent der konfliktene har vært mange og demokratiet noe sjeldent som få har fått oppleve. Har lille Norge en oppgave i alt dette?

Norge har i mange år vært en aktiv aktør utenfor egne landegrenser. Dette har aller mest handlet om forretnignsrelatetert virksomhet, men også som fredsforhandlere, bistandsaktør og misjonsvirksomhet er Norge kjent i nesten alle verdens hjørner. Og det er skulle jo bare mangle. Norge er et rikt land, men en forholdsvis lang demokratisk historie. Men det er noen mørke skyer, skyer som kommer fra Norge.


Når StatoilHydro stolt snakker om sin utenlandssatsing, blir jeg som regel ganske flau. I årevis har norske oljeselskaper, med selskapene Statoil og Norsk Hydro i spissen, drevet finansiering av menneskerettighetsbrudd og diktaturregimer i utlandet. På den ene siden av flyet har det vært ambisiøse utenriksministre på vei ned til et kontinent for å bidra til mer fred og demokrati, på den andre siden i samme fly har det sittet norske oljetopper med stappfulle dollar-kofferter.


Jeg tror Norge kan ha og har hatt en viktig rolle som fredsskaper og utviklingsaktør i land som Pakistan, Kenya og mange andre steder. Men vi må rydde opp i vårt eget demokrati-trøbbel. Norske selskaper som aktivt finansierer undertrykkende regimer må trekke seg ut. Finansiering av våpenkjøp og diktatorers jetset-liv hører ikke hjemme fra et land som uttad vil profilere seg som en demokratisk fredsnasjon.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

Ingen kommentarer: