18. feb. 2008

Derfor kan vi tape klimakampen


Representanter fra regjeringen, med statsminister Jens Stoltenberg i spissen oppfordrer ofte oss som enkeltpersoner til å ta et personlig klimaansvar. Samtidig har han de to siste årene igangsatt byggingen av to forurensende gasskraftverk, åpnet for utvinning i Skvarvfeltet som vil øke Norges CO2 utslipp med 1 % og lagt inn enda mer til flysubsidier i Norge. Frp gjør lurt i å snakke motstrøms i disse klimatider. De kan faktisk vinne hele klimakampen.

Nettavisene har alle sin egen klimaguide og mange steder får man tips til hvordan redusere egne CO2 utslipp. Det handler om sparepærer, mindre kjøttspising, kortere tid i dusjen, fulle bildekk, nedmontering av skiboks, reduksjon i antall flyreiser og mye, mye mer. Alle tiltak er flotte, og sammen kan de helt klart gi en merkbar effekt. Men det blir noe merkverdig at når man i Norge velger mellom små private tiltak og store offentlige tiltak, ja da velger man uansett det første, selv om offentlige tiltak trolig vil gi størst effekt. Det er ikke bare svært idiotisk med tanke på klimaeffekt, det er også livsfarlig når man skal ha med seg opinionen. Å stå å mase om sparedusjer på tv er en genial måte å skremme folk over til Frp.

Klimakampen har mye til felles med innvandringsdebatten vi hadde i Norge for noen år siden. Mange beskyldte Frp for å være rasister, på samme måte som miljøvernministeren idag sier Frp er klimaverstinger. Frp visste den gang at mange ikke hadde samme oppfatning av integrering som det stortingsrepresentantene og deres rådgivere hadde. Det vet dem også om klimapolitikken. Folk henger ikke med sentrale politikere. Hvorfor skal vi la bilen stå når regjeringen åpner oljefelt etter oljefelt?

Vi kan tape hele klimakampen. Derfor er det nå på tide at vi legger om politikk og retorikk. Først av alt må politikken bli konsistent. Ingen nye utslippsbomber må få tillatelser i 2008! Og deretter må vi slutte å mase om sparedusjer og brukte klær. Gjennom avgiftsregimer vil man kunne få på plass miljøriktige valg. Det er helt unødvendig å spille på folks dårlige samvittighet.
Filip Rygg Kommunikasjonssjef Skaperkraft

3 kommentarer:

kalle sa...

Hvorfor ikke bare legge ned all olje- og gassvirksomhet? Kan også legge ned alle flyruter i sørnorge.

Sondre sa...

Per Sandberg er helt enig med deg; de kjører samme strategi i klimakampen som i kampen mot innvandring: http://www.nrk.no/nyheter/1.4849773

"Fremskrittspartiet kan vinne like mange velgere på en alternativ klimapolitikk som på kampen mot innvandring" - Per Sandberg

Filip Rygg sa...

kalle: jo gjerne det :)
sondre: Ja jeg så det like etterpå jeg hadde skrevet kommentaren... Nesten litt skummelt...