23. mai 2012

Toppene som forlater Stortinget



Hva har Anne-Grethe Strøm-Erichsen(Ap), Dagfinn Høybråten(KrF), Tord Lien(Frp), Andre Oktay Dahl(Høyre), Ketil Solvik Olsen(Frp), Magnhild Meltveit Kleppa(Sp) og Peter Gitmark(Høyre) til felles? Alle* har takket nei til gjenvalg på Stortinget. Noen, som feks Strøm-Erichsen og Kleppa, kan enkelt forklares med alder og gjerne et ønske om et noe mer rolig liv. Men at Tord Lien, Andre Oktay Dahl og Ketil Solvik Olsen skal takke nei til gjenvalg må forklares bedre.

Ingen kan svare bedre for dette enn representantene selv. Men det er noen utviklingstrekk som bør kommenteres generelt. Det kan nemlig virke som om Stortinget både har mistet status og makt. Tap av status er ikke så farlig for noe annet enn rekrutteringen, men tap av makt er mer bekymringsfult. Når den ene representanten etter den andre har blitt statssekretær, så forteller det noe om hiarkiet i norsk politikk etter at vi fikk flertallsregjeringer.

Ketil Solvik-Olsen blir av mange sett på som kronprinsen i Frp. Det er ventet at han blir nestleder på neste landsmøte og han er en selvskreven statsråd kandidat. Han sier som Tord Lien fra samme parti, at av hensyn til familien er det vanskelig å fortsette. Kanskje ikke så vanskelig å forstå, men jeg kjøper det ikke helt.

Både Lien og Olsen kan ønske seg en regjeringskarriere med status og makt, men begge er trolig lei av å være i opposisjon på Stortinget. Du får ikke gjort noe som helst, sa en profilert opposisjonspolitiker til meg sist jeg møtte som vara på Løvebakken. Noen vil da kanskje replisere med at det kan bli maktskifte etter valget i 2013. Problemet er bare at possisjonen sier det samme. Ingen liker å være sandpåstrøere.

Du kan selvsagt snu på det, er dette egentlig et problem. Man velger et politisk flertall og de "beste" går inn i regjeringen og gjør slik man har lovet. Fin tanke, men så enkelt er det ikke. Uten å gjøre dette til en studie i sammenlignende politikk, er det viktig å minne om at regjering er utpekt demokratisk, men det er Stortinget som er våre folkevalgte. At det er uinteressant for mange å være folkevalgt for vår nasjon bør bekymre oss alle.

I innledningen nevnte jeg noen navn som slutter, listen er mye lengre(stort sett hentet fra politisk.no):

Vest-Agder: Peter Skovholt Gitmark (H) og Henning Skumsvoll (Frp).
Akershus: Morten Høglund (Frp), Hans Frode Kielland Asmyhr (Frp), Gorm Kjernli (Ap), André Oktay Dahl (H) og Sonja Irene Sjøli (H).
Hedmark: Per Roar Bredvold (Frp).
Hordaland: Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), Hilde Magnusson (Ap), Dag Ole Teigen (Ap), Laila Dåvøy (KrF), Arne Sortevik (Frp), Karin S. Woldseth (Frp) og Henning Warloe (H).
Møre og Romsdal: Svein Gjelseth (Ap).
Nordland: Ivar Kristiansen(H), Tor Arne Strøm (Ap) og Geir Ketil Hansen (SV).
Oppland: Torstein Rudihagen (Ap).
Oslo: Kristin Halvorsen (SV), Per-Kristian Foss (H)
Rogaland: Ketil Solvi-Olsen (Frp), Magnhild Meltveit Kleppa (Sp), Tore Nordtun (Ap), Torfinn Opheim (Ap), Dagfinn Høybråten (KrF) og Øyvind Vaksdal (Frp).
Sogn og Fjordane: Åge Starheim (Frp).
Telemark: Gunn Olsen (Ap) og Sigvald Oppebøen Hansen (Ap).
Troms: Anne Marit Bjørnflaten (Ap) og Bendiks H. Arnesen (Ap).
Sør-Trøndelag: Gunn Karin Gjul (Ap), Arne L. Hagen (Ap) og Tord Lien (Frp).
*Ketil Solvik-Olsen har takket foreløpig nei, det kan tenkes han ombestemmer seg i følge ulike medier.
FR Kommunikasjonssjef Skaperkraft

Ingen kommentarer: