16. mars 2009

Vi halverer eiendomsskatten!


Idag kl 13 ble den store nyheten offentliggjort:

Byrådspartiene H, Frp og KrF har i sin tiltakspakke for Bergen funnet rom til å halvere eiendomsskatten!


For 2009 vil dette gi et en kommunens reduksjon i eiendomsskatten innebære at næringslivet i Bergen vil bli ”tilført” et beløp på drøyt 50 mill som kan brukes til konsolidering og videreutvikling av virksomheten. For innbyggerne vil en styrking av deres økonomi på 112,55 millioner bety en hjelp i en vanskelig krisetid, og spesielt vil dette være viktig for dem som opplever tap av inntekt ved feks at man mister jobben. Senest i forrige uke gikk en bergensbedrift med over 200 ansatte konkurs.

Dette grepet finansieres ved å ta ut ekstraordinert utbytte fra BKK. Halveringen er i tråd med byrådsplattformen og KrF er selvsagt veldig glad for dette!

Mens regjeringens krisepakke stort sett er rettet mot å opprettholde aktiviteten innenfor bygg og anlegg, ønsker byrådet et tiltak som favner bredt og letter innbyggernes økonomiske situasjon i krisen.

De andre 20 punkter for tiltak vil koste 13, 25 millioner

Noen av de andre gode tiltak i pakken er for eksempel:

- Terskelverdien for forenklet utlysning av anskaffelser heves inntil videre fra 100.000 til 500.000, og blir derved på linje med den praksis staten og andre kommuner har i forhold til regelverket.

- Ved kontrahering av varer og tjenester vil Bergen kommune som en hovedregel stille krav om at bedrifter det inngås avtale med, er en godkjent lærlingbedrift.

- Bergen kommune er klar til å ta på seg ansvaret for inntil 10 konkurslærlinger innen byggefagene. Kommunen har som ambisjon å få til et opplegg som sikrer ytterligere 10 konkurslærlinger et læreopplegg, dersom det skulle vise seg å være behov for det.

- Bergen kommune vil øke eget inntak av lærlinger ved opptaket høsten 2009.

- Bergen kommune vil gjennom sine arbeidsmarkedsbedrifter øke sin beredskap for å møte de utfordringer økt arbeidsledighet vil gi, og arbeide for å øke antall tiltaksplasser i egen virksomhet.

- Bergen kommune vil etablere en egen veiledningstjeneste for mindre firmaer som ønsker å kvalifisere seg for oppdrag i Bergen kommune.

- Kommunens trainee-ordning videreføres og utvides med 50 % i omfang.

- Bergen kommune vil utnytte ordning med startlån i Husbanken til økte låneopptak.

- Business Region Bergen gis et ekstratilskudd for 2009 på 1.0 mill. til Etableringstjenesten

- Bergen kommune gir et ekstratilskudd til Bergen Reiselivslag på 1.0 mill for 2009 til markedsføring

Bilde 1: sxc.hu / Ayla87
Bilde 2: sxc.hu /
Mattox
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

12 kommentarer:

Kyle sa...

Flott! Nå ble jeg glad Filip!

Anonym sa...

Men FIlip, hva er pointet med Property Tax? Er ikke det en attack paa the private property right ?

Anonym sa...

Skikkelig dusteforslag, det er snakk om småpenger, 2-3000 kroner i året? Ta heller de pengene og bruk på noe fornuftig som kommer alle tilgode. Det er så horribelt at dere faktisk tror det er bra å redusere skattene for å la de rike få mer å rutte med, mens de som ikke har så mye ikke vil merke dette i det hele tatt... Utrolig tåpelig forslag!

Anonym sa...

Veldig smart å strupe BKK for å gi øvre middelklasse et par tusen ekstra å rutte med i året. Pengene ville gjort mer nytte for seg i kommunen og i BKK enn på bankkontoene til villaeierne ute i Fana. Dette er ikke annet enn billig populisme av verste sort. Å innbille velgerne at skattelette har bedre effekt enn offentlig bruk av de samme pengene er rimelig suspekt. Dette er et frekt valgkamputspill som sikkert klinger i ørene til de vel 50% av innbyggerne som eier egen bolig.

FR sa...

Kyle: Ja dette er absolutt gledelig! Tror vi er ganske enig i at eiendomsskatt er en uting.

Joar: Poenget er at man i vanskelige tider for kommunen har trengt alle mulig inntektskilder

keekaboo: Dette hjelper alle som eier bolig i Bergen. På litt lengre sikt vil det trolig også hjelpe de som leier. Jeg kan være enig i at det ikke er store summer vi snakker om, men så er også eiendomsskatt den eneste skatten kommunen tar inn. Skulle regjeringen gjort tilsvarende, vill regningen for hele landet vært på 3 mrd.

Anonym: BKK har god økonomi og blir ikke strupet. De som tjener mest på dette er de som bor i nyere hus og rekkehus. Særlig småbarnsfamilier. Etablerte bomiljø som Kalfaret og Paradis har lite å hente pga gammel ligningsverdi.

FR sa...

Kan også presisere at KrF ikke er prinsippielt mot eiendomsskatt. I tilfeller der økonomien tilsier det er vi villig til å ta i bruk eiendomsskatt for å redde kommunens økonomi. Men når vi har muligheten til å kutte er vi selvsagt veldig fornøyd med det.

Anonym sa...

"På litt lengre sikt vil det trolig også hjelpe dem som leier"... Trolig. På litt lengre sikt. Hva med å bruke pengene NÅ på tiltak som man vet at hjelper dem som leier? Hva med å øke sosialhjelpsatsene, hva med å øke andelen subsidierte barnehageplasser, hva med å støtte tilrettelagte arbeidsplasser i bedrifter, slik at flere får mulighet til å komme i arbeid? Hva med å øke antallet kommunale utleieboliger? Hva med å bruke pengene på avrusingsplasser, hva med å bruke dem på opprusting av skolebygg, hva med å bruke dem på å forlenge bybanen? Det er tusen ting, flere tusen ting som er MER fornuftig å bruke disse pengene på enn å gi en småbarnsfamilie to-tre tusen kroner mer i året. For hver enkelt familie er det småpenger. Jeg har selv små barn, og bor selv i et hus fra slutten av 80-tallet, ikke en pampebolig på Paradis eller Kalfaret. Dette er populistisk, lite helhetlig, et velgerfrieri, et FrP-frieri, oppblåst ut av dimensjoner hvor "fantastisk" dette er. Uansett hvordan du vrir og vender på dette får du det ikke til å høres fornuftig ut siden det IKKE ER FORNUFTIG.

FR sa...

keekabo: Kjekt at du bidrar til debatt!

For meg er det ikke enten eller.

Vi har allerede langt høyrere sosialhjelpssatser enn det staten anbefaler. I årene fremover skal det bygges rekordmange utleieboliger. Full barnehagedekning nærmer seg og vi satser over 400 millioner på skoleopprustning i 09-10.

Når det gjelder tilrettelagte arbeidsplasser er dette også en del av krisepakken.

Alle skatter kan banaliseres og man kan kalle de ubetydelige. NRK-lisensen er en slik. Eller momsen på frukt og grønt. Ikke store summer, men penger som staten bruker på ulike gode formål. Selv er jeg ikke ute etter å kutte all skatt, men på flere områder mener jeg det er riktig å gjøre noen opprydninger. Deriblant eiendomsskatt som er en skatt på noe du allerede har skattet på.

Sondre Olsen sa...

synes det var kjempe. Nå fikk jeg enda mer lyst til å kjøpe i Bergen kommune.

At SV og Willgohs blir irriterte må dere bare ta som et kompliment;)

FR sa...

:) ja ofte er det en grei måleindikator på om vi gjør noe riktig

Anonym sa...

Selvsagt er det snakk om enten eller, med mindre du begynner å trykke opp penger i det kvanta du selv mener du trenger. Dere legger ned Samdal skole, dere kutter i barnehage for å satse på skole, det er en viss sum penger i omløp som må brukes. Nå finansierer dere jo reduksjonen eiendomsskatten med å ta ut ekstra utbytte fra BKK, men samtidig kutter dere andre steder. Det blir å gi med den ene hånden og ta med den andre, uansett hvordan du vrir og vender på det. Kan du vise meg et budsjett som KUN øker på ALLE poster for velferd for Bergens innbyggere? Og da snakker jeg ikke om i forhold til eventuelle kutt i 2008, slik at man i realiteten kommer tilbake til 2007 eller 2006 nivå, du må vise en trend, som sier at vi bruker nå mer penger på innbyggerne våre, vi vedlikeholder bedre, vi lager flere veier, vi setter av penger til bybane, vi bygger skoler og barnehager, vi investerer i eldreomsorg, vi har sosialsatser det går an å leve av... Og Sondreolsen: Jeg er ikke SV'er, jeg vet heller ikke hvem Wilgoh's er - jeg er en vanlig innbygger i Bergen med sunn fornuft, og som ikke lar meg lure av flotte overskrifter og pengeflytteri. For det er det dette er.

FR sa...

hei igjen!

Vi har aldri brukt mer på barnehage enn nå. Vi bruker også mest i landet per barn.

På skole har vi et rekordstort budsjett, med over 400 mill til vedlikehold i år og til neste år.

Innenfor eldreomsorg er det ny budsjettrekord(da snakker jeg selvsagt ikke om den ordinære prisstigningen). Og i forhold til vanskeligstilte har vi fortsatt nivået som ligger langt over de statlige anbefalingene.

Når vi i tillegg klarer å kutte i eiendomsskatten så handler dette om god økonomistyring, nødvendige strukturtiltak og gode tider i de selskapene kommunen eier.

Selvsagt kan man skru opp eiendomsskatten, gebyrene kan man doble og det kan innføres nye avgifter, på den måten vil man ha råd til enda mer. Men der ønsker vi å gå motsatt vei. Folk trenger ikke flere avgifter, tvert imot.