10. aug. 2008

Kaotisk på norske asylmottak


Bare de to siste månendene har det vært flere alvorlige episoder på norske asylmottak. Gjenger som har angrepet beboere med jernstenger, macheter og balltrær, en mann som satte fyr på rommet sitt der han og sønnen hans oppholdte seg og voldtekter. Vi er nå i en situasjon der det kommer rekordmange asylsøkere til Norge, det bygges teltleire for å ha nok plass og vi ser en helt tafatt regjeringen som ikke greier å ta tak i disse alvorlige utfordringene. Det er rett og slett kaos som preger den norske asylpolitikken. Det gleder kanskje Siv Jensen, men det er langt i fra akseptabelt.

Litt enkelt kan vi si at det finnes to måter å se dette på; du kan enten mene at vi ikke har kontroll og at grensene derfor må stenges. Samtlige som kommer må sendes ut igjen umiddelbart. For meg som kristendemokrat er det en helt utenkelig løsning. Det andre måten å se dette er å si at, ok, dette fungere ikke, nå gjør vi noen større endringer, uavhengig kostnad, slik at hver enkelt asylmottaker skal få den oppfølging de trenger. Det skulle jo bare mangle!
Norge har tjent seg rike på å skape klimaendringer i fattige land. Vi har vært heldige og er relativt få innbyggere som får nyte store rikdommer. Jeg kan ikke se noen god grunn til at vi ikke skal dele vår velstand med de mennesker som må flykte fra sine land i frykt for å bli drept, torturert eller fengslet. Vi har en moralsk plikt til å hjelpe, noe vi dessverre ikke gjør særlig mye av i dag. Dagens asylpolitikk har visst seg å være direkte farlig for mange av de som kommer hit.

Det er et grusomt paradoks at man flykter fra voldteker og mishandling, for å så oppleve det samme i "trygge" Norge.

Noen får muligens en opplevelse av at jeg ¨nå støtter SVs til tider svært naive asylpolitikk. Det stemmer ikke. Selv har jeg vært i debatter med Bergen SV da Bergen skulle avgjøre hvor mange vi skulle ta i mot. SV mente at tallet burde vært høyere. KrF var enig i ønsket, men så at vi dessverre ikke klarte å ta i mot flere så raskt. Hva slags liv hadde vi gitt asylsøkerne hvis vi ikke hadde bolig til dem? Men hadde UDI sikret midler som gjorde det mulig å ta i mot flere, ja da skulle vi tatt i mot 1000 til hvis det var nødvendig. Norsk asylpolitikk henger dessverre ikke sammen med de politiske målsetninger som for lengst er vedtatt.

Det er en trageide for asylsøkerne, for Norge og for norsk politikk at vi ikke klarer å sikre trygge, gode og meningsfulle opphold for de som kommer til Norge.
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

5 kommentarer:

kalle sa...

vi kunne trengt en ny regjering, men helst uten siv

Aleksander sa...

Må huske på at det er mange som ikke har noen grunn til å komme til Norge, men som likevel kommer. Jeg har ingenting imot at de som VIRKELIG trenger det og er i nød, får komme til Norge. Men hva med alle disse, unnskyld uttrykket, svinene som kommer her og står for 70% av all Norges kriminalitet? Hva med Mullah Krekar? Send dem tilbake der de kommer fra, sier jeg, men norske myndigheter er jo livredde for de tomme truslene hans. Hvis vi hadde sjekket hvem vi faktisk slapp inn i landet, så burde det ikke være noe problem.

Filip Rygg sa...

kalle: enig i at vi trenger ny regjering! :)

aleksander: du har helt rett i at det er mange som kommer til Norge som ikke juridisk har krav på opphold, og det er også derfor man har asylmottak der asylsøkerne får oppholde seg til asylsøknaden er ferdigbehandlet.

Dette med Mullah Krekar er vanskelig, da vi har et lovverk som hindrer utsending, her bør man gjerne gjøre noe med lovverket.

Joar sa...

Jeg synes vi har en altfor liberal asyl og flyktningspolitikk i Norge i dag.. Når vi ser asylsøkere og flyktninger som ender opp som doplangere og narkotikasmuglere, så må jeg ærlig talt si meg enig i at det har både sviktet på integrasjonssiden, og kontrollen over de vi har i dag...

Vi må skille mellom det å ta imot asyl og flyktninger, og kompetente innvandrere som kommer hit for å arbeide.. Det mener jo Fremskrittspartiet også.. Heldigvis er Ap, H og FrP for en strengere asyl og flyktningspolitikk enn den vi har i dag... Vi har mange illegale innvandrere her som må utvises, og vi har problemer å finne plass til alle de som kommer her når vi ser dem sette opp teltleire... Vi må innføre strengere asyl og flyktnings politikk..

Filip Rygg sa...

Er det forskjell i verdi på en innvandrer som kommer hit for å jobbe og en som kommer hit fordi han vil bli drept i sitt hjemland?

Selvsagt må vi ta tak i dette med illegale innvandrere, men spørsmålet er jo egentlig, hvem har rett til å bo i rike Norge? Skal det kun være mennesker vi tjener på å bosette her?