Noen fakta:
- 1 kubikkmeter med tre sparer oss for 0.5 - 1.5 tonn CO2(Kilde: Fylkesmannen i Hordaland).
- 90 % av norske eneboliger er i bygget i tre, men i liten grad større bygg. (Kilde: Fylkesmannen i Hordaland).
- Massivtre er en klimavennlig byggemetode hvor man bruker trevirket i nye former. Hele treplater blir limt sammen i flere lag. (Kilde: Innovasjon Norge)
- Tre og annen biomasse lagrer karbon gjennom omdannelse av CO2 i fotosyntesen, og ett kilo tre binder en mengde karbon som tilsvarer så mye som 1,8 kg CO2. (kilde Asplan Viak)
- Verdens høyeste trehus bygges i Bergen av BOB. Med sine 14 etasjer vil bygget bli et signalbygg ved Puddefjorden.(www.treetsameie.no)

At det nå kommer arkitekter for å følge byggingen av Søreide skole og at vi får mye kudos i pressen for en del av prosjektene er hyggelig. Men dette skal tas mye lengre. Vi lager ikke utstillingsmodeller. Vi skal skape den grønne byen. Det handler om miljøvennlig byutvikling(fortetting, kollektiv mm), lav-energi, grønne tak og trematerialer.
I midten av oktober skal vi møte Nordisk Råd for å diskutere et felles prosjekt. Akkurat nå har Bergen også lederrollen i Nordiske trebyer og sammen med Nordisk Råd ønsker vi å gjøre det lettere for byene i Norden å ta i bruk ressursene fra de nordiske skogene. Vi skal ha mer urbant trebyggeri, vi trenger mer forskning og vi må ha flere offentlige forbilde-prosjekter.
PS! Betonglobbyen har gjort mange forsøk på sverte tre som byggemateriale, både ved å gjenta gamle myter og ved å unnlate å peke på opplagte fordeler. Men det er vel ikke noe nytt at konkurrenter holder på slik.
2 kommentarer:
Du glemmer et par ting om skog.
Det er trevirket som holder på CO2. Om et tre er gammelt eller ungt spiller liten rolle, for et tre faller før eller siden og slipper sin CO2. Og så absorberes dette av et nytt tre på samme plass. Uansett om treet blir 5-10-15-30-50-100 år gammelt.
Om man skal gjøre noe må man ØKE antall kvm, kvadratkilometer eller mil med grønne planter. Det har vi lite plass til i Norge. Men, vi har muligheter mange andre steder. F.eks. Ellen Serleaf som fikk Nobelprisen for å så trær ved Sahara.
Om du tror at et bygg eller 10 i Bergen redder klima så får du tro det.
Men, du får også reise litt i Afrika. India. Indonesia. Kina.Japan. Og så sammenligne inntrykkene dine med et bygg eller tre i Bergen
Jeg kan forstå ditt utgangspunkt om at det "lille" vi gjør i Bergen ikke redder verden. Det kan man si om alle tiltak. Det er dessuten noe alle kan si for sin egen del. Poenget her som med alt annet; det er summen av alle dråper som gjør glasset fullt.
Et bygg i Bergen redder selvsagt ikke verden. Men å endre byggebransjen til å bruke tre fremfor betong med sitt uhyggelige CO2 regnskap er en viktig del av det grønne skiftet jeg håper vi får se i Norge. Norge har jo dessuten ingen unnskyldninger. Vi har kompetanse, midler og naturressurser som tilsier at vi bør gjøre dette.
Heldigvis er vårt miljøengasjement globalt, det er supert med Serleaf, men vi har alle et ansvar der vi bor.
Legg inn en kommentar