21. sep. 2008

Sperr gamblingsidene nå!


Historien om Bjarte Baasland er spesiell, men den er også en historie som ligner på svært mange andre mindre kjente historier. Spilleavhengige over hele landet har tapt titusenvis av kroner på gamblingsider på nettet. Sider som opereres fra utlandet og som henvender seg mot et norsk marked.

Nå tar May Helen Molvær Grimstad(KrF) og Landsorganisasjonen mot spilleavhengighet (LOMS) til orde for at Norge bør gjøre det umulig å logge seg inn på nettsidene til gamblingselskapene, slik det blant annet er gjort i Nederland. Jeg er så enig!

Spilleavhenighet står bak svært mange tragedier i Norge. Folk har spilt seg fra gård og grunn, flere har satt familiemedlemmer i stor gjeld og vi vet at det har ført til en rekke selvmord. Tiltak som kan begrense og stoppe spilleavhengighet er derfor svært velkomne slik jeg ser det.

Trond Giske går motsatt vei av dette. I stedet for å gjøre noe med situasjonen til de spilleavhengige, deres pårørende og de som kan bli spilleavhengige, lanserer han nå såkalt "snille" automater. De skal ha en omsetning på hele 4 milliarder? Hvor snilt kan det bli? I en brosjyre fra Norsk Tipping skriver Giske at å være i mot disse automatene er som å være i mot nettbanken. Utrolig!

Jeg gleder meg til regjeringsskiftet! May Helen kunne blitt en god kulturminister.

Les også:
Stadig flere gjeldsofre
Selvfølgelig bør myndighetene gripe inn(sondreolsen.no)
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

16 kommentarer:

Anonym sa...

Kanskje individet kan ta ansvar for sine egne handlinger og utsagn ?

Det blir for mye ansvarsfraskrivelse i landet!

Filip Rygg sa...

for meg handler dette om solidaritet med de som får ødelagt sine og andres liv.

Jeg skjønner utgangspunktet ditt, men i likhet med avgiftene på alkohol og restriksjonene knyttet til tobakk, mener jeg myndighetene i solidaritetens navn blr gripe inn overfor gambling sider.

Elisabeth N.J sa...

Dette er et strående forslag!

Nederland blir jo regnet som et av de mest liberale landene, og de har et slikt sperrepåbud som KrF og LOMS foreslår.

Som vi vet så får ikke spilleavhengighet konsekvenser bare for mennesket som lider av det, men også for familien og miljøet rundt personen. Spilleavhengighet er ikke bare et individuelt problem, men et problem som får samfunnsmessige konsekvenser. Derfor trenger vi et vern slik at færre blir fanget av spillegalskap

Anonym sa...

Til Elisabeth, Filip og andre.

Kanskje en da i anstendighetens navn kan sperre alt salg av alkohol i Norge. Det er nok av familier som er ødelagt pga. alkohol. Barn har fått ødelagt sine liv, voldtekter, drap etc. begått i rus tilsier at en av "solidariske" hensyn selvfølgelig må forby all rusbruk som fører til ødeleggelse av andres liv og helse!!!

Stopp alt salg av jaktvåpen som ikke er lisensbetinget (hagler etc.) dette er våpen som blir brukt til drap for de som ikke klarer å besinne seg!

Steng norsk tipping i samme slengen! Det er de som er blitt gjeldsslaver av Lotto i Norge også. Flere eksempler på individer som har begått underslag på jobben for å spille på Norsk Tipping sine spill!!!

Sondre sa...

vi trenger ikke frata de ansvaret, men vi trenger ikke legge til rette for misbruk. Skal vi tillate alkohol kun på vinmonopolet, i butikkene, eller kanskje vi også skal tillate ølkraner i private hjem? Ikke bare innlagt vann, men innlagt alkohol... Det er klart vi trenger restriksjoner.

Det handler ikke om at vi fratar dem ansvaret for sine egne liv, men det betyr at andre som ser problemene tar ansvar for sine medmennesker.

Lars Martin sa...

Velkommen til Kina!

La oss begrense og forby alt som kan være skadelig eller misbrukes, så blir Norge et fantastisk sted å bo.

Anonym sa...

En stor enkeltsak brukes for alt den er verdt av "overformynderne"!

Jeg spiller ikke selv, men er fullstendig motstander av hykleriet til norske politikere. Hvorfor i alle dager får Norsk tipping ikke bare gratis reklame, men verre: redaksjonell omtale i form av spilleprogrammer på NRK? Er ikke dét å skape avhengighet, så vet ikke jeg! I tillegg skal alle nordmenn tvinges til å betale lisens til en statlig kanal som sender pengespill til inntekt for staten som underholdning?

Politikk bør handle om å skape rammer for samfunnet hvor enkeltindivitet selv må ta ansvar, ikke detaljstyre mennesker fra vugge til grav. For hver svake sjel finnes det tusenvis av sterke som kan styre seg selv. Det er ingen grunn til å innskrenke deres frihet!

Anonym sa...

Så var vi igang igjen. Fordi en tulling med enda flere tullinger rundt seg klarer å spille bort noen millioner så skal altså dette forbys. Det er jo ren kommunisme, men det er kanskje det vi vil ha. La staten ordne alt for oss og bestemme alt i våre liv.

Joar sa...

Til Filip,
Jeg leste at Hordaland KrFU vil arbeide mot at Anita Apelthun Sæle skal bli nominert på førsteplass på KrF-listen i Hordaland. Men det som får meg til å reagere er at dette blir en kamp mot et enkeltmenneske som står for mye bra, og i det hele tatt tør å si meningen sin. Hun er den eneste KrFer som har turt og sagt meningen sin, og det er ikke mange KrF politikere som har gjort.

Det er spennende når Bjarte Ystebø sier at hun representerer de på grasrota, og der må jeg gledelig si meg enig med ham. Noen mer folkelig politiker enn Anita Apelthun Sæle skal man lete lenge efter, men for meg blir hun kontroversielt valg, men jeg synes hun kunne få sluppet til mer i media, fordi hun er en ganske interessant kvinne med mange spennende ideer.

Roger sa...

dette er helt idiotisk. Bare pga at enkelte ikke klarer styre seg så skal vi alle andre ikke få lov å spille som vi vil!

Den Politiske Flyktning sa...

Betyr dette at KrF også vil jobbe for å avvikle Norsk Tipping? Det må jo være den eneste logiske konsekvensen av å ville forby utenlandske gamblingselskaper. Eller lever man i den tro at Norsk Tipping ikke skaper eller forer spillavhengighet, men at utenlandske konkurrenter gjør det?

Anonym sa...

tiss og promp

Anonym sa... sa...

Det er et stort problem, spillavhengighet. Men hva kan vi gjøre? Stenge ip-adressen?? haha. De krf og LOMS folka burde riktig ta seg et bitte lite IKT krus. Lære litt om protokoller og hvordan nettet er bygd opp. Et slikt forbud kan omgås med et par tastetrykk. Hvis et slikt forbud skal fungere må de stenge ned all kommunikasjon med omverdenen. Er det greit?

Anonym sa...

Filip, hva med alle som har tapt alt av sparepengene på børs? Det er langt flere som er spilleavhengig av børs, og i løpet av de siste ukene bare så er det mange som er blitt gjeldsslaver. Og vi vet at det fører til at mange tar livet av seg.

Burde vi stenge Oslo Børs og nekte folk å invistere sine egne sparepenger? Eller hva med i det minste en lov som forbyr å låne penger for å investere på børs?

Jeg tror ikke du kan sensurere deg bort fra at mennesker ønsker å bli rike, og er villig til å gamble høyt for å bli det.

Og om vi skal begynne med å sensurere internett er virkelig betingsider det som er farligst? Hva med sider som gir oppskrift på å lage bomber? eller sider som selger ulovelig og farlige legemidler? eller sider hvor man kan velge hvem man ønsker å kjøpe som sin fremtidige brud? er ikke det litt større samfunnsproblem som burde sensureres før spillesidene?

Sensur er farlig, fordi det er så lett å argumentere for enkeltsaker og da ender man opp med at så mange sider blir forbudt at vi ikke lengere kan sees på som et fritt samfunn.

Filip Rygg sa...

Det er mange her som mener at å sperre gamblingsidene er en grov krenkelse av individets frihet, men da mener jeg at man glemmer ganske mange forhold:

1. Internettgambling er ulovlig i Norge.
2. Gamblingsidene tar i mot penger fra mennesker i stor nød, uten at det bryr dem.
3. Store deler av summene som spilles bort er lånte penger, det er altså ikke individet selv dette bare går utover, men som regel en rekke uskyldige tredjeparter.

Hvis vi sier litt mer om det første punktet. Narkotika er forbudt i Norge, men lovlig i andre land. Skal vi tillatte da at man kjøper narkotika i feks Nederland, for å så ta det inn til Norge?

Anonym sa...

1. Internettgambling er ulovlig i Norge.
3. Store deler av summene som spilles bort er lånte penger

---------------

Begge delene er feil. Hvilket lovverk er det du henviser til? Jeg er ingen lovbryter selvom jeg spiller poker på nettet. Bruker jeg narkotika begår jeg lovbrudd.

Og hvilken kilde bruker du for å si at store deler av summene er lånte penger? I følge hjelpelinjen så er det 15 - femten - personer i 2007 som har ringt inn og fortalt at de har satt seg i gjeld ved spilling på nettet. Så det du sier er dirkete løgn, men mot spilledjevelen kan man vel gjerne bryte et bud eller to?