27. jan. 2009

Norge må engasjere seg i Sri Lanka!Ifølge FN er minst 30 sivile drept, etter at regjeringsstyrker i helgen rykket inn i området for å nedkjempe det de mener er siste rest av LTTE-motstand. Selv har jeg snakket med mange norske tamiler som nå håper på at Norge igjen skal engasjere seg i konflikten. KrF vil blant annet ta opp saken på Stortinget, og i Bergen blir det ny markering.

Jeg har i lengre tid kritisert norske myndigheter for å være for passive i denne saken. Vi mener svært mye om det som skjer i Midtøsten, men tilsynelatende ganske lite om det som skjer med sivilbefolkningen i Sri Lanka. Norge har tidligere spilt en viktig rolle som fredsmegler, og i likhet med mange norske tamiler håper jeg nå at Norge på nytt kan gå inn i en fredsprosess.

Både myndighetene i Sri Lanka og India må oppleve et politisk press fra Norge.

Lederen for Tamilsk Studentunion forteller til VG at tamilere i Sri Lanka ikke har tilgang på rent vann, mat eller medisiner.

- Skadde ligger rundt omkring i gatene og får ikke hjelp. Regjeringens luftangrep bare fortsette og ingen gjør noe, sier Sivasangeetha Sivagnanasundaram.

Gå gjerne inn på min youtube-profil og se toppvideoen som er en oppfordring til verden om å engasjere seg.

NB! Selv om jeg lenker til ulike parter i konflikten, vil jeg ikke ta stilling til hvem som har mest rett. Det jeg tar stilling til er at ethvert tap av menneskeliv er uakseptabelt. Sivile må beskyttes, også av internasjonale myndigheter.

Foto 1: flickr.com / steve punter http://flickr.com/photos/spunter/3210315002/
Foto 2: flickr.com / stuartmoulder
http://flickr.com/photos/stuartmoulder/17273489/

Share/Save/Bookmark
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

13 kommentarer:

Anonym sa...

forferdelig det som skjer!

Anonym sa...

Det er flott du engasjerer deg. håper du bruker like mye tid på alle Sri Lankas lidende. Offrene for terrororganiasasjonen LTTEs selvmordsbombere trenger også en stemme.

Anonym sa...

Kom ikke og si at våre stortingspolitikere har engasjert seg i forhold til det som har skjedd og som skjer på Sri Lanka.
Den tamilske sivilbefolkningen har ikke fått noen støtte, Hr, Solheim har ikke hatt pengesekken åpen for dem. Der har vært mangel på mat, på medisiner, der har ikke vært noen form for hjelp ang. etterlysning av savnede familiemedlemmer. Men kanskje millionene hadde blitt delt ut hvis de hadde vært brukt til innkjøp av våpen og raketter for avskyting mot uskyldige sivile.
Det er vel mer sannsynlig, - utrolig nok.

Tirsdag, januar 27, 2009.

Konrad sa...

Vi kan da ikke støtte tamilene, de er jo terrorister. Hah!!

suban sa...

Takk for at engasjerer. Dessverre er den forferdelige krigen ingen bryr seg om. Hele verden støtter singalesiske regjeringen i kampen mot tamiler, der flere titalls barn dør daglig, av bombing og av mangel på mat.

Retter en stor takk til deg på vegne av tamiler..

Til Konrad! tamiler er ingen terrorister, det inntrykket har dere fått etter ensidig propaganda av den singalesiske regjeringen, som er den sanne terrorister..

Konrad sa...

Vel, ikke helt alvorlig ment.

Filip Rygg sa...

anonym 2: tap av liv er selvsagt like uakseptabelt, uansett hvem det er. Men jeg opplever vel at det først og fremst er tamilene som nå trenger en stemme

anonym 3: jeg har ikke uttalt meg om hva stortingspolitikerne tidligere har gjort. Jeg kjenner ikke den historien. Men jeg vet at det er et ekte engasjement blant KrFs stortingsrepresentanter, og at Laila Dåvøy fra Hordaland KrF nå tar saken opp med regjeringen.

konrad: mitt fokus er på sivilbefolkningen, ikke de som står bak geværene, uansett side

suban: takk for hilsen!!

Dan Aksel sa...

Men hvor mye betyr politisk press ? Hvordan skal de presses?

Filip Rygg sa...

politisk press kan bety alt, men det kan også bety ingenting. Det spesielle med Sri Lanka er jo at Norge har mye erfaring fra fredsprosseser her tidligere som på mange måter har vært vellykkede, i hvertfall hvis du regner i antall drepte og sårede. Sri Lanka er også en stor mottaker av internasjonal bistand, her kan giverlandene stille noen krav til fred i forkant av neste utbetaling. Tror Norge gir ca 400 millioner hvert år.

Anonym sa...

FiliP ber folk over hele verden engasjere seg i det som skjer på Sri Lanka.Det er bra det ,for lenge har det pågått et folkemord på tamilene.Det topper seg nå
og regjeringshæren bomber sivile.

Filip skriver korrekt:
"folk har ikke tilgang på rent vann,mat eller medisiner. han skriver Også:

"skadde ligger rundt omkring og får ikke hjelp" "regjeringens luftangrep bare fortsatte og ingen gjør noe"

Jo Filip Rygg og Sondre Olsen aplauderer slikt når akurat det samme skjer mot
Palestinerne på Gaza!

Hvordan kan man da tro på dem når de PRATER om Kongo eller Sri Lanka.

Siden det nå dør hundrevis hver dag på Sri Lanka er det Rart Filip ikke kjefter på geriljaen som av regjeringen blir
kalt for "terrorister".Geriljaen er som på Gaza fanget innenfor et lite område
Ingen kan flykte! Er sivilbefolkninge derfor levende skjold på Sri Lanka?
De to herrer bes forklare meg forskjellen,på sin ordbruk og sin støtte til sivile gjelder ALLE overt ALT?

Filip Rygg sa...

tap av liv er like uakseptabelt uansett hvor. Det samme er bruk av terror. I Midtøsten-debatten har jeg vært opptatt av å få en mer balansert dekning, få en fredelig løsning og advare mot hatpropagandaen. Jeg har aldri forsvart tap av liv. Når det gjelder de sitatene det blir henvist så er det ikke jeg som har sagt det, men også der gjelder samme prinsipp. Alle mennesker har samme krav på beskyttelse.

Anonym sa...

Tamilere er en stadig uendelig strøm som kommer fra india - jo mere de dør eller dreper i Sri Lanka kommer det stadig flere til et begrenset lite øy. ENDELIG er regjeringen etter at den har mottatt masser av internasjonal hjelp i form av utstyr, kjøretøy, penger og lignende fått bukt med den indisk finansierte TERROR virksomheten til Tamil Tigers. Det finnes drøss av vellykkede tamilske forretnigsmenn i india som sender TERRORISTENE penger, PLUSS alle tamilerne i vesten og i australia som lever i moderne kår med middelklasses inntekt som de støtter Terror med. Så har du alle sidene og bloggene som nettopp denne her. En ting skal tamilere ha, de kan IT ;D Det eneste jeg plages av i medie dekningen av Sri Lanka er at muslimer fremstilles som terrorister men ingen bryr seg når muslimer blir terrorisert av andre, som i burma som i chechnia som sør fillipinene eller sør thailand eller vest kina eller i somalia av nabolandenes styrker eller i de utallige massakrene av muslimer i india f.eks. Gujjarat Massakeren. Jeg håper at Sri Lanka blir befridd fra terror slik at jeg kan ta med familien til Colombo og bo der litt slik Arthur C clark har gjort :D

Anonym sa...

Feil Filip
Jeg siterer DEG!
Les dit eget innlegg:
Alt om vann mat bombing og manglende
reaksjon var dine ord.

Du ville ikke protestere på drap på 1400
palestinere.da prater du heller om tretten
Israelere .Du protesterer heller ikke når FN lagere eller sykebiler ødelegges.

TV 2 er glad for at de endelig får vise bilder av bombingens resultater.Men
de ville være der og vist når det skjedde. Israel oppførte seg slik regjeringshæren på Sri Lanka gjør nå
Stenger pressen ute fra folkemordet.
det gjorde hitler med Konsentrasjonsleierne også.
Tamiler og palestinere som brennes til dæde av brannbomber er dårlig propaganda

Du skriver i svaret:
"Alle mennesker har krav på beskyttelse"
ENIG!Nå forsnakket du deg igjenn du er en dårlig politikker,som ikke forstår konsekvensen av det du sier
Du mener altsÅ:Befolkningen på Gaza og Sri Lanka burde hatt Luftskyts Fly
Tanks og bomberom Da ville de hatt "beskyttelse" ISrael har dette derfor
dør det bare tre sivile under de 22 dagene krigen varte!