2. okt. 2008

Sykkel, glade mennesker, ny arkitektur og rushtidsavgift


Sammen med 16 andre politikere er jeg i København på studietur. Her får vi både se og oppleve litt av hvert. Tenkte jeg skulle dele noen av de inntrykk jeg nå har fått.

Kanskje det som har fanget min oppmerksomhet aller mest er alle de syklende. En halv million bor i Købehavn, en tredjedel av disse sykler, en annen tredjedel bruker tog eller buss, det står i ganske stor kontrast til Bergen. Og det er ikke bare det at Danmark er et land uten fjell og mye regn, de har rett og slett gjort en imponerende jobb for å tilrettelegge for sykling.

Sammenhengende sykkeltraseer, egne togvogner der man tar med seg syklene, masse sykkelparkering og en rekke holdningskampanjer er noe av det de har satset på. Det er utrolig imponerende å se hva København her har fått til.

Det er ikke bare alle de syklende som fasinerer meg, men også satsingen på ny arkitektur. Noen bygg er bare så anerledes og kunstneriske at man ikke klarer å ta øynene vekk. Studentboliger(bildene til høyre) har man bygget masse av, og noen imponernde billig. For 11.500,- per kvm har man klart å oppføre store studentboligbygg. Og arkitekturen er det bare å ta seg hatten av for. Byplanleggerne har bevisst satset på arkitektkonkurranser, god adgang for unge arkitekter og helhetlige planer. Store kvartal har helhetlige føringer, men en hel hau med forskjellige arkitekter.

I Danmark har det aldri vært noen tradisjon for bompenger eller annen billistbetaling. Men pga stadig økende trafikk har en rekke kommuner gått sammen og startet et selskap som skal innføre trængselsskatt som de kaller det, på norsk ville vi nok sagt rushtidsavgift. Mens det skal koste 25,- i rushtiden og 10,- midt på dagen er det gratis på natta. Egentlig en modell jeg selv lenge har ivret for i Bergen. Det er når trafikken er størst vi trenger bompenger, resten av døgnet når det er lav kollektivdekning vil det ikke være like rimelig å kreve betaling.

Til slutt må jeg jo også få si: Danmark er et herlig land. Glade mennesker og mye god mat. Kanskje jeg en dag må ta med familien til Danmark. Jeg er jo født her.

PS! De fleste bildene, untatt det første, er tatt med mobilkameraet, beklager således den litt dårlige kvaliteten.
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

6 kommentarer:

t!g sa...

Du vet, Danmark er rimelig langt unna KrF...

Joar sa...

Jeg har også vært i Danmark =), nydelig fint land med hyggelige mennesker. Tebrødet tror jeg har opphav fra Danmark, for på engelsk så mener jeg Tebrød betyr Danish pastry =), som direkete oversatt betyr dansk bakverk ^^..

Det andre som knytter oss nordmenn så sterkt til danmark er sproget :), språket vårt kommer nemlig fra dansken :) og det er jeg stolt av.. Vi har et språk her i Norge og det er konservativt bokmål.. Så jeg må si meg fornøyd sånn sett..

Filip Rygg sa...

t!g: tja, jeg regner med du tenker på alkoholpolitikken? Det er vel ikke akkurat et drømmesamfunn når vi ser på de mange problemer Danmark har mye sterkere enn Norge som følge av alkoholpolitikken.

joar: interessante språk-betraktninger. Det ser ut til at du har satt deg en del inn i det med språk?

Joar sa...

Jepp det har jeg =)..
Det er en interessant historie hele vårt bokmål har. Jeg synes det er viktig å ta vare på mange danske ord i bokmål, og ikke la det bli utvannet av nynorsk preg. Både "selv" og "alene" er dansk. Det er to ord som høres ofte i det danske språk, og er to vakre ord etter min oppfatning.

Jeg synes det ville vært godt om KrF tok et standpunkt om hvor de hører hjemme i det språklige landskap. Personlig slik jeg ser det, så er Kristelig Folkeparti et bokmålsparti som bør bruke det som sitt hovedspråk. Har forresten KrF tatt et standpunkt til sidemålsstilen og nynorsken?
Takk..

Filip Rygg sa...

KrF har vel ikke en veldig omfattende språk-politikk. I forhold til sidemålsundervisning og valg av hovedmål er KrF på det tradisjonelle synet. Men her er det mye debatt internt i partiet. Stadig flere kommuner søker nå om forsøksordninger der sidemålsundervisningen trappes ned, det er interessant å følge med på hva som kan bli konsekvensene av dette over litt lengre tid.

Joar sa...

Ja, det er godt å høre at forsøksordninger kommer. Det ville vært best og gjort nynorsk kommuner språknøytrale, det ville virket godt tror jeg..