8. jan. 2009

Terrorisme, ja, terrorisme


Israelske myndigheter melder i dag at minst tre raketter avfyrt fra Libanon skal ha slått ned i Nord-Israel. Ekspertene tviler på at det er Hizbollah som står bak. I min forrige bloggpost lot mange seg provosere over at jeg kalte Hamas for terrorister. Det har jeg vanskelig for å forstå.

Hva slags type organisasjon er man når man bruker kvinner og barn som skjold? Hva slags definisjon kan vi bruke om bevegelser som bruker selvmordsbombing? Eller hva skal man omtale rakettangrep i en våpenhvile som?

Mange mener det er ensidig å kritisere Hamas. Hvorfor det? Er det ensidig å hevde at denne saken har mer enn bare en side? Jeg er både Israelsvenn og palestinavenn. Og ja, det er helt klart at Israel også gjør feil, alle nasjoner gjør det. Men jeg kan ikke av den grunn slutte å kjempe for rettferdighet, mer sannferdig mediebilde og mot vanvittige forslag som boikott av Israel.

Flere kommentarer til tidligere bloggposter fokuserer på at Hamas bedriver legitim motstandskamp. Det er jeg sterkt uenig i. Terror er ikke legitimt, og det er tross alt slik at vi snakker om selvstyreområdene. I stedet for å styre og utvikle disse områdene, har man sendt over 8000 raketter mot Israel.

Fra wikipedia: Å terrorisere er å bruke terror (f.eks. ved å true med vold) for å oppnå noe. Terrorisme er bruk av terror for å oppnå et politisk mål. Terror satt i politisk system kalles ofte skrekkvelde eller redselsherredømme.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

8 kommentarer:

Carl Christian sa...

Problemet er ditt nesten ensidige fokus på Hamas som terrorister og Israels rett til å forsvare seg.

Du glemmer helt å gå inn på Israels systematiske overgrep, bosettinger med manglende respekt for grenser, drap på sivile og barn og antall døde historisk på de respektive sider i beste fall er i forholdet 3:1 i palestinsk disfavør. I beste fall beskriver du disse forhold som at det gjøres feil på begge sider, eller at selvsagt er heller ikke Israel feilfrie.

Det som opprører er at du ikke ser hvem som i realitetene har mest behov for å beskytte og forsvare seg, og i din beklagelse over unyanserte og por-palestinske mediedekninger (som jeg langt på vei er enig med deg i) så fremstår du enda mer unyansert i motsatt retning. Ingenting blir bedre av det.

Hva er den største tragedien: at mange mange palestinske barn er uskyldige ofre, eller at det slår ned noen rakketter i det som i hovedsak er ulovlige Israelske bosettninger?

...og selv om Hamas er "feige" (evt umoralske) og bruker kvinner og barn som levende skjold, fratar det Israel ansvaret for sine drap og overgrep?

Anonym sa...

hvorfor har ikke de greid å utvikle selvstyreområdene i gaza og på vestbrede? hallo vestbredden har vært under konstant beleiring i all tid etter at israle trakk seg ut og som rygg utmerket godt vet ettersom han er politiker fungerer ikke et område uten å ha ha kontakt med utenomverdenen.
vestbredden likeens. splittet opp av gjerder, bostninger og israelske veier blir området et perfekt utgangspunkt for degenerasjon. jeg er overasket over at hamas i det hele tatt fortsatt greier å holde på noe som helst form for velferssystem i form av sykehus og støtte til de fattigste osv. og så det religiøse spørsmåelt fippil: hva er din egentlige agenda??

Anonym sa...

det som skjer i Gaza er en tragedie. At barn og sivile myrdes og lemlestes er i seg selv helt uakseptablet ok kvalifiserer for en krigsforbryterdomstol. Israel gjør i regionen det samme som usa gjør i resten av verden. De ignorerer totalt omverdenens protester til det blodbadet som utspiller seg på Gaza-stripen.

Når dette er sagt må det også tilføyes at amgrepet ikke hadde kommet dersom Hamas ikke hadde brutt våpenhvilen. Jeg tror ikke Hamas representerer denalmenne palestiner. at disse gjemmer seg bland sivile med overlegg og at disse er fullt klar over hva israel kom til å gjøre med disse rakettene er jeg ikke itvil om. De vet at andre araberstater vil gi sin støtte. En sikter her mest til Iran. at det går med mange sivile levner ikke Hamas en tanke. det er et ledd ideres propaganda. Denne gruppen er terrorister og ingenting annet. De har påført det palistinske folket uendelig lidelse ved å egle på seg Israel og de har gjort det med forsett.

Den beste måten å beskytte det palistinske folket er å bli kvitt ekstreme islamister som Hamas. En må kommepå at mange palistinere faktisk jobber i Israel Når hamas bruker selvmordsbombere blir grensen stengt.

Igjen det er grusomt å se hvor mange uskyldige som går med i denne konflikten. Israel burde nok være noemer tilbakeholdne med en så massiv våpenmakt som her brukes. Jeg er redd for at dette bare blir et enda størreproblem iettertid selv om kamphandlingene sluttervil Israelnok oppleve enda flere selvmordsbombere.Det er begått overgrep fra Israels side det er det rimeøig liten tvil om. Dette bør få konsekvenser for dem som beordret angrepene. Man har rett til å forsvare seg, men bombing av sivile kan ikke ses på som et forsvar. at man nekter en objektiv mediedekning kan tyde på at man fra Israels side ikke har til hensikt å vise verden at man faktisk ikke angriper sivile.

Uansett denne konflikten var vanskelig før. Nå har den blitt enda større og farligere. Ansvaret for dette ligger hos Hamas. uten deres raketter ville israel ikke bombet og gått inn. Det er ikkeenfrihetskamp disse bedriver. Det er ren terror. Man har sett fra andre steder i verden hva grupper med samme ideologi er villig til å gjøre. verden trenger ikke Islamistersom tolker koranen etter sitt eget forgodbefinnende og på en måte som passer inn i deres politiske agenda Dette vilnok den europeiske befolkning få øynene opp for når bombere slår til i f.eks Norge.

Anonym sa...

I denne konflikten kvalifiserer både Hamas og Israelske militærstyrker seg til en ren leksikal definisjon av terrorisme. Det er en ren logisk utledning. Nå må folk få hue ut av ræv* og innse at diskusjoner om partipolitikk må legges på hylla i dette tilfelle. Med tanke på de lidelser og den skrekk som påføres sivilbefolkningen i området blir politisk dilldall uviktig.

Anonym sa...

Det er ikke så overraskende at kristne (fundamentalister) ensidig holder med Israel. I begynnelsen av November i år uttalte Ehud Olmert at: "Vi kan ikke tillate at palestinere får leve et levelig liv". Israels sikkerhetsminister Avi Dichter, uttalte at "Straff bør påføres uansett palestinske tap". Meir Sheetrit, en annen politiker sa at: "Vi bør ta ett hvilket som helst nabolag i Gaza og jevne det med jorda".

Dette er ett menneskesyn du som kristen støtter.

Anonym sa...

Egentlig kunne bare Israel og Palestina slått seg sammen til ett land.

Anonym sa...

Bare noen spørsmål til palestinaforkjempere her:

Hvorfor er ikke Israels rett til å forsvare seg et godt nok argument?
Hvorfor er det ingen av dere som stiller spørsmål rundt Hamas'krigføring og metoder? Hvorfor skal alle krav stilles Israel som sterkeste makt? Hamas bør jo også stilles til ansvar for at de stadig angriper Israel, selv om Israel har sagt at de kommer til å slå hardt tilbake og de vet jo også at dette vil ramme sivilbefolkningen værst!

Anonym sa...

Israels rätt att försvara sig? Ja du, 1939 gick Hitler in i Polen med argumentet att Tyskland måste försvara sig...