21. jan. 2009

Ap + Frp = sant?


Frp-nestformann Per Sandberg mener i følge VG at en ren Ap-regjering kan være minst like bra som en regjering av H, KrF og Venstre. Trolig er dette et sitat som kommer i ren frustrasjon av å ikke være en selvskreven partner i et ikke-sosialistisk regjeringssamarbeid. Men skulle dette være politikk er det grunn til å rope varsku.

Selv kjenner jeg Frp som et solid fundamentert ikke-sosialistisk parti. I Bergen opplever vi et prinsippfast og samtidig meget samarbeidsvennlig mannskap som overhodet ikke viser noen tilnærming til venstresiden. At Sandberg nå går ut og ikke vil utelukke støtte til en ren Ap-regjering er derfor helt nye toner fra den leiren.

En av høyre-bloggene skriver i dag at "En stemme på Frp er en stemme på Ap". Skulle det vise seg at Sandberg ikke driver solospill og at tankene hans er forankret i hele partiledelsen, så vil trolig blaatt.com få rett. Og vil folk som stemmer Frp ha Ap i regjering? Kanskje noen, men langt i fra et flertall. Dette åpner for at spesielt Høyre og KrF kan vokse betraktelig. KrF er klar til å ta i mot nye velgere, også fra Frp.

Men det politiske i dette er bekymringsfullt. Ikke fordi jeg er enig i så veldig mye av Frps politikk, men det er urovekkende hvis det er slik at den rød-grønne kursen kan få støtte fra et parti som tidligere har definert seg som borgerlig. Hvor på aksen vil Frp befinne seg etter 2009? Er vi i ferd med å få et nytt sentrumsparti?
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

10 kommentarer:

Fredrik Mellem sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Fredrik Mellem sa...

Med det samarbeidet dere har klart å involvere dere i borte i Bergen, er det kanskje ikke så rart at du har litt behov for å vaske hendene, men FrP som sentrumsparti?

Alvorlig talt. Det kan alltids diskuteres hvilken merkelapp som egner seg best på FrP: Konservativt, høyrepopulistisk, liberalistisk, høyreradikalt... Det er sannelig ikke godt å si, men heller ikke så viktig. Det blir alltid noe sekundært.

Primært er FrP noe vulgært og uanstendig. Alt annet kommer i annen rekke.

Kyle sa...

Tror ikke du får et sentrumsparti ut av FrP med det første.
Men kjernen i Sandbergs utspill bør ikke være vanskelig å forstå:

FrP er uenig med dagens regjering og mener den fører feil politikk.
-FrP ønsker ikke en slik regjering.

FrP likte ikke bondevikregjeringen som førte en status quo-politikk.
-FrP ønsker ikke en slik regjering.

Hva er da alternativene?
Vi kan kjøre på Oslo-modellen.
Vi kan kjøre på Bergen-modellen.

Poenget er at med et Fremskrittsparti som er større enn resten av den borgerlige blokken, så kan ikke Fremskrittspartiet utelates, for da vil ikke regjeringen kunne levere et budsjett

Elisabeth N. Sævik sa...

Per Sandberg er en tidligere industriarbeider (Norske Skog), muligens er det fagforeningsarven som skinner gjennom. Dessuten vet vi at mange tidligere Ap-velgere nå støtter FrP, kanskje FrP ikke har så mye å tape på et slikt utspill?

Men prinsippiell, ideologisk tankegang kan umulig ligge bak utspillet.

FR sa...

Fredrik Mellem: Vaske hendene? Jeg er verken flau eller misfornøyd. Tvert i mot opplever jeg samarbeidet i Bergen svært konstruktivt og nyttig for KrF.

Når jeg spør om Frp er i ferd med å bli et sentrumsparti så referer det til Sanbergs uttalelse om at dagens regjering er bedre på flere felt enn Bondevik 2, som tross alt var en regjering langt vekke fra sosialistiske vrangforestillinger.

Kyle: Etter mitt skjønn holder ikke din vurderingen :). Når Sandberg åpner for å støtte en Ap regjering, så sier man med andre ord at man foretrekker Ap fremfor et ikke-sosialistisk alternativ. Er det troverdig når man hevder å befinne seg på høyresiden av norsk politikk?

Elisabeth: Gode refleksjoner! Du er inne på noe der. Fagforening. Fagforening. Fagforening!

Anonym sa...

Nok mye sannhet i dette:

AP+SV+SP = H+KRF+V

Dagens norske rikspolitikk er lik samme søren hvem det er av de etablerte som styrer, det er på tide med reelle forandringer for å bekjempe partipampene og den fargeløse masse av riksløgnere.

Nye koster må inn, nye partier er demokratiet redning.

FR sa...

Jeg kan være enig i at mange av hovedlinjene har konsensus hos de etablerte partiene i dag. Det er heller ikke så rart. Norge er på mange måter et "vellykket" land.

Få vil gjøre store endringer i de som fungerer. Men samtidig er det hevet over enhver tvil at det er nok av ting som ikke fungerer og som ikke er som det burde. Norge er ikke bare rike på olje, vi er også rike på kontraster og forskjeller.

Vi ser også at politikken preges av de mest høyrøstede og de som har ressurser til å stå i et fakkeltog. Norge trenger derfor politikerer som evner å være en stemme for de stemmeløse og som evner å gjøre noe med forskjellene. Der kommer KrF inn.

Anonym sa...

jeg mener Høyre må bestemme seg. jeg er ganske sikker på at de rødgrønne får fortsatt flertall etter valget hvis ikke de borgerlige presenterer et alternativ i god tid før valget. velgerne må vite hva de får fordi det er en for stor forskjell på en høyre+frp regjering og en høyre-sentrum-regjering. og så lenge frp er inne i varmen hos høyre så kan de rødgrønne kjøre på med enkel retorikk for å skremme velgerne over til seg med veletablerte usannheter (privatisering, skattelette for de rike og de andre klisjeene)

FR sa...

Jeg tror du er inne på veldig mye, men problemet til Høyre, som KrF også smaker litt på, er frykten for å skremme vekk velgere. Spørsmålet er da hva som skremmer mest. Å si nei til noen, eller å ikke ha en avklaring.

Jeg synes det ville vært fint hvis alle kunne vært enige om at vi vil ha en ny regjering. Det bør Frp bestemme seg for.

Sondre Olsen sa...

rart at Frp sier at et samarbeid mellom krf, h og v er like "dårlig" som de rødgrønne. Så Frp kan like gjerne tenke seg å samarbeide med de rødgrønne i regjering som med den andre blokken da eller? Er det rart ingen av de andre partiene ikke ønsker et tett samarbeid med frp?