9. okt. 2008

Renta må ned!


For de som sitter med høye lån, rekordhøy rente og en såkalt "vanlig" inntekt, blir maset om regjeringens fantastiske statsbudsjett ganske uvesentlig. Det hjelper fint lite at Høyskolen i Bergen kanskje blir påbegynt i 2010, at operaen i Oslo får 40 millioner eller at prisen på truser går ned. For dem handler egentlig alt om en ting: Renta må ned!

Det er dramatisk for en husholdning å få renteøkning på 3%. Siden Kristin Halvorsen(bildet) ble finansminister har renten økt på nesten hvert eneste rentemøte. I tillegg fører finanskrisen til høyere pengemarkedsrenter som igjen går ut over Ola og Kari. Hva hjelper det at barnehagen blir 100,- billigere hvis man ikke har råd til å beholde huset?

Å ikke gjøre noe politisk er både arrogant og svært uklokt.

Men problemet er jo langt større enn som så. For ikke bare får man problem med å betale det det koster å eie egen bolig, det blir tilnærmet umulig å selge den boligen man eier. Man er rett og slett fanget. Boligprisene går nedover, svært få er ute etter å kjøpe bolig og renteutstiktene får de fleste til å være bekymret.

Mange har tidligere kritisert meg for å be om lavere rente. Men det gjør jeg igjen. Regjeringens hovedoppgave må nå være å bidra til at sentralbanken har det rommet man trenger for å redusere renten. Noen økonomer mener til og med at sentralbanken bør instrueres. Det er ikke jeg så sikker på, men utgiftsveksten til det offentlige burde vært stoppet.
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

6 kommentarer:

Anonym sa...

sett opp renta og kutt skattene
vi betaler faen meg nesten 50% skatt

Anonym sa...

mente sett NED renta:D

t!g sa...

Du skriver: "men utgiftsveksten til det offentlige burde vært stoppet".

Ifølge finansdep. er veksten i statsbudsjettets utgifter 3,25 prosent, tilsvarende 24,5 milliarder kroner i 2009-priser.

Mitt spørsmål er da hvilke 24,5 milliarder du vil kutte.

Økningen i u-hjelpen? Kutte på fattigdomssatsningen? Eller kanskje alle nybyggene?

Forøvrig skal du ha ros for å lært deg hva uavhengig sentralbank betyr.

Anonym sa...

Ser du på nyheter overhode? Tror verdensøkonomien ligger litt over hodet til Kristin Halvorsen

Anonym sa...

Merkelig at du angriper Kristin halvorsen for utviklingen i verdensøkonomien. Kutt skatt sier du, men hva eller hvem skal da betale for det ci krever av samfunnet????

Filip Rygg sa...

anonym 1 og 2: enig med deg, både renten og skatten må ned

t!g: det er ikke noe nytt her i forhold til meg og en uavhengig sentralbank! Men jeg må jo si det er hyggelig at du fortsatt tar turen innom!

Av utgiftsvekst som burde vært stoppet mener jeg blant annet er det man nå bruker på regnskogen i Brasil, at Norge skal gå inn med penger der er ganske forunderlig, det handler mest om å kjøpe seg litt bedre klimasamvittighet. Et annet kutt jeg ville foreslått er å ta vekk maksprisen på barnehage og jeg mener man bør innføre en effektiviseringsplan for offentlig sektor.

anonym 3: ja det hender jeg leser nyheter(hver time)

anonym 4: Jeg har sans for Kristin Halvorsen, hun har mange positive sider, men det må være ganske selvsagt at hun bør angripes for sin totale handlingslammelse. Vi kan ikke fraskyve oss alt ansvar og si at det er utelukkende det som skjer internasjonalt som påvirker norsk økonomi. Bildet er langt mer komplisert. Det er bare til å sammenligne rentene så finner man ut det.