10. aug. 2008

Arrogante stormakter


Kan Russland, USA og Kina gjøre akkurat som de vil? Bør miniputten Norge holde godt kjeft? Dødstraff, bombing av sivile i Georgia og grove brudd på menneskerettighetene i Tibet er noe av det disse stormaktene er ansvarlig for. Til tross for at vi i 2008 skal være så opplyste, så frihetselskende og så enige om menneskerettigheter så er det milevis mellom vår hverdag i Norge og det mange andre opplever som sin hverdag der de bor.

Det skal godt gjøres å yppe med land som Russland, USA og Kina. Norge er alltid i sine uttalelser svært forsiktige. Men det man ofte glemmer er at selv om disse landene er store, så er også de avhengige av andre land. Av oss miniputter. Kanskje ikke alene, men sammen er vi ganske sterke. Det er derfor forunderlig at man fra Norges side ikke bruker mer energi på å samordne kritikk og motstand mot disse til tider svært så arrogante stormaktene.

Norge er raskt ute med å fordømme det som skjer i Midtøsten, men er nesten helt stille når Russland dreper tusen sivile i Georgia. Norge er raskt ute og fordømmer dødstraff i Iran, men sier ingenting når USA setter ny rekord i antall drepte som følge av dødstraff. Norge boikotter gjerne Burma, men overser det som skjer i Tibet. Det er lett å forstå at det finnes diplomatiske begrunnelser for dette. Men moralsk finnes det ingen god forklaring.

Er det krise hvis Norge ikke lenger får sende laksen vår til Russland? Er det krise hvis vi ikke får kjøpe jagerfly av USA? Er det krise hvis vi ikke får innreisetiltalese i Kina? Selvsagt er bildet mye mer komplisert. Og selvsagt må man alltid lete etter den veien som gir oss en reell forandring raskest. Det hjelper fint lite at vi er bråkjekke i våre uttalelser, for å så bli utestengt, samtidig som det ikke skjer noen forandring. Men vi må våge å si i fra.
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

15 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg tror du har misforstått og blitt feilinformert av en ensidig vestlig presse. Det er Georgia som har drept tusen sivile da dem bombet den Sør-Ossetiske hovedstaden.

Anonym sa...

Du kan ikke ha fulgt med. Norske myndigheter ikke vært stille men har derimot fordømt Russland. Georgia er en nær alliert til USA og derfor velger Norge å være lydige å støtte Georgia

Anonym sa...

Har ikke hørt noe fordømmelse fra Norge. Gidder ikke pressen å dekke dette kanskje siden det er bare anonym som har hørt fordømmelsen?

Er pressen Russland vennlig og Georgia fientlig?

Helt enig med Filip at NORGE MÅ SI FRA MOT BRUTALITET FRA RUSSLAND (Og eventuelt Georgia).

Det er tydligvis ikke de andre anonyme.....

Filip Rygg sa...

anonym 1: jeg er fullt klar over at Georgia har opptrådt på en måte som har satt tusenvis av sivile i livsfare, de har i likhet med Russland brukt militær makt, men i denne bloggkommentaren tar jeg ikke for meg det, det jeg prøver å sette fokus på her er hvordan stormaktene egenhendig opptrer akkurat slik de vil uten at vi tør å si ifra.

anonym 2: jeg vil ikke si at Jens Stoltenbergs uttalelse om at man må forhandle er å våge å kritisere Russland. Hvis Jens Stoltenberg ville tatt tak i dette, mer enn som et pressestunt så hadde han tatt kontakt med Russland og bedt de komme seg ut fortest mulig. Uttalelsene som til nå er kommet fra norske myndigheter er svært forsiktige og kun en kopi av det andre land også har sagt.

Anonym sa...

Hvis man leser bare det som står i den norske media så kan man lett misforstå. krigen fåregår ikke på Georgiske områder..derfor har ingen sivile blitt drept der. Det er Georgia som går i krig og slakter tusenvis av mennesker på Russiske områder. Bare for at de har USA bak seg til å gjöre dette...les saken fra alle sider för dere uttaler dere.

Anonym sa...

Hvis man leser bare det som står i den norske media så kan man lett misforstå. krigen fåregår ikke på Georgiske områder..derfor har ingen sivile blitt drept der. Det er Georgia som går i krig og slakter tusenvis av mennesker på Russiske områder. Bare for at de har USA bak seg til å gjöre dette...les saken fra alle sider för dere uttaler dere.

Filip Rygg sa...

Anonym: mener du at Sør-Ossetia er russiske områder? Det har til og med Jonas Gahr Støre sagt ikke stemmer. Og i den forbindelse må jeg også gi Støre litt skryt, for her våger han å komme med litt mer direkte kritikk av Russland, det er veldig bra. Ellers enig med deg i at det er lurt å lese hva medier i andre land skriver, vinklingen her hjemme er til tider ganske snever.

Anonym sa...

Krigen fåregår egentlig mellom USA og Russlang. Georgia er bare en unnskyldning for det. Det har blitt funnet bevis om at USA stötter Georgia med soldater.

Natali A. sa...

Sør-Ossetia er en del av Russland. Dette må du undersöke selv om du ikke tror på meg. Men jeg som er russer vet dette. De sier jo selv at de er det.

Anonym sa...

Dette kommer til å före til tredje verdenskrig. Russland har sakt at de kan trekke seg ut på 2 betingelser. At före ut alle georgiske soldater fra Sör- Ossetia og og skrive en fredskontrakt.

Anonym sa...

Russland ? dreper 1000 sivile i Georgia? Først lær deg historie, og så prøv å forstå de virkelige fakta som skjer idag. Georgia dreper sivile i Sør-Ossatia, som er "de facto independent". Det kan diskuteres frem og tilbake om historien til Sør-Ossatia og Abkhazia, men fakta er at ved en folkeavstemming vil et totalt overveldene flertall ønske uavhengighet, eller å bli del av Russland. Hvis demokrati skal være et mål må Georgia si fra seg disse områdene. Etter all internasjonal lov har de mye mer rett på selvstendighet enn Kosovo. Men USA støtter selvsagt kun etter egne økonomiske interesser. Og de fleste dilter etter som en blind saueflokk.

Knut sa...

Mange forvirrede Russere her gitt som biter på Putins propaganda.

natalia: Sør-Ossetia er en del av Georgia, deres løsrivelse er ikke annerkjent av noe land, ikke engang Russland. Vet ikke om du husker hva de fredselskende russerne gjorde i Tsjetsjenia, det var en utbryterprovins de ikke var like vennligsinnet mot.

Elisabeth N.J sa...

Stormakter som Russland, Kina og USA vet at de har markedskreftene på sin side.
EU er kanskje det organet som har størst mulighet til å utfordre nevnte land. Men som vi vet, så skjer ikke ting så fort der i gården!

Anonym sa...

Blogg-forfatteren her har misforstått: Det var GEORGIA som satte startskuddet for denne konflikten,med militæraksjoner i sør-Ossetia.Russland betrakter ossetierne som sine "brødre",og slo derfor tilbake mot Georgia. Gjør leksa di før du roper "store,slemme stormakter". Dessuten,hva i all verden har USA med dette å gjøre?

Filip Rygg sa...

knut: enig

elisabeth: enig i at EU kan være en viktig motvekt, men det kan alle som vil være det. Det er nok at et land begynner.

anonym: jeg har ikke sagt at ikke Georgia har mye av skylden for den konflikten som har oppstått, bloggkommentaren handler ikke om Georgia, men om stormaktene i verden. Ville sånn sett vært rart å ikke nevne USA da. Uansett om Russland ser på beboerne Sør-Ossetia brødre så legitimerer ikke det drap av sivile.