27. jan. 2009

Tanker om gårsdagens bystyremøte


Ingen(ihvert fall ikke som vi vet om) vet nøyaktig hva som ble ropt ut fra publikumsgalleriet i går kveld. Bystyret diskuterte en ganske hatsk interpellasjon* fremsatt av SV. Temaet var Israel og et nytt forslag om boikott. I et balansert(etter mitt skjønn) innlegg opplever vår nestgruppeleder, Trygve Birkeland å bli avbrutt av en sint tilhører. Ordføreren rydder så galleriet.

Viktigere og mer alvorlig enn gårsdagens episode er de følelser representantene nå har når det gjelder trygghet.

Jeg velger å tro på 30 år gamle Mustafa som hevder at han ikke kom med noen trussel, men kun en meningsytring om Israel. Jeg har ikke noe annet å tro på. Ikke har vi noe opptak som tydelig forteller oss hva som ble sagt, og vi har heller ikke noen som helst enighet blant representantene om innholdet i budskapet. Men jeg er glad for at ordfører Gunnar Bakke var rask med å reagere når temperaturen steg over det man kan akseptere ut i fra reglement og behov for en uavbrutt og trygg politisk debatt.

Debatten i bystyret går ikke mellom tilhørere og representanter. Et av privilegiumene ved å være valgt er nettopp retten til å diskutere med de 66 andre innvalgte. Selv har jeg snakket med politiet om episoden. Ikke for å anmelde noen, eller for å gjøre saken unødevendig stor, men for å rapportere om den utrygghet som bredte seg. Dette tar vi selvsagt på alvor. Derfor var også saken tema på dagens forretningsutvalgsmøte, der de fleste gruppelederne møter. Vi ble enige om videre samtaler om dette.

Interpellasjonen* som SV fremsatte hadde lite eller ingenting å gjøre i Bergen bystyre. Den handlet om Midtøsten konflikten, om hvem som hadde mest skyld og om hvor ille vi måtte mene at dette var. I Bergen bystyre diskuterer vi saker som har direkte berøring mot våre innbyggere. Selvsagt skal vi ha en lav terskel for hva som tas opp i de politiske debattene, men det må være lov å anmode om en noe mer balansert tilnærming. Det var svært mange påstander jeg hadde hatt lyst til å si noe til, som jeg rett og slett valgte å ikke si, pga sakens temperatur. En vanskelig konflikt krever saklighet, og ikke hatske utfall slik SV drev på.

*Wikipedia: en interpellasjon er et muntlig eller skriftlig forespørsel(i Bergen kun skrfitlig) fra et medlem av en debatterende forsamling til forsamlingens ledelse eller medlemmer av en regjering. Til forskjell fra et vanlig spørsmål får andre medlemmer delta i debatten.
I et kommunestyre stilles spørsmålet til en representant med direkte politisk ansvar for et visst område. I Bergen kan man også invitere bystyret til å fatte et konkret vedtak, noe vi igår avviste å ta stilling til.
Hentet fra «http://no.wikipedia.org/wiki/Interpellasjon»

Foto: flickr.com / Skygge http://www.flickr.com/photos/skygge/955546108/

Share/Save/Bookmark
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

2 kommentarer:

Anonym sa...

Sv kan ikke oppføre seg på komunne/fylkes nivå. Hvordan går det når de skal styre på nasjonalt plan!?!

Resultatene har vi desverre måttet se på de siste 3 og et halvt årene og resultatene skulle vi gjerne vært foruten. Perioden har vært preget av en generell hårreisende vanstyring av enkelte saker og desverre mye skittent 'mel i posen'.

Eksemplene kan du sikkert representere selv. (god reklame for hvordan man i k k e skal gjøre det~for mange er veldig lei)

FR sa...

mye enig her!