6. nov. 2008

Hjalp feilaktige målinger Obama?


Obama vant valget. Jeg aksepterer det. Men, en gjennomgang foretatt av en gruppe professorere i USA viser at man nesten konsekvent overvurderte Obama på meningsmålingene som ble presentert i tiden før valgdagen. Kan det ha påvirket resultatet? Vi kjenner alle til "den selvoppfyllende profeti". Og vi har også et begrep som heter at "alle vil være på vinnerlaget".

Hva hvis McCain hadde blitt overvurdert? Kunne det gitt flere stemmer til McCain. Ville det skapt et håp hos noen som igjen kunne ført til flere stemmer? Kanskje noen lot vær å stemme fordi det virket helt håpløst? Vi vet ikke. Men det er alltid interessant å spekulere i dette.
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

3 kommentarer:

Vox populi sa...

Jeg ser at du har gått på VGs meningsmålingstull. At snittet av meningsmålingene bommer med hele 1,37 prosentpoeng!

Det vil jeg kalle blink, spesielt når vi vet at feilmarginene ligger mellom 2-4%poeng (avhengig av utvalgsstørrelsen)

Anonym sa...

Spiller det noen rolle. Hvis folket stemmer med dette som grunnlag, viser det at de ikke er intelligente nok til å ta det beste valget uansett.

Filip Rygg sa...

vox populi: poenget er at dersom man konsekvent overvurderer så kan det ha en effekt på velgernes oppfatning av vinner- og taperside.

anonym: dette spiller ingen stor rolle, utfallet var ganske klart uansett, men det er likevel en interessant side å diskutere. Vi vet at lignende vil skje i Norge. Meningsmålinger er et komplisert fag.